Linux Mint blog havi hírek - 2023. november

kami911 képe

Nagy köszönet jár minden olyan embernek is, aki adományokat küldött nekünk, a Linux Mint fejlesztésére. A segítségetek nagyon nagyra értékeljük. A magyar változat munkálatait itt tudod támogatni.

Ma rövid leszek, mert egy kicsit késésben vagyunk. Közeleg az ünnepi szezon és vele együtt a Linux Mint 21.3 is.

Linux Mint 21.3

A Linux Mint 21.3 ISO-lemezképek jelenleg a minőségellenőrzési fázisban vannak vannak. A teszteléssel már majdnem végeztünk. A héten várható a BETA kiadás.

Nemo  műveletek

Kattintson a jobb gombbal egy ISO-lemezképfájlra. A helyi menüben látni fogja a(z) „Ellenőrzés” („Verify”) és a „Rendszerindító pendrive készítése” („Make bootable USB stick”) lehetőségeket? Ezek a Nemo műveletei. Eddig a műveleteket a csomagok biztosították. Csak olyan műveleteket voltak elérhetőek, amelyek széles körben hasznosak voltak. Ez a két művelet például a mintstick csomag része.

A Cinnamon 6.0 verziójától kezdve az műveleteket ugyanúgy letöltheti, engedélyezheti és értékelheti, mint az kisalkalmazásokat, asztalkalmazásokat, kiterjesztéseket és Cinnamon témákat.

A műveletek a Cinnamon Spice kiegészítők egy új típusa lesz. Rengeteg új művelet lesz elérhető, a közösség által készíteni és a Cinnamon-ban elérhetővé válni.

Wayland támogatás

A Linux Mint 21.3-mal és a Cinnamon 6.0-val megkezdjük a Wayland kísérleti (jelnleg ALPHA szintű) támogatását. Ahogy korábban bejelentettük, ez nem élvez prioritást az Xorg-gal szemben. De azért időt szánunk a Wayland problémáinak javítására, és elkezdjük a hibajelentések fogadását.

Van egy dedikált Github tárolónk a Wayland-del kapcsolatos problémáknak, akár a Cinnamon-ban, akár egy XApp projektben, akár egy Mint eszközben, akár bármilyen általunk karbantartott szoftverprojektben kell javítani őket:
https://github.com/linuxmint/wayland

Egyéb hírek

  • A Hypnotix nemrég megkapta a kedvenc csatornák beállításának lehetőségét. Ezen kívül lehetőség lesz egyéni csatornák létrehozására is. Ha van egy hivatkozás, amiről streamelni akarsz, akkor képes leszel egyéni tévécsatornává alakítani. Ez lehetővé teszi a Hypnotix használatát lejátszási lista vagy IPTV-szolgáltató nélkül. Ezt akár arra is használhatja, hogy csatornákat hozz létre kedvenc YouTube zenei videóihoz.
  • A Slick Greeterben, a bejelentkezési képernyőn a bejelentkezési ablak igazítása mostantól beállítható.
  • A Bulky, a kötegelt fájlátnevező eszköz támogatást kapott a miniatűrök és a húzd és ejtsd (drag and drop) funkcióhoz.
  • A Pixben a videolejátszás mostantól figyelembe veszi a videó tájolását, és automatikusan elforgatja azt.

Hozzászólások

kami911 képe

Akkor a héten már jöhet is a

Akkor a héten már jöhet is a béta verzió. Kíváncsi vagyok milyen lesz. Szerintem izgalmas a Wayland lehetőség is, bár továbbra is azt gondolom, hogy a Wayland nincs még kész.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Balazs_B képe

Akkor a héten már jöhet is a

#1 Én is várom már!
Szerintem már nagyon ideje volt annak hogy belevágjanak a Wayland-be. Igen a Wayland egy ilyen soha el nem készülő dolog, de amennyire én használgattam eddig GNOME alatt, már jól működik hétköznapi feladatokra.

Itt inkább az a lényeg hogy már ők is felkínálják a lehetőséget és már benne van az eszköztárban. Persze még csak béta, de ezért nem is alapértelmezett.

Én személy szerint igyekszem minél jobban kitesztelni és minden észlelt hibát, gikszert jelenteni, hogy aztán minél jobb legyne majd.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve