Linux Mint blog havi hírek - 2023. szeptember

kami911 képe

Szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik részt vettek a BÉTA tesztelésben. Nagy köszönet jár minden olyan embernek is, aki adományokat küldött nekünk, a Linux Mint fejlesztésére. A segítségetek nagyon nagyra értékeljük. A magyar változat munkálatait itt tudod támogatni.

ISO képek és a SecureBoot

Néhány hónappal ezelőtt említettük, hogy ISO előállító eszközeinknek és keretrendszerünknek szüksége van egy frissítésre. Ez meg is történt a LMDE 6 és a Mint 21.2 EDGE kiadása előtt, és lehetővé tette számunkra, hogy visszahozzuk a SecureBoot támogatást mindkét kiadásba.

Most már képesek vagyunk gyorsabban és egyszerűbben előállítani az ISO képeket. Emellett jelentősen csökkentettük a Mint és az LMDE képek közötti belső különbségeket. Ezek a képek most támogatják a BIOS és EFI implementációk szélesebb skáláját, és ugyanúgy bootolnak.

GTK4/libAdwaita

Dolgozva az LMDE 6-on, találkoztunk olyan alkalmazásokkal, amelyeket a GTK4/libAdwaita segítségével írtak. Ezek az alkalmazások kizárólag a GNOME számára készültek, és nem támogatják a témákat. Ez azt eredményezi, hogy eltérően néznek ki, mint az összes többi alkalmazás, és nehezen illeszthetők be a felületbe.

Ezt a problémát az LMDE 6-ban úgy oldottuk meg, hogy eltávolítottunk egy alkalmazást, és visszaállítottuk a többi alkalmazást a GTK3 verziókra.

A jövőben szükség lesz egy döntésre, hogy hosszú távon hogyan kezeljük ezt a helyzetet. Ez olyasmi, amre fel kell készülnünk a Linux Mint 22 kiadása előtt.

Kiadások

Az LMDE 6 és a Mint 21.2 EDGE nemrégiben megjelent.

Ezek a kiadások a 6.1 és 6.2 verziójú kernellel, frissített grub verziókkal és SecureBoot támogatással érkeznek. Mindkét kiadás tartalmazza a Linux Mint 21.2-ben bejelentett legújabb változásokat és új funkciókat.

Az LMDE 5 életciklusának vége - End of Life (EOL)

A Linux Mint Debian Edition 5 2024. július 1-jén eléri életciklusának végét. Ezután a tárolók továbbra is működni fognak, de a kiadás nem kap további hibajavításokat vagy biztonsági frissítéseket.