Új Wine 9.0, új lehetőségek

Megjelent a Wine 9.0, amely az ingyenes és nyílt forráskódú kompatibilitási réteg a legújabb verziója. Lehetővé teszi a Windows rendszerekhez fejlesztett alkalmazások és játékok futtatását Unix-szerű operációs rendszereken. A Wine 9.0 újdonságai közé tartozik a kísérleti Wayland grafikus illesztőprogram olyan funkciókkal, mint az alapvető ablakkezelés, több monitor támogatása, nagy DPI-s skálázás, relatív mozgási események, valamint a Vulkan támogatás.

Mivel ez egy kezdeti megvalósítás, a Wayland illesztőprogram alapértelmezés szerint nincs engedélyezve a Wine 9.0-ban, ami azt jelenti, hogy ha használni szeretnéd, engedélyezni kell a HKCU\Software\Wine\Drivers rendszerleíró kulcs futtatásával wine reg.exe add HKCU\\Software\\Wine\\Drivers /v Graphics /d x11,wayland parancsot, majd hatástalanítsa a DISPLAY környezeti változó.

A Vulkan illesztőprogram frissítésre került, hogy támogassa a Vulkan 1.3.272 és újabb verzióit, a PostScript illesztőprogramot újra implementálták, illetve most van egy sötét téma opció a WinRT témakörben, ami engedélyezhető a WineCfg-ben.

A Wine 9.0 a Direct3D 10 effektusokhoz számos további utasítás támogatását is biztosítja, megvalósítja a Windows Media Video (WMV) dekódoló DirectX Media Object (DMO) alkalmazást, megvalósítja a DirectShow Audio Capture és a DirectShow MPEG-1 Video Decoder szűrőket, valamint támogatja a videó- és rendszer adatfolyamokat, valamint hangfolyamokat a DirectShow MPEG-1 Stream Splitter szűrőhöz.

Ebben a kiadásban továbbfejlesztették az asztali integrációt, hogy a felhasználók teljes képernyős asztali módban bezárhassák az asztali ablakot a Start menü „Kilépés az asztalról” bejegyzésével, valamint megvalósult az URL/URI protokoll társítások exportálásának támogatása URL-kezelőként a Linux asztalon.

A Wine 9.0 hangtámogatása több DirectMusic modul bevezetésével, DLS1 és DLS2 betöltésével, az SF2 formátum támogatásával a Linux szabványos MIDI hangkészletekkel való kompatibilitás érdekében, Doppler shift támogatás DirectSoundban, Indeo IV50 Video for Windows dekóderrel tovább bővült, és MIDI lejátszás dmsynth-ben.

Az egyéb figyelemre méltó változások mellett a Wine 9.0 betöltő támogatást nyújt az ARM64X és ARM64EC modulokhoz, valamint a meglévő Windows bináris fájlok futtatását ARM64 rendszereken, illetve a Wine ARM64EC architektúra építésének kezdeti támogatását.

Van egy új 32 bites x86 emulációs felület, egy új WoW64 mód, amely támogatja a 32 bites alkalmazások futtatását a legújabb macOS verziókon, amelyek nem támogatják a 32 bites Unix folyamatokat, valamint a DirectInput támogatása a sok régi videóval való kompatibilitás javítása érdekében.

A Wine 9.0 emellett támogatja az intelligens kártyákat, hozzáadja a Diffie-Hellman kulcsok támogatását a BCryptben, megvalósítja a Negotiate biztonsági csomagot, támogatja a hálózati interfész változásáról szóló értesítéseket, és számos hibát javít. További részletekért nézd meg a kiadási megjegyzéseket és a bejelentést.

A Wine 9.0 már letölthető a hivatalos webhelyről.

Letöltés és telepítés

Megtalálható magyar nyelven a Súgó-ban: Wine

További disztribúciókhoz szánt csomagok

  • Ubuntu - WineHQ bináris csomagok: Ubuntu aktuális kiadások
  • Debian - WineHQ bináris csomagok: Debian aktuális kiadások
  • Fedora - WineHQ bináris csomagok: Fedora aktuális kiadások
  • macOS - WineHQ bináris csomagok: macOS 10.8 és újabbakhoz.
  • Továbbiak