In vino veritas

kami911 képe

Linux alatt a Wine alkalmazása azért lehet hasznos, mert segítségével Windows alapú szoftverek futtathatók Linux operációs rendszerek alatt. A Wine egy kompatibilitási réteg, amely lehetővé teszi a Windows alkalmazások futtatását más operációs rendszereken anélkül, hogy teljesen szimulálná a Windows környezetet.

Néhány lehetséges előnye a Wine használatának Linux alatt:

 1. Kompatibilitás: Sokan Windows alapú szoftvereket használnak, és a Wine segítségével ezek a szoftverek futtathatók Linux alatt is anélkül, hogy a felhasználóknak meg kellene változtatniuk a rendszerüket.
 2. Teljesítmény: Bár a Wine nem mindig biztosít azonos teljesítményt a Windows rendszerrel, egyes alkalmazások még mindig jól futnak rajta, és elfogadható teljesítményt nyújtanak Linux rendszeren.
 3. Nyílt forráskódú: A Wine nyílt forráskódú projekt, így lehetőség van a fejlesztésre és testreszabásra. A közösség által támogatott projekt, így folyamatosan frissítik és fejlesztik a kompatibilitást.
 4. Alternatív megoldás: Bár vannak más megoldások is, mint például a virtualizáció vagy a dual-boot rendszer, a Wine egy könnyű és gyorsabb lehetőséget kínál azoknak, akik csak néhány Windows alkalmazást szeretnének futtatni Linux alatt.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a Wine nem garantálja minden Windows alkalmazás hibamentes futtatását, és néhány esetben előfordulhatnak kompatibilitási problémák. Érdemes az alkalmazásoknak a WineHQ weboldalán történő ellenőrzése is, hogy megtudjuk, mely alkalmazások támogatottak, és milyen mértékű támogatást nyújtana.

A Wine fejlesztési kiadása, a 9.4 mostantól elérhető. Az új verzió számos újítást és fejlesztést hozott, amelyek még stabilabbá teszik a szoftvert. A főbb újdonságok a következők:

 • A csomagolt vkd3d frissítve lett a 1.11-es verzióra.
 • Kezdeti OpenGL támogatás a Wayland illesztőprogramban.
 • Támogatás a folyamatjogosultságok emeléséhez.
 • További HID egérrel kapcsolatos fejlesztések.
 • Egyéb hibajavítások

Hibajavítások

A 9.4-es verzióban összesen huszonöt hiba lett javítva, amelyek érintik például a felhasználói felületet, az alkalmazások kompatibilitását és az általános rendszerstabilitást. A Wine javításai között számos játékhoz és alkalmazáshoz található fejlesztés, többek között: Explorer++, Total Commander 8.x, Visio 2003, Skype 4 MSI telepítő, .NET 4.x alkalmazás fejlesztések, Luminance HDR, qtpfsgui 2.6.0, Minecraft Education Edition, VOCALOID AI Shared Editor, Free Download Manager, imm32.dll, battle.net, EA app telepítő és más szoftverekhez készültek javítások.

Az újdonságok teljes listája a bejelentésben található.

Forráskód és telepítés

A frissített forráskód innen tölthető le. A különböző disztribúciókhoz számos bináris csomag érhető el a WineHQ letöltési oldaláról. A dokumentáció a WineHQ dokumentációs oldalán érhető el.

Letöltés és telepítés

Megtalálható magyar nyelven a Súgó-ban: Wine

További disztribúciókhoz szánt csomagok

 • Ubuntu - WineHQ bináris csomagok: Ubuntu aktuális kiadások
 • Debian - WineHQ bináris csomagok: Debian aktuális kiadások
 • Fedora - WineHQ bináris csomagok: Fedora aktuális kiadások
 • macOS - WineHQ bináris csomagok: macOS 10.8 és újabbakhoz.
 • Továbbiak

 

Jó borozást!