Megjelent az FWUPD 1.9.6

kami911 képe

Megjelent az FWUPD 1.9.6. Az Fwupd legújabb verziója új hardverek támogatását is hozza magával. Az fwupd 1.9.6 kiadása számos új funkciót hoz az nyílt forráskódú firmware frissítésekhez, például egy macOS launchd agentet, új biztonsági attribútumokat és globális információt a jelentés adatokban. Emellett javításokat tartalmaz, amelyek növelik a rendszer biztonságát és hatékonyságát, valamint támogatást ad új hardverekhez, például az AMD dGPUs-hoz és a Wacom táblagépekhez.

Az fwupd 1.9.6 új kiadása újabb fontos fejlesztéseket hoz az firmware frissítési művelethez. Az fwupd (Firmware Update Daemon) egy eszköz, amely lehetővé teszi az operációs rendszerek számára, hogy a firmware frissítéseket automatikusan és biztonságosan kezeljék, és ez a kiadás több új funkciót és javítást hoz a rendszerbe.

Az egyik kiemelkedő újdonság az új macOS launchd agent bevezetése. Ez az új funkció lehetővé teszi az fwupd szoftver számára, hogy hatékonyabban működjön a macOS operációs rendszerrel, javítva a firmware frissítési folyamatot az Apple eszközökön.

Ezenkívül a frissítés új biztonsági attribútumot vezet be a BIOS kapszula frissítésekhez. Ennek az attribútumnak a beállítása lehetővé teszi vagy tiltja a BIOS capsule frissítéseket, tovább növelve a rendszer biztonságát.

Az fwupd most már képes javítani specifikus gazda biztonsági attribútumokat, ami további védelmet nyújt a firmware frissítéseknél. Emellett a globális információk beillesztése a jelentés adatokba lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy részletesebben tájékozódjanak a frissítésekkel kapcsolatban.

A coSWID payload szekciók támogatása tovább bővíti az alkalmazások és szoftverek azonosításának lehetőségét. Az fwupd most már képes az EDID értelmezésre is, segítve az eszközök monitorinformációinak részletes elemzését.

Az új verzió lehetőséget nyújt csak quirk példány azonosítók hozzáadására a quirk fájlokból, további finomhangolást és személyre szabást tesz lehetővé a firmware frissítéseknél.

A hibajavítások terén az fwupd 1.9.6 kiadás több hibát is kijavít. Például most már engedi a kijelzővel rendelkező eszközök számára a kötelező kijelző igénylését, valamint lehetővé teszi a Wacom modulok számára a státusz lekérdezési időköz meghatározását. Emellett javít egy időtúllépést a HID leíró elemzőben, ami növeli a rendszer stabilitását.

Az új verzió továbbá bővíti a hardvertámogatást, támogatást nyújtva az AMD dGPUs (Navi3x és újabb), Foxconn SDX12, SDX55 és SDX6X eszközök, Google Rex Intel USB-4 retimer-ek, MediaTek DP AUX skálázók, Quectel EM160 modul, Star Labs StarBook Mk VIr2, VLI VL105-VL109, és Wacom DTH134 és DTC121 táblagépek számára.

Az fwupd 1.9.6 új verziója számos fejlesztést és javítást hoz a firmware frissítési folyamatba, tovább növelve a rendszer biztonságát és hatékonyságát. Az új verzió tovább bővíti a támogatott hardverek listáját, és lehetővé teszi a felhasználók számára a firmware frissítésekkel kapcsolatos teljes körű ellenőrzést és testreszabást. Az fwupd folyamatosan fejlődik, és az új kiadásokkal további előnyöket hoz a felhasználók és rendszergazdák számára.

Ezek az új funkciók és javítások az Fwupd legújabb kiadásában tovább növelik a Linux rendszerek firmware-frissítési lehetőségeit. Az Fwupd folyamatosan fejlődik, hogy még könnyebbé tegye a firmware-ek frissítését és kezelését a Linux felhasználók számára. Ha Linuxot használ, érdemes lehet frissíteni az Fwupd-t, hogy kihasználhassa ezeket az új lehetőségeket és hibajavításokat.

LVFS – A Linux Vendor Firmware Service, folytatja a Fwupd Friendly Firmware kezdeményezést. A kezdeményezés célja, hogy az eredeti berendezések/eszközök gyártói olyan IC-ket válasszanak, amelyek már rendelkeznek Fwupd bővítményekkel a firmware-frissítés támogatásának Linux alá történő integrációjának megkönnyítése érdekében.

A fwupd (Firmware Update Daemon) egy Linux operációs rendszeren futó eszköz firmware frissítésére szolgáló program. A fwupd az előre telepített firmware-eket frissíti a csomagkezelő rendszeren keresztül, így biztonságosabb és egyszerűbb firmware frissítést biztosít a felhasználók számára.

A Linux Vendor Firmware Service (LVFS) egy olyan platform, amely lehetővé teszi a firmware frissítését és az eszközök firmware-ének kezelését a Linux operációs rendszeren. Az LVFS az eszközgyártók által készített firmware-ket tárolja és biztosítja azokat a Linux felhasználók számára a fwupd segítségével. Az LVFS nem csak a firmware frissítését teszi lehetővé, hanem az eszközök firmware-ének ellenőrzését és a biztonságosabb firmware használatát is biztosítja.

Az LVFS és a fwupd együttesen jelentős előnyöket nyújtanak a Linux felhasználóknak, különösen azoknak, akik hardverkompatibilitási problémákkal küzdenek, vagy a hardver gyártója csak korlátozott vagy semmilyen firmware frissítést nem biztosít a Linux rendszerhez. A fwupd és az LVFS együttműködése lehetővé teszi a biztonságosabb és hatékonyabb firmware frissítéseket, így javítva az eszközök teljesítményét és stabilitását.

További információk

Az új verzióval kapcsolatos további információk és letöltés a GitHub webhelyen.