A Debian Bookworm kiadás tervezett megjelenése

kami911 képe

A közkedvelt Debian Linux disztribúció, amely folyamatosan fejlődik és újabb verziókkal bővül. Itt a Linux Mint magyar oldalán is szívesen követjük az eseményeket, hiszen a Linux Mint Debian Edition is Debian-ra épül. A legújabb kiadás, a Bookworm, tervezett megjelenési dátuma 2023. június 10. Ha szeretnéd megünnepelni a megjelenést, érdemes lehet részt venni egy Debian Release Party-n, vagy akár sajátot is szervezni. További információkat a https://wiki.debian.org/ReleasePartyBookworm oldalon találhatsz. Fontos tudni, hogy a kiadás folyamata általában egész napig tart, és csak a vasárnap hajnali órákban UTC idő szerint fejeződik be.

A célegyenes

A kiadás dátumának megadása után a projekt bejelentette a Full Freeze dátumát is. Ez 2023. május 24-én lesz, ami azt jelenti, hogy ettől a pillanattól kezdve minden csomag már csak kézi unblock-ot igényel és csak nagyon szükséges esetben végezhető el.

Az utolsó héten a tesztelést teljesen befagyasztják a készítők, és csak a vészhelyzetben jelentkező hibajavításokat fogják figyelembe venni a csapat. A 2023. május 28-i 12:00 UTC időpont lesz a végső határidő az unblock kérések leadására a Bookworm számára. Azok a változások, amelyek még nem készen állnak a migrálásra, nem lesznek benne a Bookworm kiadásban az első verzióban. Azonban a hibajavításokat még mindig meg lehet oldani a Bookwormban a point release-eken keresztül, ha azok megfelelnek a stabil frissítések szabályainak.

Fontos a tesztelés

Ha lehetősége van a frissítési tesztelésre a Bullseye-ről a Bookworm-ra a területen, most van az ideje, hogy megtegye, és visszajelzést küldjön hibajelentésként az „upgrade-reports” pszeudo-csomaghoz.

A Bookworm tehát várhatóan 2023. június 10-én jelenik meg, és a frissítési folyamat további részleteiről a Debian weboldalán található információk nyújtanak segítséget. A felhasználóknak érdemes követni az új verzió fejlesztését, és a hibajelentéseket azonnal továbbítani a fejlesztők felé.

A teljes változásnapló itt tekinhető meg!

A Debianról

A Debian Project a szabad szoftverfejlesztők munkájának gyümölcse, akik idejüket és energiájukat felajánlják a teljesen ingyenes Debian operációs rendszer elkészítésére.

További információkért látogasson el a Debian weboldalára a https://www.debian.org/ címen, küldjön levelet a press@debian.org címre, vagy lépjen kapcsolatba a stabil kiadási csapattal a debian-release@lists.debian.org címen.