Firefox 130 béta: új funkciók és fejlesztések Linux-on

kami911 képe

A Firefox 130 egyik legizgalmasabb újítása, hogy alapértelmezetté teszi az overscroll animációkat Linux rendszereken a görgethető területeken. Ez a vizuális élmény fokozza a böngésző használatának kényelmét, különösen hosszú oldalak görgetésekor. Emellett a beépített fordító eszköz is frissül: a teljes oldalak fordítása után most már lehetőség lesz csak bizonyos szövegrészek fordítására is, ami jelentős rugalmasságot biztosít a felhasználók számára.

Továbbá, az új verzióban ismét megjelenik a már régóta várt Cookie Banner Blocker funkció, amely automatikusan elutasítja a cookie bannereket, jelentősen megkönnyítve ezzel a böngészési élményt.

Firefox Labs: Kísérleti funkciók könnyedén

A Firefox 130-ban debütál a Firefox Labs szekció, amely a beállítások között kapott helyet. Ezzel a felhasználók egyszerűen aktiválhatják az éppen elérhető kísérleti webes funkciókat. Jelenleg például egy AI chatbot, a Picture-in-Picture funkció lapváltáskor történő automatikus megnyitása, a Service Workers támogatása a Debugger panelen, valamint egy új címmező funkció is elérhető, amely IME (Input Method Editor) használatakor jeleníti meg a keresési eredményeket. Az IME egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi a bonyolult szimbólumok bevitelét, például a kelet-ázsiai vagy az indiai írásrendszerek esetében. Az új kísérlet bekapcsolásával a címmező panel nyitva marad, és megjeleníti a keresési eredményeket és javaslatokat az IME használata közben.

Fejlesztőknek szóló újdonságok

A webfejlesztők számára a Firefox 130 további fontos fejlesztéseket kínál. Ezek közül kiemelkedik a Web Codecs API frissítése, amely mostantól támogatja a Curve25519 primitíveket, például az Ed25519 aláírásokat és az X25519 kulcsgenerálást.

A Firefox 130 béta már most letölthető a támogatott platformokra.