Megjelent az FWUPD 1.9.9

kami911 képe

Megjelent az FWUPD 1.9.9. Az Fwupd legújabb verziója új hardverek támogatását is hozza magával. Az fwupd 1.9.9 kiadása számos hibajavítást hoz az nyílt forráskódú firmware frissítésekhez, és újdonsága egy új általános lekérdezés a készülék tápellátásával kapcsolatban.

Az fwupd 1.9.9 új kiadása újabb fontos javításokat hoz az firmware frissítési művelethez. Az fwupd (Firmware Update Daemon) egy eszköz, amely lehetővé teszi az operációs rendszerek számára, hogy a firmware frissítéseket automatikusan és biztonságosan kezeljék.

Ez a frissítés inkább kijavított hibákat tartalmaz, ideértve a synaptics-mst kaszkád eszközök szkennelésének ideiglenes letiltását, amíg azok stabilitása nem javul meg. Emellett a mediatek-scaler plugin alapértelmezett letiltása is történt, amíg a VCP probing folyamata nem válik stabilabbá.

Egy másik kiemelendő javítás a „fwupdmgr get-devices” parancsot érinti a mélyen beágyazott eszközök esetén fellépő problémáinak orvoslatával, így a felhasználók zökkenőmentesen használhatják ezt a funkcionalitást.

A Kinetic DP GUID mostantól a felhasználók igényeinek megfelelően személyre szabható. Emellett a USB újranyitási viselkedést csak akkor alkalmazza a rendszer, amikor ez ténylegesen szükséges, ami tovább optimalizálja a folyamatokat. Ettől a kiadástól kezdve az fwupd már nem kötelezi el az emulált eszközökre további követelményeket, használja metaadat hitelesítést a „fwupdtool refresh” parancs használatakor, alkalmazza a generikus ti-tps6598x GUID-ot, és ehelyett csak akkor ír elő követelményeket, amikor az szükséges.

Ezenkívül a kiadás támogatást nyújt a Lenovo X1 Yoga Gen7 530E és az Advantech BMC eszközök számára, tovább bővítve a támogatott hardverek körét. Mindez hozzájárul a frissítési és karbantartási folyamatok hatékonyságának és stabilitásának javításához az fwupd felhasználói számára.

Ezek az új funkciók és javítások az Fwupd legújabb kiadásában tovább növelik a Linux rendszerek firmware-frissítési lehetőségeit. Az Fwupd folyamatosan fejlődik, hogy még könnyebbé tegye a firmware-ek frissítését és kezelését a Linux felhasználók számára. Ha Linuxot használ, érdemes lehet frissíteni az Fwupd-t, hogy kihasználhassa ezeket az új lehetőségeket és hibajavításokat.

LVFS – A Linux Vendor Firmware Service, folytatja a Fwupd Friendly Firmware kezdeményezést. A kezdeményezés célja, hogy az eredeti berendezések/eszközök gyártói olyan IC-ket válasszanak, amelyek már rendelkeznek Fwupd bővítményekkel a firmware-frissítés támogatásának Linux alá történő integrációjának megkönnyítése érdekében.

A fwupd (Firmware Update Daemon) egy Linux operációs rendszeren futó eszköz firmware frissítésére szolgáló program. A fwupd az előre telepített firmware-eket frissíti a csomagkezelő rendszeren keresztül, így biztonságosabb és egyszerűbb firmware frissítést biztosít a felhasználók számára.

A Linux Vendor Firmware Service (LVFS) egy olyan platform, amely lehetővé teszi a firmware frissítését és az eszközök firmware-ének kezelését a Linux operációs rendszeren. Az LVFS az eszközgyártók által készített firmware-ket tárolja és biztosítja azokat a Linux felhasználók számára a fwupd segítségével. Az LVFS nem csak a firmware frissítését teszi lehetővé, hanem az eszközök firmware-ének ellenőrzését és a biztonságosabb firmware használatát is biztosítja.

Az LVFS és a fwupd együttesen jelentős előnyöket nyújtanak a Linux felhasználóknak, különösen azoknak, akik hardverkompatibilitási problémákkal küzdenek, vagy a hardver gyártója csak korlátozott vagy semmilyen firmware frissítést nem biztosít a Linux rendszerhez. A fwupd és az LVFS együttműködése lehetővé teszi a biztonságosabb és hatékonyabb firmware frissítéseket, így javítva az eszközök teljesítményét és stabilitását.

További információk

Az új verzióval kapcsolatos további információk és letöltés a GitHub webhelyen.

Hozzászólások

Sziasztok,

Sziasztok,

Van firmware problémám a laptopomon. Szeretnék segítséget kérni, mert ahogy látom ez csupán a source. Hátha ez megoldja. Ha valaki érez erőt magában, megmutatja, hogyan és mit kell csinálnom debian alatt, nagyon megköszönöm. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sziasztok,

#1 Pontosabban ki tudnád fejteni a problémát? A FWUPD az kifejezetten hardverekre vonatkozik, hardverek firmware-ját tudja frissíteni, amennyiben támogatott. A támogatott hardverek köre növekszik, de jellemzően az újabbak irányába, a régebbi cuccok nem igazán kerülnek képbe, leginkább a gyártók miatt, amik meghatároznak egy támogatási ciklust, ami után már nem adnak ki újabb frissítést.

A Linux kernel modulok illesztőjét is firmware-nak hívják, ezért kérdezem, hogy mi pontosabban a gond?

Az, amit az FWUPD tud, konkrétan úgy értsd,  hogy BIOS frissítés. Vagy egyéb hardver. Legnagyobb eséllyel ha Samsung SSD-d van, akkor arra tudnád használni,  hogy annak firmware-ját frissítheted vele, ha van hozzá frissítés, mert azt támogatja. Illetve a Dell a legaktívabb támogatója, ha Dell laptopod van, annak BIOS-át is frissítheted, még a régiekét is.

