Retró: 486-os „VIP” lapok #1

LinuxMintHungary képe

A „VIP” lapok mindig is különlegesek voltak főleg a Pentium érában. De a 486-érában is léteztek, bár jelentőségük kisebb volt. Noha tudom sok VIP-személy létezik, de itt most nem arra gondoltak a tervezésénél.

Egész egyszerűen a VIP=(V)ESA, (I)SA, (P)CI szavakból jött létre.

Főleg késői 486-os lapok (1993-1994) voltak amelyeknél mind a három buszrendszert alkalmazták a kártyák kompatibilitási szempontjából. Az Acer és hasonló brand PC-gyártok is szerették őket. A legismertebb példánya a SOYO VIP lap, de ma egy másikat mutatok be. (kevésbé elterjed chip készlettel).

Íme a Aquarius Systems/BCOM MB-4D50AG:

A lap vonalvezetése hibátlan, zöldes alapú nyák aranyló vezetősávokkal. Ami érdekes, hogy a ALI chipkészlettet pontosabban ALI 1435 VL to PCI hidat használ. A lap szinte az összes 5v-os 486 CPU támogatja így 486 és Pentium Overrdrive processzorokat is. Viszont mivel nincs autó-konfig a bejumperelése rettenetesen bonyolult.

A jumperek nem csak vertikálisan, hanem néha horizontálisan is állíthatóak, szerencsére a lapra nyomtattak a pontos jumper blokk kinézetet, így ugyan kicsit könnyebb, de azért figyelni kell nagyon.

128MB FPM ram a max, ami tud kezelni.

Az alaplap közepén helyezkedik el a speciálisan ide tervezett „Dragon”BIOS, ami egy átalakított Phoenix BIOS rengeteg opcióval, ami a VLB reszt érinti (wait state, delay internal, master cycle delay, stb).
Nem tartom kizártnak, hogy ezek állításával még többet ki lehet hozni a VLB kártyákból, de nekem elég sűrűn fagyott a rendszer beállítások módosításába így feltételezem, hogy csak bizonyos VLB kártyáknál van jelentőségé az alap állapotból való elállításnak.

A teszthez két azonos S3 Trio32 kártyát használtam, ezek nem a leggyorsabbak, de megbízhatóak nekem eddig mentek mindenhol.

Akkor kezdődjün a VESA speed on

  • A VLB a PCI-hoz képest DOS karakteres képernyőm brutális sebesség különbséget mutatott. ~8000/~16000.
  • Viszont VGA es SVGA felbontásba már annyira nem sokkal tért el, pár FPS.
  • Igaz a tesztet az is árnyalja, hogy valószínűleg már CPU licitációba is belefutunk.

Összességébe érdekes öszvér a kicsike, de sokkal többet nem tud mutatni mint egy ISA/PCI 486-os lap, maximum annyi előnye lehet hogy jó teszt lap mert a VLB kártyák is belemennek.

Az összeállítást késztette: Kistamás János

Hozzászólások

Van nekem

32 MB memóriám, egyetlen modul, illetve 16 MB EDO RAM, ami 2 modul. Ha érdekel, elküldöm postán.

Valahol lennie kell DX100-as procinak is, de az fogalmam sincs, hol van. (Tudja egyáltalán a DX100-at fogadni? Vagy adapter van esetleg?)

De van PATA RAID vezérlőm, amihez vannak firmware-k, egyikkel csak merevlemezeket kezel és RAID módban, a másikkal viszont nincs RAID, de a merevlemezek mellett tud ATAPIT is, azaz kezel optikai meghajtókat is.  Amire szükség van, azt kell beleégetni a DOS-s flash író programmal.

Ezeket el tudom postázni, (CPU-t nem ígérem), illetve ha kellenek PATA HDD-k, azt is tudok.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve