Megjelent az első frissítés a LibreOffice 24.2 verzióhoz

kami911 képe

Új verzió érkezett a LibreOffice irodai szoftvercsomagból: a 24.2.1-es változat egy hónappal a legújabb, a LibreOffice 24.2-es kiadása után látott napvilágot. Az új verzió jelentős változásokat hozott magával, mint például az új, naptáron alapuló verziószám-rendszer bevezetése, új biztonsági és hozzáférhetőségi funkciók, valamint az MS Office-szal való jobb együttműködés lehetősége.

A LibreOffice 24.2.1-ben a Document Foundation összesen 102 hibát javított ki az irodai csomag összes alapvető összetevőjében, hogy azok, akik már frissítettek a legújabb LibreOffice 24.2-es verzióra, javított stabilitást és dokumentumkompatibilitást kapjanak. Jelenleg a Document Foundation a LibreOffice 24.2 irodai szoftvercsomagot csak a haladó felhasználóknak és technológiai rajongóknak ajánlja. A termelési rendszerekhez még mindig azt ajánlják, hogy használják a LibreOffice 7.6 sorozatot, amelyet múlt héten frissítettek a LibreOffice 7.6.5-ös verzióra. Jelenleg a Document Foundation a LibreOffice 24.2 irodai szoftvercsomagot csak a haladó felhasználóknak és technológiai rajongóknak ajánlja. A termelési rendszerekhez még mindig azt ajánlják, hogy használják a LibreOffice 7.6 sorozatot, amelyet múlt héten frissítettek a LibreOffice 7.6.5-ös verzióra. A kiadás ütemterve itt található.

Részletek a hibák javításáról:

A LibreOffice 24.2 Community első javító verziója, az önkéntesek által támogatott nyílt forrású irodai programcsomag új verziója letölthető a https://www.libreoffice.org/download címről. A LibreOffice Technology platformra épülő csomag asztali, mobil és felhőalapú környezetekben biztosít számos interoperabilitási fejlesztést a Microsoft zárt fájlformátumaihoz. A LibreOffice 24.2.1 elérhető letöltésre közvetlenül a hivatalos weboldalról bináris formátumban DEB és RPM-alapú GNU/Linux disztribúciókhoz, amelyeket a Document Foundation csomagolt. Emellett megtalálható a forráskód csomag is, ha forrásokból szeretné összeállítani a LibreOffice-ot.

Azoknak, akiknek már telepítve van a LibreOffice 24.2-es verziója a GNU + Linux disztribúciók szoftvercsomagtárához a szoftvercsomagjaiból, várniuk kell, amíg meg nem érkeznek a 24.2.1-es csomagok, majd végrehajthatják a telepítéseik normál frissítését.

A LibreOffice 24.2 irodai szoftvercsomagot összesen hét karbantartási frissítésig fogja támogatni, amíg el nem éri a támogatás végét, 2024. november 30-án. A következő pontkiadás, a LibreOffice 24.2.2 tervezett megjelenése 2024. március végére várható.

A LibreOffice 24.2-es új verziója számos izgalmas új funkciót és fejlesztést tartalmaz. A telepített irodai programcsomag frissességét követni még egyszerűbb lesz, mert a projekt új verziószámozási eljárást vezetett be, ami az Ubuntuhoz hasonló év.hónap formátumban adja meg a verziószámot. Így mindig lehet tudni, hogy a félévente megjelenő- programcsomag telepített verziója mennyire friss. A mostani verzió a 2024 februárjában megjelent új verziót jelöli a 24.2-es verziószámmal. A termék több mint 5000 kódbeküldéssel lett jobb, mint az előző, 7.6-os verzió. Ez a következő nagy lépés a nyílt forráskódú irodai programcsomag számára, amely megannyi érdekes újdonsággal érkezik, többek között a Writer programban „Jogi” sorszámozás, jobb több oldalon átívelő lebegő táblázatkezelés; a Calc táblázatkezelőben az új tudományos számformátum támogatása és új keresési mező az oldalsávon a függvények számára; míg az Impress és Draw alkalmazásokban új a kis nagybetűk (Small Caps) bevezetése és a sablonok javítása. Emellett kiemelendő a dokumentumok helyreállítási információjának automatikus létrehozása új telepítésnél (a meglévő telepítésnél ez kézzel kell beállítani) és a képernyőolvasók jobb támogatása is.

