Új verzió érkezett a Lutris játékmenedzserhez

kami911 képe

A v0.5.13-as legfrissebb Lutris verzióval visszatér a lehetőség a játékok Proton-nal történő futtatására . Bár ez hasznos lehet a kompatibilitás teszteléséhez, még mindig azt javasolják, hogy ragaszkodjunk a Lutris által biztosított verziókhoz. Alapértelmezetten most GloriousEggroll-féle Proton alapú verzióit használjuk, ami még szűkebb körülmények között igényli az eredeti Steam Proton használatát.

A nagyon nagy játékkönyvtárral rendelkező játékosoknak a Lutris sokkal pörgősebb lesz a teljesítményjavításoknak köszönhetően, amelyeket a programon végeztek el, továbbá számos egyéb felhasználói felület javítást is bevezettek.

Ettől a kiadástól kezdve lehetséges ModDB linkekre hivatkozni a Lutris telepítőkben. Ha a disztribúció nem biztosítja a moddb Python csomagot, akkor telepíteni kell azt a következő paranccsal:

pip install moddb

Emellett integráció készült az Itch.io-hoz is is. Fontos megjegyzés, hogy ezzel az integrációval nincs mód ingyenes játékok keresésére vagy telepítésére az Itch.io-ról.

A Lutris egy nyílt forráskódú Linux játékmenedzser program. A Lutris segítségével minden korszakból és a legtöbb játékrendszerből telepíthet és játszhat videojátékokat. A meglévő emulátorok, motor-újraimplementációk és kompatibilitási rétegek kihasználásával és kombinálásával egy központi felületet biztosít az összes játék indításához. A kliens csatlakozni tud a meglévő szolgáltatásokhoz, mint például a a Humble Bundle, GOG, Steam, Epic Games, hogy játékkönyvtárai könnyen elérhetővé váljanak. A játékok letöltése és telepítése automatizált, és a felhasználó által készített szkriptekkel módosítható. A Lutris telepítése előtt (vagy legalábbis a játékok futtatása előtt) győződjön meg róla, hogy a számítógépét teljesen beállította a játékok futtatására. Ez magában foglalja a grafikus illesztőprogramok telepítését és frissítését, a Vulkan telepítését és az OpenGL, illetve a Vulkan 32 bites könyvtárak meglétét. Ha bármelyik komponens hiányzik, a Lutris figyelmeztetést ad. A Wine telepítését is nagyon ajánljuk a csomagkezelőből. A Lutris általában nem fogja közvetlenül használni, de a Wine csomagból telepített egyenrangú függőségek szükségesek ahhoz, hogy a telepített Wine megfelelően fusson.

Az ingyenes és nyílt forráskódú játékmenedzser Lutris tovább bővíti a játékok telepítését támogató áruházakat, és most már az Amazon Games is bekerült a kínálatba, az többek között a Steam, a GoG, az Origin, valamint az Ubisoft Connect mellett.

A Lutris 0.5.13 elérhető a projekt GitHub oldaláról.

Ti melyik játékokkal játszotok Linux alatt?

Részletesen az újdonságokról:

  • Támogatás hozzáadása a Protonhoz: Mostantól újra lehetőség van a játékok futtatására Protonnal. Ez nagy segítség lehet a kompatibilitás tesztelésében. Azonban továbbra is azt javasolják, hogy a Lutris által biztosított verziókat használjuk.
  • Húzd és ejtsd funkció a fő ablakban: Mostantól a fő ablakban egyszerűen lehet fájlokat húzni és ejteni. A ráejtett fájlokhoz No-Intro, Redump és TOSEC ellenőrzőösszegek lesznek hozzárendelve.
  • Támogatás hozzáadása a ModDB linkekhez a telepítőkben: Az új verzió lehetővé teszi a ModDB linkek használatát a Lutris telepítőkben. Ehhez telepíteni kell a moddb Python modult.
  • Új „Hiányzik” (Missing) oldalsáv opció: Azokhoz a játékokhoz, amelyeknek hiányzik a könyvtára, most már megjelenik "Hiányzik" opció az oldalsávon.
  • Újragondolt konfiguráció és beállítás ablakok: Az új verzióban megújult a konfiguráció, beállítás, telepítő és játékok hozzáadása ablakok megjelenése.
  • Konfigurációs beállítások csoportosítása: A beállításokat most csoportokba rendezve találhatjuk meg a könnyebb navigáció érdekében.
  • Ellenőrzőnégyzet hozzáadása a játék indítási konfiguráció kérdezéséhez: Most már lehetőség van beállítani, hogy a játék minden indításánál automatikusan alkalmazza az előzőleg kiválasztott konfigurációt.
  • Ellenőrzőnégyzet hozzáadása a telepített játékok előre rendezéséhez: Az új verzióban lehetőség van beállítani, hogy a telepített játékokat előre helyezze a listában.
  • Támogatás indítási konfigurációkhoz a parancssorban és a parancsikonokban: Most már lehetőség van indítási konfigurációkat használni a parancssorban és a parancsikonoknál is.
  • Platformok jelzése a banneken és a borítókon: Az új verzióban megjelennek a platformok.
  • Telepített játékok szűrése listázási mező segítségével: Az új verzióban lehetőség van a játékok listáját szűrni egy keresési mező segítségével, így könnyebben megtalálhatjuk a kívánt játékot.
  • Játékszám megjelenítése a keresősávban: Az új frissítéssel a keresősávban megjelenik a játékok száma, ami segíti a felhasználókat a jobb áttekintés és navigáció elérésében.
  • Humble Bundle hitelesítési problémák kijavítása: A frissítés lehetővé teszi a sütik importálását a Firefox-ból, ami segít megoldani a Humble Bundle hitelesítési problémáit.
  • Itch.io integráció hozzáadása: Az új verzióban bekerült az Itch.io integráció, amely lehetővé teszi az Itch.io-ról származó játékok kezelését a Lutrisban.
  • Battle.net integráció hozzáadása (protobuf függőség szükséges): A frissítésben megjelent a Battle.net integráció, amely lehetővé teszi a Battle.net platformról származó játékok kezelését a Lutrisban. Ehhez a protobuf függőség telepítése szükséges.
  • A DOSBox játékok GOG-ról történő jobb észlelése: Az új verzióban javították a DOSBox alapú játékok észlelését és kezelését a GOG platformról.
  • "Nincs megadva" Vulkan ICD lehetőség: Az új frissítésben hozzáadták a "Nincs megadva" Vulkan ICD opciót, amely lehetőséget nyújt a Vulkan ICD kiválasztására, amennyiben nincs specifikálva.
  • ResidualVM eltávolítása (most már a ScummVM része): Az új verzióban eltávolították a ResidualVM-et, mivel az most már a ScummVM része.
  • Elavult Vulkan illesztőprogramok észlelése és alapértelmezésben a DXVK 1.x használata: Az új verzióban javították az elavult Vulkan illesztőprogramok észlelését, és alapértelmezetten a DXVK 1.x verzióra állítják be őket.
  • Jobb nagy felbontású támogatás testreszabott média esetén: Az új frissítésben javították a nagy felbontású támogatást a testreszabott média esetén, ami jobb megjelenést eredményez.
  • Teljesítménynövekedés: Az új verzióban általános teljesítmménynövekedés is tapasztalható, amely magában foglalja a Lutris válaszidejének javulását nagy játékkönyvtárak esetén. Ez a @danieljohnson2 által végzett teljesítménynövelésnek köszönhető.

