A KDE Plasma 5.27.6 érkezése

kami911 képe

A KDE projekt bejelentette a KDE Plasma 5.27.6 kiadását, amely a GNU/Linux disztribúciókhoz készült hatékony és modern asztali környezet következő darabja. A KDE Plasma 5.27 rengeteg új funkciót tartalmaz, többek között a Plazma Üdvözlő alkalmazást, a Flatpak engedélyek beállításai lehetőségeit, a Display Configuration widget-et és többmonitoros konfigurációk támogatásának jelentős áttervezését.

Újdonságok

A KDE Project kiadta a KDE Plasma 5.27.6-es verzióját, amely a hatodik karbantartási frissítés a legújabb KDE Plasma 5.27-es asztali környezet sorozathoz, amely több hibát orvosol és a meglévő funkciókat csiszolja. A KDE Plasma 5.27.6 másfél hónappal a KDE Plasma 5.27.5 pontkiadása után érkezett, és továbbfejleszti a Plasma Wayland munkamenetet, javítva a Powerdevil démont érintő összeomlások forrását, amikor a képernyő alszik, valamint az egérkezelési hibákat, amik furcsán néztek ki az XWayland alkalmazásokban.

A KDE Plasma 5.27.6 frissítése további fejlesztéseket hoz a Plasma Wayland munkamenetben, ahol a töredékes méretezés javítása révén többé nem tapasztalhatóak vonalhibák mindenhol, és kijavítják a homályos és átlátszó Breeze témák helyi menüjeinek néhány problémáját, amik furcsa vizuális hibákat okoztak.

A Plasma X11 munkamenet is javult ebben az új KDE Plasma 5.27 LTS pontkiadásban, hogy javítsa a fájlok húzását a Feladatkezelő feladataira. Emellett a KDE Plasma 5.27.6 javítja a KRunner keresési eredményeit a nagyon rövid karakterláncokra, és javítja az ablaktáblázást, hogy biztosítsa, hogy a kiválasztott hézagérték befolyásolja az ablakok közötti hézagot is.

Más fejlesztések közé tartozik a jobb billentyűzetnavigáció a Rendszerbeállítások oldalsávjában, ahol a nyílbillentyűk használata lehetséges a fül gomb helyett, ami hasznos lehet azokon az eszközökön, amelyeken D-pad található. Emellett frissítették a Magic Lamp ablakminimalizáló hatást, amely végre támogatja a lebegő paneleket, rejtett paneleket és többképernyős beállításokat.

A Flatpak alkalmazások támogatása is fejlesztésre került a KDE Plasma 5.27.6 verziójában, amikor a Plasma Discover grafikus csomagkezelőt használjuk a keresésre és telepítésre. Például a Discover most végre helyesen mutatja az aktualizált Flatpak alkalmazások verzióit a megfelelő sorrendben, és helyesen lekéri az elérhető frissítések verziószámát a Flatpak alkalmazásokhoz.

Emellett a Plasma Discover is fejlesztésre került, hogy ne jelenítse meg a "No metadata URIs for vendor directory" nevű furcsa hibaüzenetet, és hogy a Beállítások oldalán a "Szoftver Források" gomb a várt módon működjön.

A KDE Plasma 5.27.6 frissítése továbbá frissíti a Bejelentkezési képernyőt (SDDM) a Rendszerbeállítások oldalán, hogy hibaüzenetek jelenjenek meg a felhasználói felületen. Javítást kapott a KRunner is, hogy ne szálljon el bizonyos matematikai kifejezések kiszámításakor vagy egyszerűen csak számok beírásakor. Az "Új oldal hozzáadása" párbeszédpanel is frissült a Plasma Rendszerfigyelőben, hogy helyesen jelenjenek meg a hosszabb, az angolnál többre fordított nyelvi karakterláncokkal.

Egy olyan forrás, ami a Plasma rendszerben túlzottan magas CPU-használatot okozott a felhasználóknak, szintén javításra került ebben a frissítésben, ami az ablakok áthelyezésével volt összefüggésben.

Ezen felül a KDE Plasma 5.27.6 javítja a GTK alkalmazások támogatását, hogy a Global Menu használatakor azok menüi helyesen jelenjenek meg a futtatás után. Javítást kapott a Feladatkezelő eszköztippek ablakában a pillanatképek megjelenítése a vízszintes alsó panel használatakor, valamint javítást kaptak a globális "Ablak következő/előző képernyőre" műveletek is, hogy biztosítsák az ablakok helyes képernyőre történő küldését többmonitoros beállítások esetén.

