Megjelent az FWUPD 1.9.5

kami911 képe

Megjelent az FWUPD 1.9.5. Az Fwupd legújabb verziója új hardverek támogatását is hozza magával. Ezek közé tartoznak például az EPOS ADAPT 1x5, a Fibocom FM101, a Foxconn T99W373, a Genesys GL3525S USB Hub, az HP Rata/Remi BLE Mice, a Luxshare Quad USB4 Dock, valamint a System76 Launch 3, Launch Heavy 3 és Thelio IO 2 eszközei. Az új eszközök támogatása mellett több új funkció beépítésével is segíti a Linux operációs rendszert használó felhasználókat a firmware frissítésekhez.

Új Funkciók és Javítások a Legújabb Fwupd Verzióban

Az Fwupd, vagyis a Firmware Update Daemon egy rendkívül hasznos eszköz a Linux rendszerek számára, amely lehetővé teszi a firmware-frissítések könnyű és biztonságos kezelését. A fejlesztők folyamatosan dolgoznak az Fwupd továbbfejlesztésén, és most egy új verzió érkezett, amely néhány új funkciót és hibajavítást hoz magával. Nézzük meg részletesebben, hogy mi is található az Fwupd legújabb kiadásában.

Új Funkciók:

  1. Passim Támogatás: Az Fwupd most már lehetőséget kínál a Passim nevű helyi gyorsítótároló szerver opcionális támogatására. Ez egy olyan funkció, amely lehetővé teszi a firmware-frissítések gyorsabb és hatékonyabb kezelését.
  2. JSON Kimenet: Az fwupdtool get-devices --json parancs hozzáadása lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy JSON formátumban kapják meg az eszközökkel kapcsolatos információkat. Ez segíthet az eszközök könnyebb és programozhatóbb kezelésében.

Hibajavítások:

Az fwupd legfrissebb verziója nem elhanyagolható mennyiségű hibajavítást tartalmaz:

  1. Lehetőség van most UF2 eszközök hozzáadására anélkül, hogy szükség lenne fájlrendszer UUID-re.
  2. A Synaptics Panamera MST firmware méretét most már helyesen olvassa el az Fwupd.
  3. A korábbi verziókban néha történt, hogy olyan eredményeket adott vissza az eszközökkel kapcsolatban, amelyeknek nem volt AppStream azonosítójuk. Ez a hiba most javításra került.
  4. Az Fwupd most már megfelelően támogatja a párhuzamos építést olyan gépek esetén is, amelyeknek sok magja van.
  5. Ezenkívül javításra került a ModemManager működése a fastboot flash után, valamint az USI dokkolók firmware frissítési folyamata is megbízhatóbbá vált.
  6. Az eszközök frissítési állapotát most már helyesen rögzíti a rendszer.
  7. Az alapértelmezett telepített fwupd-refresh systemd preset eltávolításra került, ami segít az eszköz tisztább konfigurációjának fenntartásában.
  8. Az összetett frissítéseket most már a készülék sorrendjének megfelelően sorolja fel, amikor szükséges.

Új Hardvertámogatás:

EPOS ADAPT 1x5

  • Fibocom FM101
  • Foxconn T99W373
  • Genesys GL3525S USB hub
  • HP Rata/Remi BLE egerek
  • Luxshare Quad USB4 dokkoló
  • System76 Launch 3, Launch Heavy 3 és Thelio IO 2

Ezek az új funkciók és javítások az Fwupd legújabb kiadásában tovább növelik a Linux rendszerek firmware-frissítési lehetőségeit. Az Fwupd folyamatosan fejlődik, hogy még könnyebbé tegye a firmware-ek frissítését és kezelését a Linux felhasználók számára. Ha Linuxot használ, érdemes lehet frissíteni az Fwupd-t, hogy kihasználhassa ezeket az új lehetőségeket és hibajavításokat.

LVFS – A Linux Vendor Firmware Service, folytatja a Fwupd Friendly Firmware kezdeményezést. A kezdeményezés célja, hogy az eredeti berendezések/eszközök gyártói olyan IC-ket válasszanak, amelyek már rendelkeznek Fwupd bővítményekkel a firmware-frissítés támogatásának Linux alá történő integrációjának megkönnyítése érdekében.

A fwupd (Firmware Update Daemon) egy Linux operációs rendszeren futó eszköz firmware frissítésére szolgáló program. A fwupd az előre telepített firmware-eket frissíti a csomagkezelő rendszeren keresztül, így biztonságosabb és egyszerűbb firmware frissítést biztosít a felhasználók számára.

A Linux Vendor Firmware Service (LVFS) egy olyan platform, amely lehetővé teszi a firmware frissítését és az eszközök firmware-ének kezelését a Linux operációs rendszeren. Az LVFS az eszközgyártók által készített firmware-ket tárolja és biztosítja azokat a Linux felhasználók számára a fwupd segítségével. Az LVFS nem csak a firmware frissítését teszi lehetővé, hanem az eszközök firmware-ének ellenőrzését és a biztonságosabb firmware használatát is biztosítja.

Az LVFS és a fwupd együttesen jelentős előnyöket nyújtanak a Linux felhasználóknak, különösen azoknak, akik hardverkompatibilitási problémákkal küzdenek, vagy a hardver gyártója csak korlátozott vagy semmilyen firmware frissítést nem biztosít a Linux rendszerhez. A fwupd és az LVFS együttműködése lehetővé teszi a biztonságosabb és hatékonyabb firmware frissítéseket, így javítva az eszközök teljesítményét és stabilitását.

További információk

Az új verzióval kapcsolatos további információk és letöltés a GitHub webhelyen.