Telepítés

Telepítés Linux Mint-re, Ubuntu-ra

A stabil kiadásokban, saját csomagtárolókból jelenleg elérhető az alkalmazás régebbi verziója,

A program telepítéséhez a „Szoftverkezelő” programban a keresés mezőbe írja be: „lutris”, majd a „lutris” csomag telepítése, vagy pedig futtassa terminálban a következő parancssort:

sudo apt-get update
sudo apt-get install lutris

Telepítés PPA-csomagtárolóból

A legújabb Lutris kiadása telepíthető csomagtárolóból a következő PPA csomagtároló hozzáadásával Szoftverforrások alkalmazásban:

ppa:lutris-team/lutris

Ezek után mentse el a beállítást és a „Szoftverkezelő” programban a keresés mezőbe írja be: „lutris”, majd a „lutris” csomag telepítése, vagy pedig futtassa terminálban a következő parancssort:

sudo apt-get update
sudo apt-get install lutris

A teljes parancssori telepítéshez a terminálban írja be a következő parancsokat:

sudo add-apt-repository ppa:lutris-team/lutris
sudo apt-get update
sudo apt-get install lutris

Telepítés Linux Mint Debian Edition 5-re, Debian 11-re

Az LMDE 5 kiadásban alapértelmezetten használható a Lutris a Backports csomagtárolókból.

A program telepítéséhez a „Szoftverkezelő” programban a keresés mezőbe írja be: „lutris”, majd a „lutris” csomag telepítése, vagy pedig futtassa terminálban a következő parancssort:

sudo apt-get update
sudo apt-get install lutris

A legújabb verzió telepítése

A teljes parancssori telepítéshez a terminálban írja be a következő parancsokat:

echo 'deb http://download.opensuse.org/repositories/home:/strycore/Debian_11/ /' | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/home:strycore.list
curl -fsSL https://download.opensuse.org/repositories/home:strycore/Debian_11/Release.key | gpg --dearmor | sudo tee /etc/apt/trusted.gpg.d/home_strycore.gpg > /dev/null
sudo apt-get update
sudo apt-get install lutris

Telepítés Linux Mint Debian Edition 4-re, Debian 10-re

Az LMDE 4 kiadásban alapértelmezetten használható a Lutris a Backports csomagtárolókból.

A program telepítéséhez a „Szoftverkezelő” programban a keresés mezőbe írja be: „lutris”, majd a „lutris” csomag telepítése, vagy pedig futtassa terminálban a következő parancssort:

sudo apt-get update
sudo apt-get install lutris

A legújabb verzió telepítése

A teljes parancssori telepítéshez a terminálban írja be a következő parancsokat:

echo 'deb http://download.opensuse.org/repositories/home:/strycore/Debian_10/ /' | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/home:strycore.list
curl -fsSL https://download.opensuse.org/repositories/home:strycore/Debian_10/Release.key | gpg --dearmor | sudo tee /etc/apt/trusted.gpg.d/home_strycore.gpg > /dev/null
sudo apt-get update
sudo apt-get install lutris

Telepítés Arch-ra, Manjaro-ra

sudo pacman -S lutris

Telepítés Flatbak-ból

flatpak install flathub net.lutris.Lutris