Megjelent az FWUPD 1.9.22

kami911 képe

Megjelent az FWUPD 1.9.22. Az Fwupd legújabb verziója új hardverek támogatását is hozza magával. Az fwupd (Firmware Update Daemon) egy eszköz, amely lehetővé teszi az operációs rendszerek számára, hogy a firmware frissítéseket automatikusan és biztonságosan kezeljék.

Az fwupd 1.9.22 verziójának legnagyobb újdonsága a Raspberry Pi 5 egykártyás számítógép firmware-jének frissítési támogatása. Azonban, bár lehetőség lesz a Raspberry Pi 5 firmware-jének frissítésére az fwupd-vel, ez a támogatás ebben a kiadásban „nem hivatalos” megjelölést kapott.

Ez a verzió emellett támogatja a Framework SD Expansion Card firmware-jének frissítését, egy PCB címkét ad az usi-dock GUID-hoz a különböző változatok megkülönböztetésére, explicit hidraw engedélyt ad az fwupd.service-hez, hogy javítsa a több eszköz támogatását, és támogatja a flashrom plugin mindig betöltését az open-source Coreboot bootloader használatakor.

Továbbá az fwupd most explicit módon kezeli az rts54hub leválasztási késleltetését az Acer D501 USB Type-C dokkoló támogatásának javítása érdekében, növeli a cros_ec várakozási késleltetést a további újraindítások kezelésére, több esetben beállítja az rts54hub verzióját, és a bootloader build-időbélyegét használja visszaeső HWID BIOS verzióként.

Ezen kívül az fwupd 1.9.22 javít egy kritikus figyelmeztetést, ha egy eszköz váratlan adatokat ad vissza a DFU feltöltés során, javít egy kritikus figyelmeztetést, ha a DMI gyártó neve üres karakterlánc, javít több integer túlcsordulást a Coverity jelentések alapján, javítja a Blackbird és Talos II alaplap részleteit, és kijavít egy átmeneti verziószám problémát a Wacom USB eszközök flash-elése után.

Végül, de nem utolsósorban, az új fwupd kiadás körülbelül 60%-kal gyorsítja fel a démon önellenőrzéseit, óvatosabban kezeli a thelio-io verziószálak beállítását, csak érvényes ASCII kabinet fájlneveket fogad el, csak az udevdir-t igényli a gudev támogatás engedélyezésekor, és csak egy PixArt vevő eszközt mutat eszközönként.

Ezek az új funkciók és javítások az Fwupd legújabb kiadásában tovább növelik a Linux rendszerek firmware-frissítési lehetőségeit. Az Fwupd folyamatosan fejlődik, hogy még könnyebbé tegye a firmware-ek frissítését és kezelését a Linux felhasználók számára. Ha Linuxot használ, érdemes lehet frissíteni az Fwupd-t, hogy kihasználhassa ezeket az új lehetőségeket és hibajavításokat.

LVFS – A Linux Vendor Firmware Service, folytatja a Fwupd Friendly Firmware kezdeményezést. A kezdeményezés célja, hogy az eredeti berendezések/eszközök gyártói olyan IC-ket válasszanak, amelyek már rendelkeznek Fwupd bővítményekkel a firmware-frissítés támogatásának Linux alá történő integrációjának megkönnyítése érdekében.

A fwupd (Firmware Update Daemon) egy Linux operációs rendszeren futó eszköz firmware frissítésére szolgáló program. A fwupd az előre telepített firmware-eket frissíti a csomagkezelő rendszeren keresztül, így biztonságosabb és egyszerűbb firmware frissítést biztosít a felhasználók számára.

A Linux Vendor Firmware Service (LVFS) egy olyan platform, amely lehetővé teszi a firmware frissítését és az eszközök firmware-ének kezelését a Linux operációs rendszeren. Az LVFS az eszközgyártók által készített firmware-ket tárolja és biztosítja azokat a Linux felhasználók számára a fwupd segítségével. Az LVFS nem csak a firmware frissítését teszi lehetővé, hanem az eszközök firmware-ének ellenőrzését és a biztonságosabb firmware használatát is biztosítja.

Az LVFS és a fwupd együttesen jelentős előnyöket nyújtanak a Linux felhasználóknak, különösen azoknak, akik hardverkompatibilitási problémákkal küzdenek, vagy a hardver gyártója csak korlátozott vagy semmilyen firmware frissítést nem biztosít a Linux rendszerhez. A fwupd és az LVFS együttműködése lehetővé teszi a biztonságosabb és hatékonyabb firmware frissítéseket, így javítva az eszközök teljesítményét és stabilitását.

További információk

Az új verzióval kapcsolatos további információk és letöltés a GitHub webhelyen.