Csak UEFI gépeken működik, ha fent van a gépen, akkor terminálba beírod:

fwupdmgr get-devices

megmutatja, hogy gépedben mit tud(na) frissíteni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ez egy Asus laptop és BIOS

Ez egy Asus laptop és BIOS firmware bug-t ír a rendszer indulásánál.

dmeg re az alábbit kapom:

  1. [    0.066474] DMAR: [Firmware Bug]: No firmware reserved region can cover this RMRR [0x0000000058800000-0x0000000078ffffff], contact BIOS vendor for fixes
    [    0.066480] DMAR: [Firmware Bug]: Your BIOS is broken; bad RMRR [0x0000000058800000-0x0000000078ffffff]
                   BIOS vendor: American Megatrends Inc.; Ver: X550VX.305; Product Version: 1.0

  2. [    4.452075] tpm_crb MSFT0101:00: [Firmware Bug]: ACPI region does not cover the entire command/response buffer. [mem 0xfed40000-0xfed4087f flags 0x200] vs fed40080 f80
    [    4.452147] tpm_crb MSFT0101:00: [Firmware Bug]: ACPI region does not cover the entire command/response buffer. [mem 0xfed40000-0xfed4087f flags 0x200] vs fed40080 f80
    [    4.475750] NVRM: loading NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module  545.23.08  Mon Nov  6 23:49:37 UTC 2023

  3. [    4.719556] iwlwifi 0000:02:00.0: firmware: failed to load iwl-debug-yoyo.bin (-2)
    [    4.719593] firmware_class: See https://wiki.debian.org/Firmware for information about missing firmware

Az 1.5.7-4 verziót tudom feltelpíteni. Ezt (1.9.9.) nem, mert ez nem .deb kiterjesztés és csak a source-t találtam. Ahhoz meg nincs elég tudásom. Egyébként a gép működik, csak mikor indul elkezdi ezeket felsorolni. Ja azt még hozzáteszem, hogy a wifi-t ki kellett cserélnem, mert a régi wifi kártya letérdelt.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ez egy Asus laptop és BIOS

#2 Ami a gépet illeti, szerintem próbálj meg BIOS-t frissíteni. Úgy értem, ha a legújabb is van, frissítsd be újra.
Ha a gyártó nem adott ki javított BIOS-t, azon az FWUPD sem segít, ha meg kiadott, akkor segít az FWUPD, ha át is adták a projektnek.

Ami pedig a Wifi-t illeti, azt figyelmen kívül hagyhatod, mert az nem a működéshez kell, hanem ha probléma van vele, akkor az egy segédeszköz a hibafelderítéshez. Amúgy milyen rendszert használsz? Debian 11 alatt szokott ez megjelenni.

Így tudod a megjelenítést kikapcsolni, ha zavar:

Létrehozol egy fájlt:

sudo nano /etc/modeprobe.d/iwlwifi.conf

és beleírod:

options iwlwifi enable_ini=N

Ctrl+O, és Ctrl+X

majd:

sudo update-initramfs -u

vagy újraindítás.

Ha létezik amúgy a fájl (Ubuntu alapú Mint alatt létezik) akkor elvileg nem kellene a hibaüzenetnek megjelennie, mert annak tartalma iwlwifi eltávolító parancsot tartalmaz), akkor a végére írd, bár értelme nem sok.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

FWUPD használata

Ja, mivel kérdezted, hogyan kell használni, ne maradjon megválaszolatlanul.

Telepíthető a Mint Szoftverkezelőjével, rendszercsomagként, a legújabb verzió meg flatpak csomagban.

Terminálba lehet használni, a súgója:

fwupdmgr --help

Frissíthető (támogatott) eszközök megjelenítése:

fwupdmgr get-devices

Frissítések listája (elérhető firmware-k):

fwupdmgr get-updates

Minden eszköz frissítése:

fwupdmgr update

Mik voltak frissítve (történet)

fwupdmgr get-history

stb.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszönöm.

Köszönöm.

1. Ez a legfrissebb BIOS, ami rajta van. Nincs újabb, megnéztem.

2. Akkor a wifit, kipróbálom.

3. Bunsenlabs linux-t. Debian 11 alpú - de gondolom kb ismered.

4. Félreértetted a kérdésem. Az fwupd utasításait megnéztem már. A Kami által belinkelt 1.9.9 telepítését nem tudom hogy kell csinálni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

re: Köszönöm.

#4 BIOS frissítés: Mondtam, ha a legújabb is van fent, próbáld meg befrissíteni újra. Ha sérültek a BIOS regiszterek, akkor ez javíthatja.

így telepítsd a legújabb FWUPD-t:

sudo apt install flatpak
sudo apt install gnome-software-plugin-flatpak
flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://dl.flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

Parancsot egy sorba, itt tördelve látszik!

keress rá az FWUPD csomagra:

flatpak search fwupd

kb ezt kell látnod:

Név           Leírás                               Alkalmazásazonosító       Verzió     Ág         Távoli tárolók
fwupd         Update device firmware on Linux      org.freedesktop.fwupd     1.9.9      stable     flathub
Firmware      Install firmware on devices          org.gnome.Firmware        45.0       stable     flathub

Mint látni, van fwupd csomag, és van egy Firmware csomag, ami amúgy egy grafikus  felület az fwupd-hoz, ha azt telepíted, akkor megkapod egyben az egész kupacot

Használhatod a

flatpak install fwupd

vagy

flatpak install Firmware

parancsokat, attól függően, hogy mit szeretnél, vagy elmégy ide, és megnyomod a telepítés gombot:

https://flathub.org/hu/apps/org.gnome.Firmware

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve