AV1-gyel megy, kép a képben, erősebb jelszóval és sandbox-szal

kami911 képe

Letölthető, többek között magyar nyelven is, a Mozilla Firefox 113-as verziója a nyílt forráskódú, a személyes szférát leginkább védő, a főbb platformokon elérhető webböngészőnek.

Az asztali Firefox újdonságai

  • Az újdonságok közé tartozik az új és javított Picture-in-Picture (Kép a képben) funkció, amely lehetővé teszi, hogy az internet legnépszerűbb videó webhelyein visszatekerjük, ellenőrizzük a videó időtartamát, vagy éppen egyszerűen váltunk teljes képernyős módba.
  • A Firefox címsorának keresőmezője már eddig is nagyszerű hely volt a keresett tartalom megtalálásához. Mostantól mindig láthatók lesznek a webes keresőszavak, és finomíthatod azokat a keresési eredményeidet megtekintés közben is - további görgetés nélkül! Emellett új eredmény menüt is hozzáadtak, ami könnyebbé teszi ez előzmények eltávolítását és a támogatott Firefox javaslatok elutasítását is.

    Kikapcsolható a „browser.urlbar.showSearchTerms.featureGate” beállítás kikapcsolásával.
  • A jelszavak még biztonságosabbá váltak a Firefox 113 verziójával, mivel mostantól a generált jelszavak tartalmaznak speciális karaktereket is.
  • Safari vagy Chrome-alapú böngészőkből történő könyvjelzők importálása esetén a Firefox mostantól azok faviconjait is alapértelmezetten importálja, hogy könnyebben azonosíthatók legyenek.
  • A Windows GPU sandbox, ami először a Firefox 110 verziójában debütált, most még szorosabb biztonsági intézkedésekkel bír.
  • A privát ablakok mostantól még jobban védik a felhasználókat azzal, hogy blokkolják a harmadik fél által elhelyezett sütiket és tartalomkövetők tárolását.
  • Egy 13 éves funkció kérés végre teljesült, és mostantól a Firefox támogatja a fájlok közvetlenül a Microsoft Outlookból való áthúzását.
  • A macOS felhasználók mostantól közvetlenül a helyi menüből érhetik el a macOS szolgáltatásait.
  • A Windowson az rugalmas túlgörgetés effektus mostantól alapértelmezés szerint engedélyezett, azaz érintőpadon két ujjal görgetve vagy érintőképernyőn görgetve, ha a görgetősáv túllépi a tartalmat, akkor egy rugalmas animáció jelenik meg.
  • Az AV1 képformátumú animációkat (AVIS) tartalmazó fájlok mostantól támogatottak a Firefox böngészőben, így tovább javul a Firefox AVIF képtámogatása az interneten.
  • A Firefox 113 frissítés emellett az akadálymentesítés területén is számos újítást hozott. A teljesítmény és stabilitás javulása mellett, az újratervezett akadálymentesítési motor használatával a képernyőolvasók és bizonyos más akadálymentesítő szoftverek használata is hatékonyabbá vált, továbbá azon alkalmazások esetében is, amelyek az akadálymentesítő keretrendszereket használják az információk elérésére. Ugyanígy a vállalati egyszerű bejelentkezési szoftverekkel való akadálymentesítési kompatibilitás is nőt.
  • A régi, már régóta elavult mozRTCPeerConnection, mozRTCIceCandidate és mozRTCSessionDescription típusokat eltávolították. A weboldalaknak helyettük a nem előtagolt változatokat kell használniuk.

Firefox ESR újdonságok

A Firefox 102 ismét egy ESR (Extended Support Release) változat lett, amely a hosszabban karbantartott és frissített, nagyvállalati felhasználásra, vagy ritkábban érkező új funkciókra vágyó felhasználók verziója. A 102 ESR verzió mostani frissítése 102.11. A Firefox 113 ESR verziójáról szóló kiadási megjegyzéseket itt olvashatja el. Letölthető innen, de a Firefox 102-es verziót ki kell választani. (Az Firefox ESR 102-es alapverziójáról itt olvashat)
Az előző Firefox ESR – hosszan támogatott – 91.13.0 verziója támogatása 2022. szeptember 20-án lejárt, a 91.x verzió felhasználóinak a 102-es verzióra való frissítés ajánlott, amit a nem letiltott frissítés esetén a Firefox böngésző is kezdeményezni fog.

Az Firefox for Android újdonságai

Az új frissítéssel mostantól a Firefox for Android támogatja az AV1 videó dekódolást hardveres gyorsítással, alapértelmezetten támogatott hardverekkel vagy szoftveres dekódolással. Ez lehetővé teszi a jobb videóminőséget és a kevesebb energiafogyasztást a videó lejátszása során. A frissítésben továbbá a GPU gyorsítású Canvas2D is elérhetővé vált az Androidos felhasználók számára. Ezt a funkciót már korábban megkapta a macOS és a Linux rendszerekre készült Firefox is, most azonban az Androidos felhasználók számára is profitálhatnak belőle.

