Itt a Kodi médialejátszó 20.5-ös verziója

kami911 képe

A Kodi 20 „Nexus” nevű kiadásának negyedik frissítése nem régen jelent meg, mint a legújabb stabil verziója meghatározó szabad, nyílt forráskódú, és többplatformos otthoni szórakoztató szoftvernek, amely elérhető GNU/Linux, Android, Raspberry Pi, iOS, tvOS, macOS és Windows platformok számára is.

A Kodi 20.5 „Nexus” egy frissítő kiadás a hatalmas frissítésnek számító 20-es verzióhoz, amely közel két évvel a Kodi 19 „Matrix” után jelent meg, hogy bevezessen nagyszabású és izgalmas új funkciókat, mint például a PipeWire multimédia szerver támogatása, a Linuxon a VA-API (Videógyorsítási API) segítségével történő AV1 hardveres dekódolása, az InputStream AV1 kodek támogatása, valamint a Steam Deck vezérlő teljeskörű támogatása.

Én a Kodi médialejátszót alapvetően a LibreElec-kel és CoreElec-kel használom, ilyen módon: Médiabox építése LibreElec-kel vagy CoreElec-kel

Letöltés

A Kodi 20.5 „Nexus" forráskódja elérhető azok számára, akik szeretnék összeállítani rendszerükön, és már letölthető a projekt GitHub oldaláról. A támogatott platformokon elérhető bináris fájlok már elérhetőek a hivatalos weboldalon:

További letöltések >

A Kodi 20 „Nexus” újdonságai

Emlékeztetőül még a 20-as verzió nagy-nagy újdonságai:

Újdonság még az NFS verzió 4 (NFSv4) hálózati fájlrendszer protokoll támogatása, a WS-Discovery (SMB felfedezés) UNIX platformok (Linux, Android és Apple) számára, az Androidon a AV1 hardveres dekódolás, az GUI hangoknak különálló hangerő beállítási lehetőség, új színválasztó párbeszédablak, új média jelzők HDR videókhoz, valamint a lehetőség, hogy HDR videó típusú információval lássanak el egy videólista elemet.

Ezen felül a Kodi 20 támogatja a Linuxon az optikai lemezmeghajtóban lévő lemezek automatikus csatolását, az Apple M1 natív támogatását, beleértve a natív ablakkezelést és a bemenet kezelését, az ACES/Hable tonemapping támogatását és több BiCubic shadert a GLES-en keresztül Linux-on, valamint a csak olvasható felvételek kezelését.

A Linux felhasználók számára is lehetőség van az HDR kimenet beállítására a Generic Buffer Management (GBM) API használatakor, amely egy megoldást biztosít a grafikus leképzéshez kapcsolódó pufferek lefoglalásához a Mesa grafikus stack-hez kapcsolódva.

Természetesen számos javítás is található a Kodi 20-ban, mint például a PVR csatornák és felvételek számára szolgáltatók megadásának támogatása, jobb támogatás a több PVR Add-on forgatókönyvekhez, jobb Siri Remote kezelés az iOS és tvOS rendszereken, valamint jobb felirat támogatás az ASS/SSA, TX3G, SAMI és WebVTT formátumokhoz.

Valójában sok új felirat változás van, beleértve az új betűtípus stílus beállításokat, mint például a szegély méret és szín, háttér típus, szín és áttetszőség, árnyék szín és áttetszőség, valamint az elmosás, a dinamikus pozíciókkal jelenített feliratok támogatása, aláhúzott és áthúzott szöveg stílus támogatása, új széles színpaletta a színbeállításokban, a zárt felirat feliratok szövegalakításának módosításának támogatása, valamint a felirat metaadatok (például: stílus és pozíció) felülbírálásának lehetősége.

Az Estuary PVR Home Screen számos fejlesztést kapott, beleértve az új időzítő widget-et, az Utóbbi csatornák és Utóbbi felvételek widget-ek százalékos lejátszási kijelzősávokat, az új alapértelmezett kattintási műveletet a Guide ablak megnyitásához, valamint a default témán az EDL marker-ek jobb megjelenítését.

Az Estuary alapértelmezett téma is kapott kiterjesztett helyi menü funkciókat a Zene és Video részben, valamint új kezdőképernyő képernyő widget-et a mentett keresésekhez. A felújított kezdőképernyő időzítők widget is újdonság, továbbá változásokat hoz ez a verzió az OSD-ben és a PVR kezdőképernyő widget-ekben.

A GUI javításokat kapott egy új funkcióval, amely lehetővé teszi,hogy a felhasználók a különböző videó mappákból tovább nézzenek médiatartalmakat a helyi menü segítségével, mint például a Filmek, TV műsorok és egyebeket.

Sok más változás is található a Kodi 20-ban, mint például a Blu-Ray és DVD ISO-lemezképfájl módban történő folytatásának javítása, a Linuxon néhány optikai lemez lejátszással kapcsolatos javítás, a HarfBuzz-alapú leképzés olyan scriptekhez, amelyek Open Type Font shaping funkciókkal rendelkeznek, új funkció a rekurzív add-on függőségek eltávolításához, valamint jobb H.265 és TrueHD támogatás.

Emellett találunk egy új Kedvencek ablakot, amely különböző nézeteket és más javításokat biztosít, javított 3D MVC lejátszási támogatást, a lehetőséget, hogy böngésszük a PVR kliens add-on-okat a PVR beállításokból, új ID3 tag metaadat stream támogatást a PVR Rádió add-on-ok számára, persistent EPG keresést, valamint jobb DRMPrime támogatást a Linuxon.

Távirányítók

Távirányító Android-ra - Kore

A Kodi (eredeti nevén XBMC) egy ingyenes és nyílt forráskódú médiaközpont és szórakoztató központ, a legújabb kiadás Flathub-on elérhető verziója is támogatja a Steam Deck vezérlőt.

Mivel a Steam Deck egy hordozható eszköz, akár magaddal is viheted a különböző médiákat a zenétől a filmekig, mert a Steam Deck rengeteg mindent támogathat a Kodi segítségével. Emellett fényképeket, játékokat, tévéműsorokat és még sok mást is kezelhetsz ezzel a programmal. A bővítmény rendszere is nagyszerű, rengeteg mindent további képességet hozzáadhatsz a Kodi-hoz. Az ötlet lényege, hogy egy jól kinéző módon kezelhesd és nézhesd meg a Kodi segítségével.

Íme a Steam Deck-en futó Kodi:

Közreműködési lehetőségek

Kodi egy nyílt forráskódú médialejátszó alkalmazás, amelyet teljes mértékben önkéntesek által fenntartott fejlesztőcsapat hoz létre és karbantart. A Kodi projekt számos módon támogatható, így ha szeretnél segíteni, biztosan találsz olyan lehetőséget, ami illik az időbeosztásodhoz és a készségeidhez.

Ha rendelkezel fejlesztői tapasztalattal, akkor szívesen látunk új tagokat a csapatunkban, akik segítenek a fejlesztésben. Ha nem rendelkezel fejlesztői készségekkel, akkor is lehetőséged van segíteni: lehet, hogy másokat tudsz segíteni a fórumon, részt vehetsz a minőségbiztosítási tesztekben, vagy segíthetsz a nyelvi fordításokban.

Ha nincs sok időd, de mégis szeretnél segíteni, akkor adományozhatsz a projektnek, vagy vásárolhatsz Kodi termékeket. Látogass el a „Contribute” (Közreműködés) oldalunkra, ahol további információkat találsz arról, hogy milyen módon segíthetsz a Kodi projektnek.

A Kodi médialejátszóról

A Kodi a filmekhez készült! Támogatja az összes fő videóformátumot, beleértve az online média streamelését is, így a Kodi könnyedén importálhatja, böngészheti és lejátszhatja a filmgyűjteményét.

A TV műsorok részleg támogatja az epizódok és évadok nézetét poszterekkel vagy bannerekkel, nézett címkékkel, műsorleírásokkal és színészekkel. Egyszerűen nyomon követheti a megtekintésre váró sorozatokat és epizódokat...

  • A Kodi lejátszhatja az összes zenéjét, beleértve az mp3, flac, wav és wma formátumokat. Van cue lapja, címkeolvasási támogatása és okos lejátszási listája a zenei gyűjtemény teljes irányításához.
  • A Kodi a fotósok barátja. Importálja a képeket egy könyvtárba, és böngéssze a különböző nézeteket, indítson diavetítést, rendezze vagy szűrje őket az egérvezérlő segítségével.
  • A PVR lehetővé teszi, hogy élő TV-t nézzen és rögzítsen egyszerű felhasználói felület segítségével. Működik több népszerű háttérrel, beleértve a MediaPortal-t, a MythTV-t, a NextPVR-t, a Tvheadend-et és sok másikat.
  • A Kodi nem csak passzív szórakoztató média. Játszhat is játékokat a Kodi-val. Válasszon egy nagy számban elérhető emulátorok közül, vagy játszhasson egy önálló játékkal. Még a játékvezérlőkre is nagyon jó támogatás van.
  • A Kodi lehetővé teszi, hogy teljesen megváltoztassa az interfész megjelenését különböző témák használatával. Biztosak vagyunk benne, hogy talál valamit, ami illik az ízléséhez (vagy a nappalijához).

A Kodi valódi ereje a közösség által létrehozott Bővítmények (Add-on) választékában rejlik. Vannak Bővítmények népszerű webes szolgáltatásokhoz, alkalmazásokhoz és megoldásokhoz. Nézze meg, melyek érhetőek el jelenleg.A webes interfész segítségével interaktív lehet a Kodi-val. Ez rengeteg lehetőséget nyit a távirányítók, webböngészők és harmadik féltől származó eszközök számára, hogy a Kodi-t a következő szintre emeljék.A távirányítókkal több száz távirányító támogatásával, CEC-kompatibilis TV-kkel vagy az új okostelefon- és tablet-alkalmazásokkal a Kodi lehetővé teszi, hogy a média tartalmát saját módján irányítsa.