Niri, az új Wayland kompozitáló

A Linux ökoszisztéma fokozatosan a Wayland felé hajlik, távolodva a hagyományosan használt Xorg-tól. Ez az elmozdulás természetesen megnyitja az utat a Wayland-nek szentelt megoldások fejlesztése előtt. nézzük meg most a Nirit, egy új, görgethető, csempézett Wayland-kompozíciót.

Mi az a Niri?

A Wayland kompozitor a Wayland rendszer kulcsfontosságú összetevője, amely a grafika megjelenítéséért és a bemenetek kezeléséért felelős, modernebb és hatékonyabb alternatívát biztosítva a hagyományos X szerverhez képest.

A Niri egy görgethető, csempézett Wayland kompozitor, amelyet erősen a GNOME PaperWM bővítménye ihletett . A projekt viszonylag új, de már sok mindent kínál a csempézés ablakkezelőinek.

Azáltal különbözteti meg magát a többi kompozitortól, hogy egyedülálló megközelítést kínál az ablakkezeléshez. A Niri az ablakokat végtelen vízszintes csíkokba rendezi az egyes monitorokon, így biztosítva, hogy új ablak megnyitása soha ne vezessen a meglévők átméretezéséhez, így szervezettebb és hatékonyabb munkaterületet biztosít. A github oldalukon van egy videó róla, ezt megnézve már sokkal egyértelműbb a hasznossága.

Ezenkívül a Niri támogatja a dinamikus munkaterületeket, a GNOME által ihletett, de egyéb innovatív csavarral rendelkező funkciót. A Niri-környezetben minden monitor saját, függőlegesen elrendezett munkaterület-készlettel rendelkezik. Ez a beállítás nagymértékű testreszabást és rugalmasságot tesz lehetővé, a felhasználók több monitorral kapcsolatos igényeihez igazodva.

Ezenkívül a Niri kompatibilitása kiterjed a vegyes GPU-rendszerekre, és támogatja a HiDPI-t, így sokoldalú választás a hardverkonfigurációk széles skálájához.

A Niri kompozitáló tele van olyan funkciókkal, mint az xdg-desktop-portal-gnome-mal kompatibilis monitor screencasting, valamint a munkaterület-váltáshoz szükséges érintőpad gesztusok . A felhasználók testreszabható elrendezést is élvezhetnek, a rések, szegélyek és ablakméretek beállításával.

A közelmúltban, egy intenzív öt hónapos fejlesztési időszak után, hivatalosan is megjelent a Wayland kompozitor első stabil verziója, a Niri 0.1.0.
Lássuk, mit kínál.

A Niri 0.1.0 legfontosabb jellemzői

A Niri 0.1.0 kiadása mindenekelőtt nem csupán egy újabb ablakkezelő bevezetéséről szól, hanem arról is, hogy újradefiniálja a felhasználóknak az asztali környezetükkel való interakcióját.

Tartalmaz egy beépített képernyő fotózásos felhasználói felületet, amely leállítja a képernyőt, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy kiválaszthassanak egy adott területet a rögzítéshez. Ez a funkció különösen hasznos a tartalomkészítők és a szakemberek számára.

A képernyőrögzítés iránt érdeklődők számára a Niri 0.1.0 támogatja a képernyőküldést az xdg-desktop-portal-gnome-on keresztül, amely kompatibilis az olyan népszerű szoftverekkel, mint az OBS és a különféle böngészők.

A Niri 0.1.0 másik jelentős előnye a teljesen élő újratöltési konfigurációja, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy módosítsák és azonnal láthassák elrendezési konfigurációikat, beleértve a hézagokat, szegélyeket és ablakméreteket.

Fontos azonban megjegyezni egy jelenlegi korlátozást: az NVIDIA GPU-rendszerek renderelési problémákba ütközhetnek!

Azok számára, akik szívesen kipróbálnák a Nirit, különféle, közösség által karbantartott csomagok állnak rendelkezésre, beleértve a COPR-t Fedora-felhasználóknak, egy Flake-et NixOS-hez, egy AUR-csomagot, sőt még egy portot is a FreeBSD-hez és más BSD-khez. A fejlesztőcsapat arra ösztönzi a felhasználókat, hogy csatlakozzanak Matrix szobájukhoz további megbeszélések és támogatás céljából.

A 0.1.0 kiadás számos javítást és fejlesztést is tartalmaz:

  • Továbbfejlesztett konfiguráció élő újratöltés, különösen a NixOS számára.
  • Jobb képernyőközvetítés és képernyőkép-támogatás, különösen a többmonitoros beállításoknál.
  • Finomított kurzormegjelenítési teljesítmény.
  • Beállított alapértelmezett oszlopszélességek a jobb pontosság érdekében.

Nézd meg a megjelenési bejelentést, ha többet szeretnél megtudni az összes újdonságról. Ha mélyebbre szeretnél merülni a Niri görgethető-csempéző Wayland kompozitor képességeiben, látogasd meg a projekt GitHub oldalát .