A hibajavítások között szerepel az a hiba, ami a vízszintes képernyőtájolás jelentkezett a videólejátszáskor. A hibát sikerült javítani ezzel is növelve a felhasználói élményt. Az előző verzióban a Talkback nem jelezte minden gombot, valamint a szöveg is túl kicsi volt, amit most sikerült kijavítani.

Az intelligens címsor eredmény menü minden felhasználó számára elérhetővé vált, amely lehetővé teszi az előzmények eredmények eltávolítását és a sponzorált Firefox Suggest eredmények elutasítását. A beépített PDF-olvasó is frissült, amelynek felhasználói felülete tovább lett javítva, így most már könnyebbé vált a PDF-k közvetlen mentése is. Azok a weboldalak, amelyek a window.print() parancsot használják, mostantól nyomtathatóak a Firefox for Androidon.

Az Firefox for iOS újdonságai

Az új frissítésben a toolbar (az eszköztár) mostantól az új felhasználók számára az alapbeállítások szerint a képernyő tetején jelenik meg. Ez az elrendezés még egyszerűbbé teszi a böngészést és könnyebben elérhetővé teszi az eszközöket. A hibajavítások között szerepel az, hogy a görgetés során már eltűnik az eszköztár és nem egy üres eszköztár jelenik meg.

Egy másik javítás a hosszú lenyomásos menü kiváltásának következetessége volt a Könyvjelzők és az Előzmények panel között. Mostantól az összes panelen ugyanúgy lehet hosszú lenyomással elérni a menüt.

A frissítéssel kijavították azt a hibát is, hogy a böngészési előzmények törlése után még mindig megjelennek az oldalak a kezdőlap „legutóbb látogatott” részén. Az olvasó nézet (Reader Mode) webes nézetében mostantól a téma változtatások is jobban érvényesülnek. Az eszköztárból hiányzó gombok is visszakerültek a könyvjelzők szerkesztése nézetébe. A TabTray-n található Copy URL értesítő üzenet mostantól az eszköztár előtt fog megjelenni. Az új verzióban a lapok eltűnését is javítottá, amikor a lapsávon a második lapot hozzák létre.

Fejlesztői újdonságok

A fejlesztőknek szóló újdonságok a Mozilla Developer Network 113-esre vonatkozó cikkében.

  • A most megjelent Firefox legújabb verziója, a fejlesztpk számára is kínál számos új WebRTC funkciót kínál a jobb interoperabilitás érdekében, beleértve az RTCMediaSourceStats, RTCPeerConnectionState, RTCPeerConnectionStats ("peer-connection" RTCStatsType), RTCRtpSender.setStreams() és RTCSctpTransport funkciókat.
  • A moduláris szkriptek most már importálhatnak más ES modul szkripteket a workletekben.
  • A Firefox már támogatja a színes (szint 4) szabvány színfunkcióit, beleértve a lab(), lch(), oklab(), oklch() és color() funkciókat és támogatja a CSS médiakérdést is.
  • A forced-color-adjust tulajdonság mostantól támogatott, amely lehetővé teszi a szerzők számára, hogy kizárják a színváltozásokat a Forced Color Mode-ban egy elemről, ahol az automatikusan kiválasztott kontrasztos színek nem ideálisak az olvashatósághoz.
  • A Firefox hasonlóan fog viselkedni mint más böngészők, amikor egy csomópontot (például egy bekezdést) felosztanak vagy két csomópontot (például két bekezdést) összekapcsolnak a beépített szerkesztő használatakor. Amikor egy csomópontot felosztanak, a beépített szerkesztő egy új csomópontot hoz létre az eredeti után, azaz a jobb oldali csomópontot hozza létre. Hasonlóan, amikor két csomópontot összekapcsolnak, a beépített szerkesztő törli az utóbbi csomópontot, és annak gyerekeit áthelyezi az előző csomópont végére. Ez a viselkedésváltozás tesztelhető a webes alkalmazásokban a document.execCommand("enableCompatibleJoinSplitDirection", false, "false") parancs használatával. A parancs csak akkor érhető el, ha a designMode „on” értékre van állítva vagy legalább egy szerkeszthető elem van, amelynek van a contenteditable attribútuma, és az beépített szerkesztő még nem kezeli insertParagraph, delete vagy forwardDelete parancsot.

Letöltés

A Firefox ezen verziójával kapcsolatos teljes változáslista. A Firefox következő – 114-3s – verziója, várhatóan 2023. június 6-án jelenik majd meg.

(kép)