Új képességeket szerzett

kami911 képe

Az új Shotwell 0.32.0 nyílt forráskódú képnéző szoftver egy fontos frissítést hozott, amely több képformátum támogatását ígéri, valamint új funkciókat és fejlesztéseket is tartalmaz.

Az új verzió lehetővé teszi AVIF, WebP, JPEG-XL, CR3 formátumú képek megjelenítését, valamint több HEIF és HVEC változatot is kezel. Emellett lehetőséget biztosít a képek kézi személycímkézésére, továbbá a fejlesztők említik, hogy az emberek automatikus észlelésének és azonosításának funkciója mostantól használható a fordítás során.

A grafikus felhasználói felületet is fejlesztették ebben a kiadásban, hogy támogassa a HiDPI kijelzőket. A képpublikáló szolgáltatásokhoz többi fiók támogatása is megjelent, valamint egyszerűbb kezelést biztosít a hierarchikus címkékhez. Ezenkívül a Shotwell 0.32.0-ben megtalálható a geográfiai adatainak kezelésének kezdeti támogatása, és a térkép megjelenítési funkciója valószínűleg a következő nagyobb kiadásban visszatér majd.

A korábbi kiadásokban jelen lévő néhány hiba is javításra került, például a videó bélyegképek generálása, amikor a hibakeresés engedélyezve van, és a duplikált címkék megjelenítése a javaslatokat tartalmazó felugró ablakban.

Több nyelvi fordítás is frissült. A Shotwell 0.32.0 forráskódja letölthető innen. A Flatpak csomag beszerezhető a Flathub-ról és a disztribúció stabil csomagtárolójából is telepíthető lesz a közeljövőben. Az újdonságokról részletesen itt olvashat.