Megjelent az Arch Linux-alapú SystemRescue 11

Megjelent az Arch Linux-alapú SystemRescue 11 live (élő, telepítést nem igénylő) Linux eszközkészlet a rendszermentési és -helyreállítási feladatokhoz, újabb kernellel, új csomagokkal és különféle fejlesztésekkel.

A SystemRescue 11 tíz hónappal az előző kiadás, a SystemRescue 10 után érkezett, és egy újabb, hosszú távon támogatott kernellel érkezik, nevezetesen a Linux 6.6 LTS-sel, amely nagy ugrás az előző kiadásban használt Linux 6.1 LTS kernelhez képest, és támogatja az újabb hardver verziókat.

Ez a kiadás új eszközöket tartalmaz, nevezetesen a bcachefs-tools fájlrendszer-segédprogramokat a bcachefs fájlrendszer megvalósításához, a Blocksync-gyors blokkeszköz-szinkronizáló eszközt a blokkalapú biztonsági mentésekhez, a The Sleuth Kit eszközöket a nyers fájlrendszer ellenőrzéséhez, valamint a Timeshift pillanatfelvétel alapú biztonsági mentési program.

Ráadásul a SystemRescue 11 felváltja a dstat parancssori erőforrás-statisztikai eszközt dool-ra, ami egy villája a dstat-nak, és hozzáad egy új „ssh_known_hosts” beállítást a YAML-konfigurációhoz, hogy megbízzon a gazdagépkulcsokon lévő SSH CA-aláírásokban.

A SystemRescue alapértelmezés szerint a könnyű Xfce asztali környezetet használja az élő munkamenethez, és ez a kiadás frissíti az Xfce konfigurációt azáltal, hogy engedélyezi a képernyővédőt, és hozzáadja az akkumulátor ikont a laptopok paneléhez.

Végül, de nem utolsósorban, a SystemRescue 11 javítja a „findroot” rendszerindítási beállítást, hogy működjön, amikor az /sbin/init abszolút szimbolikus hivatkozás, és javítja a titkosított eszközök támogatását, ha a jelszó ismeretlen. További részletekért tekintsd meg a teljes változásnaplót .

A SystemRescue 11 jelenleg letölthető hivatalos webhelyéről a 64 bites vagy 32 bites rendszerek . A SystemRescue nem igényel telepítést, így közvetlenül egy rendszerindító USB-meghajtóról használhatja az óvatos ember. Az élő média lehetővé teszi, hogy az első rendszerindításkor válasszunk a konzolos környezet vagy a grafikus környezet között.

A fejlesztők azt javasolják a felhasználóknak, hogy az ISO-képet USB flash meghajtóra írják a házon belüli SystemRescue USB Writer segédprogrammal, amely az ajánlott USB-telepítési módszer Linux rendszereken.
Aki pedig nem akarja kiíratni, a ventoy rendszer is használható.

Tipp: mindenképp érdemes egy USB flash-re felrakni, mert ha kell, akkor jó ha kéznél van.