Friss (és régi) hardverhez (is) friss firmware dukál

kami911 képe

Megjelent az FWUPD 1.9.13-as verziója, mely számos hibajavítást és egy szem új hardver támogatást tartalmaz. Az Fwupd (Firmware Update Daemon) az open-source firmware frissítéseket kezelő szoftver, melynek legújabb kiadása az alábbi újításokat hozza:

  • A daemon túl hosszú idejű indulását egy időzítő gátolja.
  • Bevezették a „Teszt üzemód” fogalmát, ami nem egyesével engedélyezi a bővítményeket.
  • A daemon mostantól nem zárja be magát, ha csatlakozott D-Bus kliens van.

A frissítés emellett számos hibát is javít:

  • Lehetővé teszi a bővítmények számára, hogy kihagyják a gyermekeszközök függőségét.
  • Több jelölő (flag) beállítását engedi a LVFS::DeviceFlags-ben.
  • A konfigurációs megjegyzéseket mostantól nem migrálja eltávolított kulcsok esetén.
  • Ne figyelmeztesse a felhasználót az ESP hiányára, ha MBR-t használ.
  • Javítja a kritikus figyelmeztetést egy PixArt vezeték nélküli eszköz hozzáadásakor.
  • A régi konfigurációs fájlok migrációját javítja.
  • Csak a konfigurációs értékeket menti el a módosítható konfigurációs fájlba.
  • A DS-20 leírókat mostantól korábban elemzi az eszköz beállításánál.
  • A verzió formátumát a történeti adatbázisban tárolja, hogy javítsa az offline jelentéseket.
  • Az igazi realtek-mst és parade-lspcon egyezéséhez helyes GUID-ot használ.

Továbbá a frissítés támogatást ad a következő hardverhez is:

  • GoodWay Acer Dock

Az FWUPD 1.9.13-as verziója letölthető a hivatalos weboldalról. Ajánlott minden felhasználónak az aktualizálás, hogy élvezhessék az új funkciókat és a javításokat.Ezek az új funkciók és javítások az Fwupd legújabb kiadásában tovább növelik a Linux rendszerek firmware-frissítési lehetőségeit. Az Fwupd folyamatosan fejlődik, hogy még könnyebbé tegye a firmware-ek frissítését és kezelését a Linux felhasználók számára. Ha Linuxot használ, érdemes lehet frissíteni az Fwupd-t, hogy kihasználhassa ezeket az új lehetőségeket és hibajavításokat.

LVFS – A Linux Vendor Firmware Service, folytatja a Fwupd Friendly Firmware kezdeményezést. A kezdeményezés célja, hogy az eredeti berendezések/eszközök gyártói olyan IC-ket válasszanak, amelyek már rendelkeznek Fwupd bővítményekkel a firmware-frissítés támogatásának Linux alá történő integrációjának megkönnyítése érdekében.

A fwupd (Firmware Update Daemon) egy Linux operációs rendszeren futó eszköz firmware frissítésére szolgáló program. A fwupd az előre telepített firmware-eket frissíti a csomagkezelő rendszeren keresztül, így biztonságosabb és egyszerűbb firmware frissítést biztosít a felhasználók számára.

A Linux Vendor Firmware Service (LVFS) egy olyan platform, amely lehetővé teszi a firmware frissítését és az eszközök firmware-ének kezelését a Linux operációs rendszeren. Az LVFS az eszközgyártók által készített firmware-ket tárolja és biztosítja azokat a Linux felhasználók számára a fwupd segítségével. Az LVFS nem csak a firmware frissítését teszi lehetővé, hanem az eszközök firmware-ének ellenőrzését és a biztonságosabb firmware használatát is biztosítja.

Az LVFS és a fwupd együttesen jelentős előnyöket nyújtanak a Linux felhasználóknak, különösen azoknak, akik hardverkompatibilitási problémákkal küzdenek, vagy a hardver gyártója csak korlátozott vagy semmilyen firmware frissítést nem biztosít a Linux rendszerhez. A fwupd és az LVFS együttműködése lehetővé teszi a biztonságosabb és hatékonyabb firmware frissítéseket, így javítva az eszközök teljesítményét és stabilitását.

További információk

Az új verzióval kapcsolatos további információk és letöltés a GitHub webhelyen.