Régi hardverek támogatása

Balazs_B képe

Nem igazán egy hírt hanem inkább egy hír csokrot mutatnék be nektek:

  • Először is megemlíteném az ATI (AMD) R300 Gallium3D illesztőprogram frissítését. Még korábban a Phoronix adott hírt erről, amely szerint a régi GCN 1.0 vagyis 2012 előtti ATI/AMD videokártyák kapnak egy kis újítást. A frissített driverrel ezek a régi GPU-k hatékonyabban tudják majd a Wine D3D rendszerhívásait OpenGL-re fordítani. Ezek az optimalizálások még bizonyos OpenGL-natív szoftvereket is segítenek. Mivel ez egy emberes projekt és csak kisebb javításokat takar, illetve ezek a régi GPU-k is már túl vannak fénykorukon ezért nyilván ne szemítson az átlag felhasználó 10-20% teljesítmény növekedésre.
     
  • A Phoronixen közölt másik hír, miszerint a RustiCL - a Rust programozási nyelven újra írt és AMD videokártyákra szánt OpenCL driver - bizonyos funkciói a GCN 1.0 előtti AMD/ATI kártáykon is támogatottak lesznek. Szintén nem egy átütő hír, de szerintem bíztató.
     
  • Végezetül említeném a számomra legérdekesebbet, egy kísérleti Vulkan driver a már sokat emlegetett GCN 1.0 előtti videokártáykra. Tekintettel arra, hogy maga a driver mennyire kedetleges fázisban van és az egész projekt nem tekinthető többnek mint egy ember hobbijának, ezért jó eséllyel kizárt hogy ez vala is bekerüljön a fő Mesa driver csomagba. Ugyanakkor számomra érdekes, hogy mit lehet még elérni ezekkel a régi vasakkal.

A fenti hírek egyike sem fog új életet lehelni ezekbe az amúgy is már megkorosodott kártyákba, ugyanakkor nagyon jó látni hogy legalább Linuxon, ennyi idő után is kaphatunk optimalizálásokat hardverünkre. Ahogy említettem, ettől nem fognak menni az újabb játékok ezeken a vasakon, de az ilyen javítások azok, amelyek még használatban tudnak tartani régi eszközöket. Jó példa erre a Thinkpad T400-as laptopom, amelyről már írtam több szösszenetet (Cikk 1, Cikk 2). Ez a masina benne a lévő intel és ATI GPU-k miatt elég körülményesen használható Win 10-el a rossz vagy nem lévő driverek miatt, a Mint viszont emberibb, gondmentes használatot nyújt.

Hozzászólások

???

Mi az a furcsa piros izé a laptop mellett?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

???

#1 CB76 MM

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

???

#1.1 laugh

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

???

#1.1.1

A CB76MM a Mechanikai Művek által gyártott telefon, amit 1976-ban jelentetett meg. A Mechanikai Műveknek többféle telefonmodellt gyártott a tevékenysége során. Ezek között szerepeltek olyan analóg telefonok, amelyeket a magyar piacon és más kelet-európai országokban értékesítettek. Ezek a telefonok általában egyszerűbb kivitelűek voltak, de megbízhatóak és funkcionalitásukban megfeleltek a kor igényeinek.

Az egyik ismertebb telefonmodell a Mechanikai Művek által gyártott CB-telefon sorozat volt. Ezek a telefonok az 1970-es és 1990-es években voltak népszerűek, és jellemzően vezetékes telefonhálózatokhoz használták őket. A CB76 telefonok között lehetett találni különböző színű változatokat, köztük piros színt is, amelyet a képen is láthatsz.

Ezenkívül a Mechanikai Művek kifejlesztett egyéb telefonos termékeket is, mint például a körkapcsolású távbeszélők és speciális ipari telefonok. Ezeket a telefonokat általában vállalati vagy ipari környezetben használták, és a Mechanikai Műveknek volt tapasztalata az ilyen típusú berendezések gyártásában.

A Mechanikai Művek egy régi magyarországi vállalat volt, amely különböző mechanikai és elektromos berendezéseket gyártott. A Mechanikai Művek egy jelentős magyarországi ipari vállalat volt, amely az 1950-es és 1990-es évek között működött. A vállalat székhelye Budapest XIV. kerületében, a Mexikói úton volt megtalálható.

A Mechanikai Művek különféle termékeket gyártott, beleértve a gépeket, berendezéseket és elektronikai eszközöket is. Számos területen aktívak voltak, mint például az autóipar, az elektronika, a kommunikáció, a fémipar és az elektromos berendezések gyártása. Az autóiparban a Mechanikai Művek az Ikarus buszok gyártásában játszott fontos szerepet. Az Ikarus buszok híresek voltak Magyarországon és más országokban is, és a Mechanikai Művek szállította azokhoz a mechanikai és elektromos alkatrészeket, amelyekre szükség volt a buszok összeszereléséhez.

A cég jelentős foglalkoztató volt Magyarországon, és nagy hatással volt az ország gazdaságára. Azonban a rendszerváltás és az ipari változások következtében a vállalat a 1990-es években fokozatosan megszűnt működni, és a gyártási tevékenységei más vállalatokhoz kerültek átadásra vagy leállításra.

Így a Mechanikai Művek hagyatéka ma már része a magyar ipar történelmének, és emlékeztet minket egy olyan korszakra, amikor a vállalatok széleskörű ipari termékeket gyártottak, hozzájárulva az ország gazdasági fejlődéséhez.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

???

#1.1.1.1 Egy újszülöttnek minden vicc új.
De én már nagyon régen voltam újszülött, és az ipartörténeti írásod tartalmának jó részét ismerem.
A telefon típusát nem mondtam volna meg, se a gyártója nevét, de a MM-et ismerem, ahogy a BHG-t, és a Mechlabort is.
Ha ezt a hozzászólást fejből írtad, akkor le a kalappal. :-)
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Nagyon jó látni, hogy a régi

Nagyon jó látni, hogy a régi hardverek is milyen magas szinten támogatja a Linux kernel és a körülötte lévő ökoszisztéma. Ezzel szerintem sokan így vannak, hogy nem szívesen dobnak régi hardvert sem, pláne, ha az még használható és csak szoftveresen avulna el (Windows alatt).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
devil képe

Nagyon jó látni, hogy a régi

@#.az én nézetem szerint pedig a régi hardwerektol,kompoktol a polgárok kozmikus gyorsasággal megszabadulhatnának,vagyis kidobhatnák,igy kevesebben,vagyis senki nem hinne abban,hogy a linuksztol a régi szar kompjuter majd uj lessz...végeredményben ezeket a teljesen felesleges problémákat nem adnák elo a forumokon,igy lehetne frissebb gondokat megoldani,friss hardweres gépekhez...mivelhogy a vén tragacs kompbol linuksszal nem lessz uj,de tragacs komp.az uj linuxnak is uj gép kell.mert nem gyozom hangsulyozni,hogy kompokat árulnak ma is...koszonom,ez az én saját véleményem.no

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve