Hivatalosan megjelent a Linux Kernel 6.7

"Az egyik legnagyobb kernel kiadás, ami valaha volt" Hivatalosan megjelent a Linux Kernel 6.7!
Új év, és egy teljesen új Linux kernel, amely segíti a működést! Igen, a Linux 6.7-es kernel hivatalosan is megjelent – ​​és ez egy hatalmas kernel tele van új funkciókkal, új hardverengedélyezéssel és még sok mással.
A Linux 6.7 önmagában a commit méretét tekintve az egyik legnagyobb a közelmúltban, ami azt jelzi, hogy mennyi erőfeszítést fordítottak a legújabb kiadás csiszolására.

Linus Torvalds ezt érinti kiadási közleményében , és ezt írja:

„Kicsit több volt a múlt héten az azt megelőző ünnepi héthez képest, de semmiképpen nem elég ahhoz, hogy azt higgyem, hogy tovább akarjuk halasztani. A végeredmény: a 6.7 (a véglegesítések számát tekintve: több mint 17 000 nem egyesítés nélküli véglegesítés, több mint 1 000 egyesítéssel) az egyik legnagyobb kernel kiadás, ami valaha volt.”

Linus Torvalds

Mi az új a Linux 6.7-ben?

A Linux 6.7 új funkcióinak és fejlesztéseinek listája:

  • Kísérleti Bcachefs fájlrendszer már a fő kernelben
  • Lehetőség a 32 bites emuláció engedélyezésére/letiltására x86-64 kerneleken
  • Az Intel Meteor Lake grafikus támogatása alapértelmezés szerint engedélyezve lett
  • NVIDIA GPU System Processor (GSP) firmware-támogatás
  • DP Alt Mode 2.1 támogatás az USB Type-C illesztőprogramban
  • Az AMD Seamless Boot mostantól az AMD hardverek szélesebb választékával működik
  • Az F2FS mostantól támogatja a nagyobb oldalméreteket
  • Btrfs buffok, beleértve az ideiglenes fájlrendszer-azonosító támogatást
  • AppArmor hozzáférés-vezérlés az io_uringhez és felhasználói névterek létrehozása
  • A KVM támogatást nyer a LoongArch virtualizációjához
  • A RISC-V KVM támogatja az Smstateen bővítményt
  • Rust kötés frissítés a Rust 1.73-as eszközláncra
  • A fejlesztések/szolgáltatások hosszú listája hozzáadva perfeszköz
  • Az ősi videobuf réteg eltávolítva
  • Logitech HID++ finomítások
  • Az ASUS WMI illesztőprogramja hozzáadja a Screenpad támogatást

A Bcachfe azt állítja, hogy "biztonságosabb, mint a btrfs, gyorsabb, mint a zfs".

Ennek a kernelnek egy része a (még kissé kísérleti jellegű) Bcachef hozzáadásának köszönhető, hogy sok commitot hajtottak végre. Ez „egy fejlett új fájlrendszer Linux számára, a megbízhatóságra és a robusztusságra, valamint a szolgáltatások teljes készletére helyezve a hangsúlyt”.

Állítólag számos lenyűgöző funkciót kínál a meglévő domináns fájlrendszerekkel szemben, mint például az Ubuntu által használt ext4, beleértve az ellenőrzőösszegzést és a fájlrendszeren belüli többeszközös funkcionalitást is, ami állítólag biztonságosabb a btrfs-nél és gyorsabb, mint a zfs – úgy hangzik, mint amit érdemes lehet kipróbálni!

A Valve segít a btrfs szintjének növelésében

A Linux 6.7-ben található 3 új Btrfs szolgáltatás közül az FSID (ideiglenes fájlrendszer-azonosító) hozzáadása fogja felkelteni a legnagyobb érdeklődést. Az igaliai Guilherme Piccol a Valve kérésére dolgozott ezen a funkción, akik a Steam Decken lévő Linux-alapú Steam operációs rendszerükben szeretnék kihasználni.

Guilherme-t idézve, az FSID lehetővé teszi, hogy „…az A/B particionálási sémával rendelkező rendszerek (mint például a Steam Deck konzol vagy különböző mobileszközök) ugyanazt a fájlrendszer-képet tárolják mindkét partícióban”.

Grafikai előnyök bőven

Az NVIDIA GSP firmware szintén figyelemre méltó kiegészítés, mivel a Phoronix szerint jobb energiagazdálkodást és teljesítményt biztosít a GeForce RTX 20 és RTX 30 sorozatú hardverekhez (ha szabadalmaztatott firmware-blobokkal futtat), valamint RTX 40 gyorsítást a Nouveau beállításokban is megkaptuk – szép!

Az Intel Meteor Lake grafikus támogatása a Linux 6.7-ben már stabilnak tekinthető, ami nagyszerű hír. De mint mindig, a fejlődés soha nem áll meg! Ebből a célból az Intel Xe 2 Lunar Lake integrált grafikus kártyáinak bősége szerepel ebben a kiadásban.

Az Intel Itanium IA-64 támogatása megszűnt (egyelőre)

Nem tudom elképzelni, hogy ez hatással lesz azokra az emberekre, akik ezt az oldalt olvassák, de a Linux 6.7 kernel megszünteti az Intel Itanium IA-64 architektúra támogatását – teljesen! Az összes kódot eltávolították a kernelfából. Természetesen néhány ember nem örül ennek. Linus szangvinikus, hozzátéve:

„Hajlandó lennék az Itanium-támogatás feltámasztására, még akkor is, ha én személy szerint szenvedélyesen megvetem az architektúrát, mert alapvetően hibás tervezési előfeltételeken alapul, és a megvalósítás inkább a politikán, mint a jó műszaki tervezésen alapul. […] De csak akkor, ha úgy alakul. hogy valóban legyen hosszú távú aktív érdeklődésük…”

Ha többet szeretnél megtudni a Linux kernel kiadásában található összesről olvasd át az átfogó LWN összevonási ablak összefoglalóit ( 1. rész , 2. rész ).

Hozzászólások

kojak képe

Lga775?

Az Lga775-s 4 magos procival használt gépen is LM van. Ez beleesik ebbe az Itanium támogatás megszűnésébe?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Lga775?

#1 Rövid válasz: NEM

Bővebben.

A Core 2 széria ezek közül a Core 2 Quad is amd64/x86-64 utasításkészletet használ. Az amd64 nem másra utal, hogy az amd64 előbb volt mint az Intel EM64T. A legtöbb disztró úgy van megjelölve, hogy amd64, de ezek is tökéletesen működnek Intel alapú PC-ken is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nagyon idegesítőek az

Nagyon idegesítőek az értelmetlen fordítások.
Én sajnos nem beszélek angolul, a tudományom az IT-angolra korlátozódik, de már így is feltűnik, ha valami nagyon értelmetlen.

Én ebben a szövegkörnyezetben az architecture szót biztosan nem fordítottam volna építészetnek.

Már csak azért sem, mert ez a IT szakszó magyarul is ugyanazt jelenti: architektúra.
Egy számítógépes rendszer felépítése, szerkezete.

A Google építészetnek fordította, de a DeepL így fordította le a mondatot:

I'd be willing to resurrect Itanium support, even though I personally despise the architecture with a passion for being fundamentally based on faulty design premises, and an implementation based on politics rather than good technical design.

Hajlandó lennék az Itanium-támogatás feltámasztására, még akkor is, ha én személy szerint szenvedélyesen megvetem az architektúrát, mert alapvetően hibás tervezési előfeltételeken alapul, és a megvalósítás inkább a politikán, mint a jó műszaki tervezésen alapul.
 

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve