Budgie átáll a Wayland-re?

Nemrég Joshua Strobl, a Budgie Desktop projekt vezető fejlesztője megosztotta ambiciózus ütemtervét a projekt előrehaladására vonatkozóan. A bejelentés nyomán izgatottan várjuk a Budgie 10.9 megjelenését, amely alig több mint öt hónappal a 10.8-as frissítés után érkezik. Fedezzük fel a kínált új funkciókat és fejlesztéseket.

Budgie 10.9 asztali környezet - ugrás előre

A Budgie 10.9 élvonalában a teljesen újratervezett Bluetooth kisalkalmazás található. Ez a megújult funkció lehetővé teszi a felhasználók számára a párosított Bluetooth-eszközök közvetlen csatlakoztatását vagy leválasztását, megjeleníti az akkumulátor élettartamát, és megkönnyíti a fájlátvitelt a Bluetooth-eszközökre.

Ennek fényében a Budgie csapata elvetette a régebbi technológiákon alapuló gnome-bluetooth könyvtárat. Ehelyett a BlueZ és az UPower D-Bus API-kon keresztüli közvetlen kommunikációját választották, a funkcionalitás észszerűsítése és a hosszú távú karbantartás egyszerűsítése érdekében.
Ez a változás növeli a teljesítményt, és lehetővé teszi egyes disztribúciók számára, hogy eltávolítsák az elavult gnome-bluetooth-ot a tárolókból.

Egy másik úttörő fejlesztés a Budgie 10.9-ben a Wayland támogatás felé tett első lépések, ami jelentős átmenetet jelent az X11 ablakrendszerről.
A Budgie 10.9-ben a legnagyobb változás a Wayland kezdeti támogatása azáltal, hogy több összetevőt és kisalkalmazást portoltak a libxfce4windowing könyvtárba, egy absztrakciós könyvtárba, amelyet az Xfce asztali környezet mögötti fejlesztőcsapat hozott létre a különféle Wayland protokollok támogatására.

A Budgie csapata már egy ideje dolgozik a Wayland támogatás engedélyezésén, és a Wayland teljes támogatását tűzte ki célul a közelgő Budgie 11 sorozathoz. A Budgie 10.8 fejlesztése során bejelentették, hogy egy házon belüli Wayland-kompozítoron dolgoznak, amelyet a Magpie 1.0 néven a wlrootok tetejére hoztak létre.

„Miközben a libxfce4windowing aktív fejlesztés alatt áll, és még nem stabil az ABI, úgy döntöttünk, hogy elfogadjuk az X11 alatti Budgie 10-ről a Wayland alatti Budgie 10-re a lehető legzökkenőmentesebb legyen” – mondta Joshua Strobl. „A libxfce4windowing lehetővé teszi számunkra, hogy a Wayland támogatására szolgáló funkcionalitást portoljuk anélkül, hogy ez negatívan befolyásolná az X11 alatti használatot.”

Egy másik érdekes változás a Budgie 10.9-ben a budgie-session bevezetése a munkamenet-kezeléshez, egy „puha fork of gnome-session, amelyet arra terveztek, hogy stabil munkamenet-kezelőt biztosítson a Budgie 10.x számára”. Ez biztosítja, hogy a Budgie megőrizze az X11-hez kapcsolódó munkamenet kódját mindaddig, amíg az asztal teljesen át nem kerül a Waylandre.

Azaz összefoglalva: gőzerővel folyik a fejlesztés és a Wayland-ra való átállás.