Inkscape 20 éves lett!

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli a Linux-felhasználók körében népszerű Inkscape nyílt forráskódú grafikus szerkesztő alkalmazás, amely az Adobe Illustratorhoz hasonló életképes alternatívájává fejlődött. Az Inkscape az évek során szépen fejlődött, és kompetens vektorgrafikus szerkesztővé vált. Csupán három éve jelent meg az Inkscape 1.0, most pedig 20. évfordulójuk alkalmából adják ki az Inkscape 1.3.1-et.

Pont kiadásként az Inkscape 1.3.1 elsősorban hibajavító kiadás, de számos javítást és kisebb fejlesztést tartalmaz. Ebben a kiadásban több mint 70 hibajavítás található, amelyek közül több mint 30 összeomlási/lefagyási javítás található. Az Inkscape 1.3.1 új funkcióval is rendelkezik a rácsvonalakhoz való illesztés letiltására, a szöveg betűkre (karakterekre) való felosztására, az alakformáló eszköz fejlesztésére, a PDF fájlkezelési fejlesztésekre, a nyelvi fordítások frissítésére stb.

Pár egyéb frissítések

A frissítés a Shape Builder eszközt is finomítja, biztosítva, hogy megfelelő számú csomópontot hozzon létre. Ezenkívül a rétegekkel való munkavégzés intuitívabbá vált.

Egy réteg aktiválásához a Rétegek párbeszédpanelen már nincs szükség dupla kattintásra, így leegyszerűsödik a munkafolyamat. A frissítés foglalkozott az aktiváláskor automatikusan bővülő rétegek problémájával is, és javította a rétegek törlésének és mozgatásának viselkedését.

Az egyéb fejlesztések közé tartozik a jobb gombbal történő kattintás funkció, amely a változtatásokat közvetlenül a kiválasztott objektumra alkalmazza, nem pedig a csoportra, és a méretmező szerkeszthetősége az Oldal eszközben. A sötét asztalszínekkel dolgozó felhasználók értékelni fogják a fogantyú jobb láthatóságát.

Az Inkscape 1.3.1 emellett javítja a szöveges objektumok elérési úttá alakítását, és biztosítja, hogy az Inkscape 1.3-mal nem kompatibilis PDF-fájlok mostantól megnyithatók vagy importálhatók. Ezenkívül a felhasználók mostantól bármilyen nyelvi beállítás mellett kereshetnek angol kifejezésekre a Live Path Effects kifejezésre, megkönnyítve az oktatóanyagok követését.

A macOS és Linux felhasználók számára elérhető a gradiens dithering, egy olyan technika, amellyel a korlátozott színpalettával rendelkező képek simább színátmenetének illúzióját keltik. A frissítés megoldást kínál a macOS-en hiányzó felhasználói felület betűtípusaira is.

A kiadást a mellékelt oktatóanyagok kis frissítései, a kézikönyv oldala és további közel 40 hibajavítás zárja, így az Inkscape 1.3.1 a vektorgrafikus közösség szakembereinek és rajongóinak kötelező darabja.

A felhasználókat arra biztatjuk, hogy frissítsenek a legújabb verzióra, hogy élvezhessék az összes fejlesztést. használók Szokás szerint a gördülő kiadást először a következő napokban kapják meg a megfelelő disztribúcióik tárolóin keresztül. A Flathubon méh a 1.4-as vnn, de hamarost frissülhet, így érdemes figyelni.

A nyílt forráskódú program 20. évfordulója alkalmából készült Inkscape 1.3.1 mai kiadásával kapcsolatos további részletekért látogasson el az Inkscape.org oldalra.

Miért érdemes ezt használni?

Az Inkscape egy kiváló, ingyenes és nyílt forráskódú vektorgrafikus szerkesztőprogram. Számos előnye van, amelyek miatt érdemes lehet használni:

  1. Ingyenes és nyílt forráskódú: Teljesen ingyenesen hozzáférhető, és mivel nyílt forráskódú, folyamatosan fejlesztik és frissítik a felhasználói közösség által.
  2. Vektorgrafika kezelése: Kiválóan alkalmas vektorgrafikus tervezésre, amely lehetővé teszi, hogy tetszőlegesen nagyíts vagy kicsinyíts egy képet anélkül, hogy elveszítené a minőségét.
  3. Sokoldalú eszközök: Számos eszközzel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a rajzolást, alakok létrehozását, szövegformázást és sok más grafikai műveletet.
  4. Platformfüggetlenség: Elérhető Windows, macOS és Linux rendszereken is, így könnyen használható bármelyik platformon.
  5. Könnyen tanulható: Az Inkscape-nek barátságos felhasználói felülete van, és számos online segédlet, tutorial és közösségifórum létezik a tanuláshoz és a készségek fejlesztéséhez.
  6. Exportálás és kompatibilitás: Lehetőség van különböző formátumokban történő exportálásra (pl. SVG, PNG, PDF stb.), így könnyen megoszthatod, nyomtathatod vagy felhasználhatod a létrehozott munkákat más programokban is.

Az Inkscape tehát egy sokoldalú eszköz, amely megfelelő lehet grafikus tervezéshez, vektorgrafikai munkákhoz vagy akár egyszerűbb rajzok létrehozásához is.