Bemutatkozik a Thunderbird 128 „Nebula”

kami911 képe

A Thunderbird csapata, a Thunderbird Tanács és a globális közösségünk nevében örömmel jelentjük be a Thunderbird 128 „Nebula” verziójának első kiadását. Ez az éves Hosszú Távú Támogatási Kiadás (Extended Support Release - ESR) a tavalyi Supernova alapjaira építkezik, és számos jelentős fejlesztést hoz a szoftver kódjában, stabilitásában, valamint a felhasználói élményben.

Rust integráció: új alapok

A Thunderbird fejlesztői csapata jelentős időt szentelt a Rust programozási nyelv integrálásának a szoftverbe. A Rust, amelyet eredetileg a pix fejlesztett ki, egy modern programozási nyelv, amely jelentős mértékben javítja a kód minőségét és teljesítményét. Ez az átalakítás lehetővé teszi, hogy a Thunderbird asztali és jövőbeli mobil verziói között is megoszthassák a funkciókat, és felgyorsítja a fejlesztési folyamatokat. Ez egy nyerő helyzet mind a fejlesztők, mind a felhasználók számára.

Átdolgozott kártyanézet

A Supernova 115-ben debütált Kártyanézetet (Cards View) tovább finomították a még jobb felhasználói élmény érdekében. Az új elrendezés vonzóbb, és könnyebbé teszi az email szálak áttekintését. Emellett a kártyák magassága automatikusan igazodik a beállításokhoz, így minden tökéletesen néz ki.

Továbbfejlesztett mappa panel

A Mappa panel (Folder Pane) számos fejlesztésen ment keresztül, beleértve a gyorsabb megjelenítést és a mappák közötti keresést, a levél szálak állapotának jobb megőrzését, valamint a több mappa egyidejű kiválasztásának lehetőségét. Ezek a változtatások reményeink szerint gyorsabbá és intuitívabbá teszik a mappák kezelését.

Új megjelenés: vezérszín, színkiemelés és testreszabás

A Thunderbird mostantól jobb kompatibilitást kínál a különböző témákkal, ami különösen előnyös a Linux felhasználók számára, akik Ubuntut vagy Mintet használnak. A szoftver harmonikusan illeszkedik az asztali környezethez, tökéletesen passzolva a rendszer színkiemeléseihez. Ezen kívül lehetőség van a fiók ikonjainak színének testreszabására is, ami egy kis személyes vonást ad az email élményhez.

További fejlesztések és frissítések

A menük navigációját egyszerűsítettük, vizuális jelekkel és csökkentett kognitív terheléssel. Ezek a fejlesztések még hatékonyabbá és élvezetesebbé teszik a Thunderbird használatát. A natív Windows értesítések mostantól teljesen működőképesek, míg az átdolgozott helyi menü simábbá és gyorsabbá teszi a műveletek végrehajtását.

A jövő ígéretei: Exchange és Mozilla Sync

A jövőbeli Nebula frissítő, pont kiadások (például: Thunderbird 128.x) egyikében tervezik az Exchange beépített támogatásának első fázisát, valamint a Mozilla Sync bevezetését. Bár ezek a funkciók nagyon közel állnak a befejezéshez, műszaki akadályok miatt egyelőre nem állnak készen. Azonban a fejlesztők folyamatosan tájékoztatnak majd minket a Thunderbird Monthly Dev Digests-ben a legfrissebb fejlesztésekről.

Haladó felhasználók számára, akik szívesen segítenének az Exchange kezdeti megvalósításának tesztelésében (ami jelenleg csak az e-mailekre korlátozódik), ez mostantól elérhető a napi (Daily) és béta (Beta) kiadásainkban. Ez a oldal ismertet további információkat és útmutatást annak engedélyezéséhez. Bár szívesen fogadjuk a tesztelést és a visszajelzéseket, kérjük, vegyétek figyelembe, hogy ez a funkció jelenleg kísérleti stádiumban van, így előfordulhatnak váratlan történések vagy hibák.

Elérhetőség és frissítések

A Thunderbird 128 verzió már elérhető Linux, Windows és macOS rendszerekre. A fejlesztőcsapat óvatosan terjeszti ki az automatikus frissítéseket, hogy elkerüljék a potenciális problémákat. Jelenleg manuálisan frissíthető a ”Súgó” > „Névjegy” menüponton keresztül, de hamarosan egyre több felhasználó kap automatikus frissítést. A verzió letölthető közvetlenül a thunderbird.net oldalról is, és elérhető a snap vagy flatpak csomagokat futtató felhasználók számára is.

Köszönjük, hogy részt veszel a Thunderbird közösségében, és megosztod velünk ezt a kalandot. Az Ön visszajelzése és támogatása inspirál minket, hogy folyamatosan fejlődjünk, és a lehető legjobb email élményt nyújtsuk.

Visszajelzés? Kérdések?

Az élet néha zsúfolt, ezért szeretnénk, ha az új naptár dizájnja kényelmesen nézne ki és érezné magát. Segíteni fog abban, hogy hatékonyabban szitálhasson, válogathasson és feldolgozhassa a napjának minden fontos részletét.

Van kérdése vagy visszajelzése a Thunderbird Supernova új naptárával kapcsolatban? Van egy nyilvános levelezőlistánk, amely kifejezetten a Thunderbird felhasználói felületével és felhasználói élményével foglalkozik, és nagyon egyszerű csatlakozni hozzá.

Csak látogasson el erre a linkre ami a TopicBox-ra vezet, és kattintson a "Csatlakozz a beszélgetéshez" gombra!