Megjelent a Wine 8.11

kami911 képe

Ha Linux alatt szükség van Windows alkalmazok futtatására, akkor a Wine vagy a belőle készült termékekkel teheti meg azt a felhasználó, x86 utasításkészlettel rendelkező számítógépeken. A Wine új kiadása, egy évnyi fejlesztési fázis után került immáron végleges verzióban a publikum elé. A köztes réteg, azaz wrapper, nem egy emulátor (erre utal a neve is: WINE – Wine Is Not Emulator), így nem teljes gépet emulál a gépben futó alkalmazásnak, mint mondjuk virtualizáció esetén, hanem az alkalmazott rendszerhívásokat fordítja le a megfelelő linux-os, mac-es hívásokra.


Főbb újdonságok

Az újítások, amelyek a 8.11-es kiadásban elérhetővé váltak, a következők:

  1. Továbbfejlesztett egérkurzor vágás: Ez a frissítés további javításokat tartalmaz az egérkurzor kezelésével kapcsolatban. Az egérkurzor vágásának további finomhangolása és fejlesztése lehetővé teszi a jobb kezelést és az alkalmazásokban való pontosabb kurzorpozícionálást.

  2. Támogatás a TLS riasztásokhoz: A TLS (Transport Layer Security) riasztások mostantól támogatottak a Wine 8.11-es változatában. Ez a frissítés javítja a hálózati kommunikációt és a biztonságot, lehetővé téve a Wine alkalmazásoknak, hogy helyesen kezeljék a TLS protokollhoz kapcsolódó riasztásokat.

  3. Növelt rendelkezésre álló címterület a WoW64 módban: A WoW64 mód (Windows-on-Windows 64) lehetővé teszi a 32 bites Windows alkalmazások futtatását 64 bites Windows rendszeren. A 8.11-es Wine kiadásban növelték a rendelkezésre álló címterületet ebben a módban, ami elősegíti a nagyobb memóriaterületek használatát és a jobb teljesítményt a 32 bites alkalmazások számára.

  4. Különböző hibajavítások: A 8.11-es kiadásban számos hibajavítás található. Ezek a javítások számos területet érintenek, beleértve az alkalmazások kompatibilitását, a hálózati kommunikációt, az audio és videó lejátszást és más alapvető funkciókat. A hibajavítások javítják az előző verziókban fennálló problémákat, és biztosítják a stabilitást és a megbízhatóságot a Wine alkalmazások futtatásakor.

A Wine 8.11 huszonhat hibajavítást hoz, javításai között számos játékhoz és alkalmazáshoz található fejlesztés, többek között: StarCraft II, Lunar Magic 3.33, Microsoft Office, Z-Vision for Windows, Steam, Ubisoft Connect és más szoftverekhez készültek javítások.

Az újdonságok teljes listája a bejelentésben található.

Letöltés és telepítés

Megtalálható magyar nyelven a Súgó-ban: Wine

További disztribúciókhoz szánt csomagok

  • Ubuntu - WineHQ bináris csomagok: Ubuntu aktuális kiadások
  • Debian - WineHQ bináris csomagok: Debian aktuális kiadások
  • Fedora - WineHQ bináris csomagok: Fedora aktuális kiadások
  • macOS - WineHQ bináris csomagok: macOS 10.8 és újabbakhoz.
  • Továbbiak

 

Jó borozást!

Hozzászólások