Hogyan frissíthet a 6.3-as Linux kernelre?

kami911 képe

Megjelent a Linux kernel 6.3 verziója ennek kapcsán érdemes megfontolni a legújabb kernelre való váltást.

Tudnia kell, hogy ha az alábbi újdonságok nem fontosak és most minden jól működik a gépén, akkor nem érdemes frissítenie.

Figyelmeztetés! Mindenek előtt kérjük, vegye figyelembe, hogy a Linux kernel 6.3 nemrég jelent meg, és nem biztos, hogy minden szoftver vagy illesztőprogram támogatja. Például a tulajdonosi, zárt NVIDIA grafikus illesztőprogram egyelőre még nem támogatott. Ha tehát játék vagy bármi más miatt az NVIDIA GPU-jára támaszkodik, ne folytassa tovább, hanem várja meg, amíg az NVIDIA hozzáadja illesztőprogramjához a Linux 6.3-as verzió támogatását.

Ha nem fontos a legújabb hardverek támogatása, esetleg megfontolandó a 6.1-es verzió hosszabb támogatása. A Linux 6.1-es verziója LTS kernel, azaz hosszú ideig, legalább két évig kap frissítést és támogatást. Hogyan frissíthet a 6.1-es Linux kernelre?

A Linux 6.3-as kernel 2023. április 23-án jelent meg, és néhány érdekes újdonságot hoz. További részletek: A December elején megjelent Linux kernel 6.2 újdonságai. Régebbi kernel használata esetén, még ezekre az újdonságokra is számíthat: Kernel újdonságok (5.3 -5.15).

Amennyiben ezek alapján a frissítés mellett dönt, a kernelt néhány egyszerű lépésben telepítheti Linux Mint (például: Linux Mint 21.1-es verzióra) vagy Ubuntu (22.04) disztribúcióra. A telepítés elvégezhető kézi telepítéssel, vagy egy külső alkalmazás segítségével.

Linux kernel telepítése kézi eljárással

Az Ubuntu Kernel csapa elérhetővé teszi a legújabb kernelek Ubuntu-ba szánt csomagjait, amelyet használhat a Linux Mint operációs rendszerhez is.

A fájlokat itt találja: https://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/

Az almappákban találja a telepíthető kerneleket. Az unsigned kernelek nem támogatják a Secure Boot eljárást, így azok eredményes használatához le kell tiltania a Secure Boot-ot

A hírben említett 6.3-es verziójú Linux kernelt itt találja:

https://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v6.3/

Figyelmeztetés! Ne használjon olyan kernelt, ami valamilyen „-rc”-re végződő mappában van.

AMD64-es (64 bites AMD vagy Intel) processzorokhoz az alábbi fájlokat kell letöltenie:

Ezeket a fájlokat egy újonnan létrehozott üres mappába töltse le. (A példa a 6.2.1-es verziót mutatja, de a 6.3-as verzió is hasonlóan telepíthető.)

Amikor megnyitja a „Fájlok” alkalmazással a mappát, kattintson egy üres területre és a megjelenő helyi menüből válassza a „Megnyitás terminálban” vagy nyissa meg a terminált a Menüből vagy a Ctrl + Alt + T billentyűkombinációval. Ezek után telepítse a kernel fájlokat a következő paranccsal:

sudo dpkg -i *.deb

Ezek után lezajlik a kernel telepítése.

Ezek után a gép újraindításakor valószínűleg ezzel az új kernellel indul majd el rendszere. Amennyiben nem, vagy problémát talál az új kernel használata során, a rendszerindításkor a „Shift” gombot lenyomva és nyomva tartva elérheti a GRUB rendszerindító menüt, amelyből a régebbi telepített Linux kernelek is elérhetőek. Így azzal indítva a rendszert visszaállhat a régebbi verziójú Linux kernelre. Amennyiben a header csomag nem települ, úgy külső kernel modulokat, DKMS modulokat nem fog tudni lefordítani ehhez a kernelhez.

Linux kernel telepítése külső szoftverrel

Az új kernel verziók telepítése történhet automatikusan is külső segédprogramok segítségével. Az alábbi programokkal megvalósítható az újabb kernelek telepítése:

A Mainline alkalmazás a legutolsó GPL licencű UKUU alkalmazás leágazása (forkja).

A Mainline egy grafikus eszköz a legújabb fővonalú Linux kernel telepítéséhez Ubuntu-hoz, Linux Mint-hez és származékaikhoz.

A Mainline (Ubuntu Mainline Kernel Installer) az ukuu nyílt forráskódú elágazása, amely most már fizetős. Egyszerű felületet kínál a "mainline" Kernelek frissített listájával, lehetővé teszi a Kernelek egy kattintással történő telepítését, eltávolítását vagy tisztítását az Ubuntu alapú disztribúciókban.

A Mainline alkalmazás jellemzői:

  •  Az elérhető rendszermagok listáját az Ubuntu Mainline PPA-ból hívja le.
  •  Opcionálisan figyeli és megjeleníti az értesítéseket, ha új rendszermagfrissítés érhető el.
  •  Automatikusan letölti és telepíti a csomagokat
  •  Az elérhető és telepített rendszermagok kényelmes megjelenítése
  •  Kernelek telepítése, illetve eltávolítása a felhasználói felületről
  •  Minden egyes rendszermaghoz a kapcsolódó csomagok (fejlécek és modulok) egyszerre települnek vagy távolíthatók el.

Az alkalmazás telepítése

A szoftver rendelkezik egy hivatalos PPA csomagtárolóval. Ubuntu 18.04, Ubuntu 20.04, Linux Mint 19.x, Linux Mint 20.x valamint leszármazottaihoz kínál csomagokat.

Telepítés grafikus felületen

A PPA csomagtároló hozzáadásához indítsa el a menüből a „Szoftverforrások” alkalmazást, majd a „PPA csomagtárolók” lehetőséget kiválasztva kattintson a „Hozzáadás” gombra.

Írja be a hozzáadni kívánt tároló nevét:

ppa:cappelikan/ppa

És kattintson az „OK” gombra.

Telepítés Terminálból

  • Nyissa meg a terminált és futtassa a következő parancsot:
sudo add-apt-repository ppa:cappelikan/ppa
  • Ezután ellenőrizze a frissítéseket és telepítse az eszközt a következő parancsok segítségével:
sudo apt update
sudo apt install mainline

Az alkalmazás elindítása

Az alkalmazás elindításához kattintson a Menü gombra, majd nyissa meg az „Adminisztráció” kategóriát és indítsa el a Ubuntu Mainline Kernel Installer alkalmazást.

Válassza ki a 6.1.x verziójú kernelt és telepítse. Jelenleg még nem érhető el csak a 6.0.y sorozatú kernel.

Meglévő kernel-ek eltávolítása

Amennyiben az újabb vagy régebbi Linux kernel el kívánja távolítani - javasolt megtartani a működő verziók közül a legújabbakat, akkor a „Menü”-ből válassza ki a „Frissítéskezelő” alkalmazást.

A megjelenő ablakban válassza ki a „Nézet” menüt, majd a „Linux kernelek” almenüt. A megjelenő párbeszédablakban olvassa el a Figyelmeztetést, és amennyiben egyetért kattintson a „Folytatás„ gombra. Ezek után telepítheti és eltávolíthatja a Linux kerneleket.

 

(kép)

Hozzászólások

Én a megjelenés pillanatában

Én a megjelenés pillanatában felraktam, teljesen jól működik

Más, irva vagyon, hogy a 6,1-es az LTS kernel, nem tudja valaki, hogy azt már támogatja az Nvidia?  lenne egy laptop Nvidia kártyával, amit frissitenék, de nem akarok szenvedni a driverrel, igy egyenlőre az 5,19-sen van :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve