Itt a NetworkManager 1.46 verziója

kami911 képe

Megjelent a NetworkManager 1.46 verziója, ami a népszerű, a legtöbb mai GNU/Linux disztribúcióba beépített hálózati kapcsolatkezelő segédprogram legújabb stabil verziója. A NetworkManager 1.46 több mint hat hónappal és közel 800 kódbeküldéssel a NetworkManager 1.44 után jelent meg, és néhány hasznos változást tartalmaz.A NetworkManager 1.46 jelentős újításokat hoz a Linux-alapú hálózati kapcsolatkezelés terén, többek között támogatást nyújt a Wi-Fi eszközök 6 GHz-es sávjához, Ethtool EEE (Energy Efficient Ethernet) beállításokhoz, valamint kétlépcsős azonosítást is bevezet. Emellett belső változások is érkeztek, például a Python 3 használatának beállítása alapértelmezésben, éezzel együtt a python 2 elhagyása, továbbá régebbi systemd verziók támogatását is elhagyja. Emellett lehetőséget biztosít az ethtool csatornák tulajdonságának konfigurálására a NIC multiqueue beállításához, valamint támogatja az HSR (High-availability Seamless Redundancy) és PRP (Parallel Redundancy Protocol) interfészek konfigurálását.

A NetworkManager 1.46 bevezeti a kétlépcsős azonosítást (2FA) a VPN bővítmények számára, implementálja a fwmark tulajdonságot az IP alagutakhoz, támogatja a MACsec offload módját, lehetővé teszi a dhcp-client-id beállítását none értékre, implementálja a 'dns-change' diszpécher eseményt, és lehetővé teszi általános eszközök létrehozását a külső "device-handler" diszpécheren keresztül.

A további új funkciók közé tartozik a DSCP fejlécmező módosításának támogatása DHCP csomagokhoz, valamint az alapértelmezett érték megváltoztatása CS0-ra, az IPv4 DAD (Duplicate Address Detection) alapértelmezett engedélyezése, a pref-src elfogadásának támogatása az IPv6 útvonalakhoz a VPN bővítményektől, valamint a NIC eswitch beállításainak konfigurálásához való támogatás a Devlink segítségével.

Ebben a kiadásban több új Wi-Fi fejlesztés is jelen van, nevezetesen a ${NETWORK_SSID} dinamikus érték támogatása a connection.stable-id-hez, hogy a stabil azonosítót a Wi-Fi SSID-jének alapján generálja, valamint az új wifi.cloned-mac-address=stable-ssid érték a MAC-cím véletlenszerűsítéséhez a Wi-Fi hálózat alapján.

Bevezetésre kerültek új lehetőségek az edns0 és trust-ad automatikus hozzáadásának megakadályozására a DNS konfigurációkban, valamint támogatás került a ID_NET_AUTO_LINK_LOCAL_ONLY=1 udev tulajdonsághoz a helyi kapcsolatok engedélyezéséhez az alapértelmezett vezetékes kapcsolaton. Ez a verzió támogatás kapott az ID_NET_MANAGED_BY udev tulajdonsághoz is amennyiben az "org.freedesktop.NetworkManager"-re van beállítva.

Ezzel a kiadással a NetworkManager mostantól lehetővé teszi statikus útvonalak konfigurálását akkor is, ha az címek üresek. Az nmcli parancssoros eszköz is frissült ebben a kiadásban, hogy megjelenítse a Wi-Fi sávszélességet és a globális mért állapotot. Lehetővé teszi a bond-olt kapcsolatként való hozzáadást bridge-ként, valamint korlátozza az áttekintőként megjelenő címek és útvonalak számát 10-re.

A hátterében a NetworkManager 1.46 jelentős belső változásokat tartalmaz, beleértve a Python 3 alapértelmezett használatát, mivel a Python 2 támogatása eltávolításra került. Megváltoztatták az NMSetting típusok és az NMSimpleConnection belső ABI-ját, valamint elhagyták a régi systemd verziók támogatását, mivel a NetworkManager használatához mostantól a systemd 200 vagy újabb verziója szükséges.

Ezenkívül ez a kiadás több körbezárási (sandboxing) opciót is engedélyez a systemd szolgáltatási fájlban, továbbá a D-Bus StartFind() és StopFind() eljárások az „org.freedesktop.NetworkManager.Device.WifiP2P” interfészen mostantól a „org.freedesktop.NetworkManager.wifi.scan” Polkit engedélyt is igénylik.

Néhány teljesítményjavítást is elkövettek a fejlesztők a D-Bus-ra exportált IP-címek és útvonalak számának 100-ra korlátozásával, illetve az IP-címek és útvonalak D-Bus frissítéseinek 3 másodperces időintervallum korlátozásával.

Végül a man-oldal frissült, hogy könnyen megismerhető legyen az összes tulajdonság formátuma és elfogadott értékei is. A master, slave-type és autoconnect-slaves connection.* tulajdonságok elavultak lettek, a NetworkManager már nem próbál IPv6-ot használni, ha az le van tiltva a kernelben. Az IPv6 címek élettartam-számítását (TTL) is javították, valamint az OVS interfészek kezelése javításra került, amikor az OVS interfészek kezelése a netdev adatútvonallal és a klónozott MAC-ekkel történik.

Összességében az új NetworkManager 1.46 kiadás jelentős előrelépést jelent a hálózati konfiguráció és kezelés területén, amely segít a felhasználóknak egyszerűen és hatékonyan kezelni a hálózataikat.