Végül, de nem utolsósorban a KDE Plasma 5.27.6 javítja a laptopok fényerőváltoztatását a Powerdevil démon opcionális ddcutil támogatásának használatával. A KDE fejlesztője, Nate Graham szerint a képernyőnkénti fényerő-szabályozás támogatása be lesz vezetve a jövőbeni Plasma kiadásokban (remélhetőleg a KDE Plasma 6-ban).

A KDE Plasma 5.27 LTS asztali környezetet használóknak javasolt a frissítés a 5.27.6 verzióra, amint a csomagok elérhetővé válnak a kedvenc GNU/Linux disztribúciók stabil szoftverkönyvtáraiban. Ez egy stabilabb, megbízhatóbb és élvezetesebb Plasma élményt nyújt.

Érdemes felidézni a a KDE Plasma 5.27 kiadás újdonságait is:

Plazma Üdvözlő alkalmazás

A Plazma Üdvözlő alkalmazás (Plasma Welcome) bemutatja az új felhasználóknak a KDE asztali környezet szépségét és előnyeit. Lehetővé teszi a kezdeti beállítási feladatok elvégzését, például az összes online fiók csatlakoztatását, és javaslatot tesz a KDE közösséghez való csatlakozásra is.

Plasma Welcome

Flatpak engedélyek beállításai

Felhasználóink egyre nagyobb száma telepít szoftvereket konténercsomagokon keresztül, például Flatpak-okon keresztül. Ezek a csomagok alapértelmezés szerint nem biztosítanak hozzáférést a rendszer többi részéhez, és szükség szerint kérnek jogosultságokat, ami azt jelenti, hogy a rosszindulatú kódok kisebb valószínűséggel tudják felemészteni a számítógépet. Egy új rendszerbeállítási modul hozzáadva, amellyel könnyen szabályozhatók ezek a Flatpak beállítások.

Flatpak engedélyek beállításai

A nagy többmonitoros átalakítás

A Display Configuration widget mostantól alapértelmezés szerint a Rendszerpanelon jelenik meg - aktív, ha csak egy képernyője van, vagy ha többmonitoros asztali beállítása van, és aktív, ha laptopja van egy vagy több külső képernyővel csatlakoztatva. Ez megkönnyíti a képernyők beállításainak gyors módosítását.

A színfalak mögött már zajlik a nagy többmonitoros átalakítás, amely sokkal megbízhatóbbá teszi a kijelzők beállítását. Van egy új, finomhangolt vezérlőeszköz is, ha a felhasználónak 3 vagy több képernyője van csatlakoztatva.

Képernyő konfiguráció

Héber naptár

Mostantól megjeleníthető a héber naptár a digitális óra felugró naptárában.

Héber naptár

KWin csempézési rendszer

A nagy monitorral rendelkezők számára a KWin már régóta képes egy ablakot balra, egyet pedig jobbra helyezni. Most a Meta-T billentyűkombinációval elindul a gyors csempézés, amely lehetővé teszi az ablakok elhelyezésének teljes ellenőrzését. Húzza az ablakokat a Shift lenyomva tartásával, és az ablakok „ragaszkodni fognak” a csempézett elrendezéshez.

Ablakok csempézése

Ablakok csempézése

Ablakok csempézése
Teljes változásnapló megtekintése >

Elérhetőség

A KDE támogatása

A KDE egy szabad szoftver közösség, amely rengeteg önkéntese idejének és erőfeszítésének köszönhetően létezik. Mindig szívesen fogadunk új érdeklődőket, akik segíthetnek a kódolásban, hibajavításban és keresésben, dokumentáció írásában, fordításban, népszerűsítésben, stb. Minden közreműködésért hálásak vagyunk és örömmel fogadjuk. További információkért olvassa el a KDE támogatása oldalt, vagy legyen a KDE e.V. támogató tagja rendszeres pénzadománnyal.

A KDE Plasma 5.27 asztali környezet béta verziójának tesztelésében érdekelt korai felhasználók letölthetnek különböző élő GNU/Linux disztribúciókat, amelyek a KDE Plasma fejlesztői kiadását szállítják, például:

További részletek a kiadás bejelentő oldalán találhatók.

(forrás)