A LibreOffice 24.2 izgalmas változtatásai között néhány példa:

Közös újdonságok

  • Az automatikus helyreállítási információk mentése alapértelmezés szerint engedélyezve van (új telepítéseknél), és mindig biztonsági másolatokat készít. Ez csökkenti a tartalom elvesztésének kockázatát a LibreOffice beállításait nem ismerő, első alkalommal használók számára.
    • Az "AutoRecovery információ mentése" mostantól alapértelmezett bekapcsolva van, és ugyancsak alapértelmezetten be van kapcsolva a „Mindig készítsen mentési másolatokat” lehetőség.
    • A mentési másolatok a Tools ▸ Options ▸ LibreOffice ▸ Paths menüpontban megadott mappába kerülnek. Mindkét beállítás kikapcsolható a Tools ▸ Options ▸ Load/Save ▸ General ▸ Save menüpontban.
    • Elérhetővé vált a a „Mentési másolatok ugyanabba a mappába, mint a dokumentum” lehetőség is.
  • A NotebookBar különböző beállításainak javítása, számos menüjavítással, jobb nyomtatási előnézet-támogatással, a testreszabott elrendezés megfelelő visszaállításával és a rádiógombok jobb használatával. Ez javítja az élményt a Microsoft Office felhasználói felületét ismerő felhasználók számára.
  • A Speciális karakter beillesztése legördülő lista mostantól megjeleníti a kiválasztott karakter leírását (a karakter fölé vitt egérmutatóval, eszköztippen jelenik meg).
  • Keresési funkció hozzáadva az Eszközök ▸ Beállítások menüpontban.
  • Automatikusan vált a sötét alkalmazás színeire és sötét ikon témára, ha sötét szín séma van beállítva a desktop beállításokban, mostantól a KDE Plasma által alapértelmezetten használt Qt-alapú UI variánsok esetén is.
  • Szakértői konfiguráció most már magyarázó szöveget mutat a konfigurációs tételekhez egy felugró ablakban és a módosított értékek vastagon jelennek meg.
  • Kísérleti módban elérhetővé tették a MAR-alapú automatikus frissítést a TDF Windows 64 bites verzióin, elérhető a Tools ▸ Options ▸ Online Update ▸ Automatic Update menüpontban.
  • Súgó tartalom frissítések és javítások.
  • Jelszóerő Mérő: A jelszavas mentés párbeszédpanel most tartalmaz egy jelszóerő mérőt, amely a zxcvbn-c-t használja a jelszó erősségének meghatározásához.
  • Biztonsági figyelmeztetések infoformációs sávvá alakítása: A biztonsági figyelmeztetések felugró ablakok most infoformációs sávokká lettek átalakítva, hogy elkerüljék a zavaró blokkoló figyelmeztető párbeszédpaneleket.  A korábbi megvalósításban, ha a megfelelő konfigurációs lehetőségek engedélyezve voltak, figyelmeztetés került megjelenítésre és esetleg személyes információkat távolítottak el minden dokumentum mentésekor. Ezek a biztonsági figyelmeztetések felugró ablakok most egyedi infoformációs sávos figyelmeztetésekké lettek alakítva és az oldal tetején jelennek meg. Az infoformációs sávok megjelenhetnek rejtett és személyes információk kapcsán is. Így a felhasználó értesítéset kap anélkül, hogy jelentősen zavarná a munkafolyamatát. Egy gomb a banneren továbbá megnyithat egy párbeszédpanelt, ahol az egyes információkat eltávolíthatja.
  • Az FTP protokoll támogatását eltávolították a LibreOffice-ból, a böngészőgyártók és az általános iparági trendek követésével.
  • Alaposabb ODF-titkosítás. Ez az új módja a jelszó-alapú ODF titkosításnak, az alábbi előnyöket biztosítja:
    • Hatékonyabb, mivel a kulcsot csak egyszer származtatja csomagonként.
    • Ellenállóbb a manipulációnak hitelesített titkosítást használva (AES-GCM).
    • Jobb a metaadatok elrejtésében, az információszivárgás csökkentése érdekében.
    • Ellenállóbb a brute force támadásokkal szemben a memória-intenzív Argon2id kulcsszármaztatási funkció használata révén.
    • A titkosított fájlok megnyitásához szüksége lesz a LibreOffice 24.2, vagy az az követő verziókra. Ezért alapértelmezés szerint a már meglévő standard ODF titkosítást használja.

A Writer (szövegszerkesztő) újdonságai

  1. „Jogi” sorszámozás a rendezett listáknál:

    • A listaszintek mostantól arab sorszámozást használnak az összes sorszámozási rész esetében. Ez megkönnyíti a listaszintek formázását és egyedi beállításait.
  2. Megjegyzések stílusokat használhatnak:

    • A megjegyzések mostantól stílusokat használhatnak, ahol az alapértelmezett stílus a "Comment" bekezdés stílus. Ez lehetővé teszi az összes megjegyzés formázásának egyszerű módosítását vagy kategorizálását.
  3. Az első oldal fejlécek/láblécek OOXML importjának javítása:

    • Az első oldal tulajdonságát az már meglévő oldalstílusban használja, nem hoz létre új oldalstílust kifejezetten az első oldalhoz.
  4. Hivatkozható elemek húzhatók és ejthetők a Navigátorból a szövegkijelölésre:

    • A Navigátorból linkelhető elemek mostantól húzhatók és ejthetők a szövegkijelölésre, mint hivatkozás szövegének használatával.
  5. Szakaszok összecsukhatók, mint a Címek:

    • A szakaszok mostantól összecsukhatók, és megjeleníthetők a kontextusmenüjükből.
  6. Sötétített fejlécek a Navigátorban összecsukott fejezetekhez:

    • Az Outline Folding módban a rejtett fejezetek mostantól sötétebbek a Navigátorban.
  7. Többlapos lebegő táblázatok:

  8. Sablonok: Japán szövegekhez szükséges beállításokkal rendelkező sablonok:

    • A Japán felhasználók számára hozzáadásra kerültek sablonok a Lokalizáció kategóriába, ez növeli az együttműködést a Microsoft Worddel japán felhasználók számára.
  9. Új sortörési algoritmus az átjárhatóság érdekében

    • 2013 óta a nem szabadalmaztatott, metrikusan kompatibilis alternatív betűtípusok már nem garantálják ugyanazt a bekezdéskiosztást, mivel az MS Word 2013 és későbbi változatai új alapértelmezett sortörési algoritmust vezettek be az igazított szöveghez. Az elveszett interoperabilitás helyreállítása érdekében ugyanezt az algoritmust implementálták a Writerben, hogy az igazított sorokon belüli szóközöket akár 20%-kal csökkentsék. (blogbejegyzés)

      A Writerben például a 2 oldalas tesztdokumentumot egy oldalra csökkentették, akárcsak az MS Wordben, ahogy az az alábbi összetett képen látható (az MS Word által szedett piros szöveg, amelyet a LibreOffice Writer által szedett fekete szöveg takar). A fejlesztés után a piros MS Word-szöveg csak nagy nagyításban látható a fekete Writer-betűk mellett, mivel a sortörések már pontosan megegyeznek:

  10. Rajzvászon a Word-ből:
    A Wordben van egy "Rajzvászon" nevű objektum, ahol alakzatokat lehet rajzolni. Ezeket kombinálják egyetlen objektummá, hasonlóan a csoportosításhoz. A Word két változatban írja be ezt az objektumot a fájlba. Az egyik a DrawingML jelölésű eredeti rajzvászon és a másik egy csökkentett tulajdonságokkal rendelkező VML jelölésű pótlék. A korábbi LibreOffice verziók csak az VML pótlékot tudták olvasni. Mostantól azonban az eredeti DrawingML is beolvasható, amely új import funkciókat biztosít:

  • A rajzvászon háttér importálása.
  • Csatlakozók már nem egyszerű alakzatként, hanem igazi csatlakozóként importálva, csatlakozva a kezdeti és végső alakzathoz.
  • Az egyszerű alakzatok, például ellipszisek, most már ooxml-alakzatként importálódnak, így a forma belsejében lévő szöveg most már többsoros lehet.
  • Az alakzatok többszínű átmeneteket, témaközi színeket és fényhatásokat is használhatnak.

A Calc (táblázatkezelő) újdonságai

  1. Függvények oldalsávjában új keresési mező:

    • Mostantól elérhető egy keresési mező a Függvények oldalsávjában.
    • Képernyőkép az új funkcióról, ahol a „avera” keresési karakterlánc az összes átlaghoz kapcsolódó függvényt listázza.
  2. Számformátum: tudományos formátum most már támogatott és menthető az ODF-be:

    • Beágyazott szöveg esetén a számformátum például: ###.000 E0.
    • Kisbetűs kitevő esetén a számformátum például: ###.000e0.
    • Kitevő helyett kérdőjelet használhat az „0” helyett, a számformátum például: 0.00E+?0.
    • Ez javítja a tudományos formátummal kapcsolatos lehetőségeket és mentést.
  3. Élő előnézet a betűtípusoknál:

    • A betűtípusoknál most újra élő előnézet jelenik meg: ideiglenesen alkalmazza a kiválasztott cellá(ra)t a betűtípus legördülő menüben való lebegés vagy navigáció során.
  4. Kiemelés az aktív cella oszlopának és sorának:
    • Az aktív cella oszlopát és sorát kiemeli.
    • Elérhető a Eszközök ▸ Beállítások ▸ LibreOffice Calc ▸ Nézet menüpont alatt vagy a Nézet ▸ Oszlop/Sor kiemelése menüponton keresztül.
  5. A Gnumeric import szűrő felújítása hibajavításokkal és a hiányzó funkciók hozzáadásával. A legjelentősebb újítások:

    • Cellastílusok: Mostantól támogatja a cellastílusokat.
    • Rich-text karakterláncok: Támogatja a gazdag szöveges karakterláncokat.
    • Névvel ellátott tartományok: Támogatja a névvel ellátott tartományokat.
    • Sor- és oszlopmagasságok: Támogatja a sorok magasságát és az oszlopok szélességét.
    • Összevont cellák: Támogatja az összevont cellákat.
    • Rich-text karakterláncok importálása az Excel 2003 XML formátumban:
      • Az Excel 2003 XML formátumban most már támogatott a gazdag szöveges karakterláncok importálása.

Az Impress (bemutatókészítő) és a Draw (rajzoló) újdonságai

  1. Kis nagybetűk (Small Caps) bevezetése az Impress-ben:

    • Részletek a blogbejegyzésben.
    • Előnézet hibátlan megjelenítése small caps használata esetén.
    • Helyesírás-ellenőrzés helyes jelölése small caps használata esetén.
  2. "Navigációs panel megjelenítése" beállítás mentése a Diavetítés ▸ Diavetítési beállítások... alatt:

    • A Slide Show ▸ Slide Show Settings... menüpontban most már mentésre kerül a „Navigációs panel megjelenítése” beállítás.
  3. Elmozdították a Bemutatókonziol és a Távoli vezérlés beállításait az Eszközök ▸ Beállítások ▸ LibreOffice Impress menüpontból a Diavetítés ▸ Diavetítési beállítások... menüpontba:

    • Emellett az etiketteket és a párbeszédpanel elrendezését is javították.
    • Új jelölőnégyzet van, hogy a Bluetooth távoli vezérlő szerver engedélyezhető legyen anélkül, hogy a (jelenleg nem biztonságos) WiFi kiszolgálót is engedélyezné.
  4. Javították az Impress sablonokat, ahol helytelen betűtípusok voltak kiválasztva CJK és CTL esetén:

    •  
  5. Számos javítás és fejlesztés a sablonokhoz (Laurent Balland, Jérôme Bouat közreműködésével):

    • Kék elemek javítása a diákon és az oldalsávon.
    • Különböző helykitöltők hozzáadása és javítása.
    • Dia sorrendjének javítása.
    • Képek világosabbá tétele.
    • Betűtípusok és formázások egységessé tétele.
    • Stílusok és azok hierarchiájának javítása.
    • Felesleges jelölések eltávolítása.
    • ODF megfelelőség javítása.
    • Betűtípus deklaráció problémáinak javítása.
    • Előnézeti méret javítása a Jegyzet nézetben.
    • A használatát egyszerűbbé tették más nyelveken is.
    • Névjegyek áthelyezése a megfelelő helyre.

A Math (Egyelenletszerkesztő) újdonságai

  1. Jobb-balra irányított képletek támogatása:

    • Mostantól támogatott és megjeleníthető a képletek jobb-balra irányított formátuma.
  2. A Math betűtípus most már megváltoztatható a Formázás ▸ Betűtípusok... menüpont alatt (alapértelmezés szerint az OpenSymbol):

    •  
  3. Az Eszközök ▸ Különleges karakter... most már elérhető a Formula szerkesztőben:

    •  
  4. Az Inline (Vizuális) egyenlet-szerkesztési üzemmód mostantól alapértelmezetten engedélyezett, kivezetve az kísérleti módból:

ScriptForge program könyvtárak

Egy bővíthető és robusztus gyűjtemény lett elérhető a LibreOffice fejlesztők számára a felhasználói Basic vagy Python szkriptekből meghívható makroszkriptek számára. A könyvtárak összesen 32 szolgáltatást tesznek közzé, mindegyik rengeteg metódussal és tulajdonsággal. A szolgáltatások teljes készlete (kivéve, ha a natív beépített függvények jobban teljesítenek) elérhetővé válik a Python szkriptek számára, a Basic szintaxisával és viselkedésével megegyező szintaxissal és viselkedéssel. A ScriptForge könyvtárak dokumentációjának angol nyelvű változata (24.2) teljes mértékben beépült a LibreOffice súgóoldalaiba. Más nyelvekre történő fordításuk folyamatban van.

A ScriptForge programkönyvtár újdonságai a LibreOffice 24.2-ben:

  • Az (új) Dataset szolgáltatás segít a táblázatokkal, lekérdezésekkel vagy SQL SELECT utasításokkal gyűjtött adatok böngészésében. A rekordok adatainak megszerzése és frissítése egyszerűvé válik a szótárak mezőnév => mezőérték használatával. A bináris mezők kivonhatók fájlba vagy frissíthetők a fájlok tartalmával.
  • Az adatbázis-szolgáltatás támogatja a tranzakciós módot, különösen a Commit() és a Rollback() metódusokkal.
  • A Dokumentum szolgáltatás új fájlrendszer tulajdonságával a dokumentumok belső fájlszerkezetében a szokásos mappákhoz és fájlokhoz hasonlóan navigálhatunk.
  • A FileSystem szolgáltatás Files() és Subfolders() metódusai a mappában található fájlok és mappák listáját adják meg. Mostantól egy további IncludeSubfolders bólusú argumentumot is elfogadnak.
  • A Platform szolgáltatás UserData tulajdonsága hozzáférést biztosít a Tools/Options párbeszédpanel megfelelő oldalának tartalmához.
  • A Documents szolgáltatás a stílusok kezelését szolgáló függvényekkel gazdagodott. Például az összes nem használt stílus elnyomása néhány sornyi kóddal elvégezhető.