Gyorsjavítások az új főverzión

kami911 képe

Az OpenShot Video Editor az egyik legnépszerűbb, ingyenes és nyílt forráskódú videó szerkesztő program, amelyet bárki letölthet és használhat az egyszerű és hatékony videó szerkesztéshez. Az OpenShot legújabb verziója, a 3.1.1 gyorsjavításokat tartalmaz, amelyek javítják az előző verzió hibáit

Az egyik legfontosabb változás az új verzióban a Tracker és Object Detection hatások javítása és fejlesztése. A felhasználók mostantól szerkeszthetik a tulajdonságokat a hatásokra, és a fejlesztések révén megelőzhető a program összeomlása. Emellett eltávolították a fekete háttér problémáját is.

Ezenkívül a Parent tulajdonsággal kapcsolatos javításokat is elvégezték, amelyek egyszerűsítették a kontextusmenük használatát, és csak egyetlen "None" opciót tartalmaznak. Az alkalmazás most tartalmaz előnézeti képeket is, így még könnyebb azonosítani, hogy melyik tulajdonságok tartoznak a Parent-hoz.

Egy másik fontos javítás, amelyet elvégeztek, az a program befagyásának megelőzése a megnyitáskor. Amikor az OpenShot mintavételezési rátája nem egyezik meg a Windows alapértelmezett mintavételezési rátájával, az alkalmazás nem fagy le többé.

A Preferenciák menüben mostantól elérhető egy Profilkereső gomb is, amely megkönnyíti az alapértelmezett profilok szűrését és keresését. Ezenkívül javították az ismétlődő profilnevek hibáját, amely előfordult, ha azonos profilneveket használtak az exportálás és a projekt újranyitása során.

Az alkalmazás teljesítményének javítása érdekében a Property Editor gyorsítótárazási logikáját is optimalizálták. A Clip::Close () metódusában előforduló nagy memóriaveszteséget is javították.

A timeline (webview) védelme érdekében számos fejlesztést hajtottak végre. Az alkalmazás mostanra védi a timeline-ot a libopenshot-tól érkező felesleges üzenetektől, és megakadályozza a program összeomlását bizonyos esetekben.

Az új verzióban az OpenShot további javításokat tartalmaz a WebM dekódoláshoz, az AudioWaveformer-hez, a GitHub műveletekhez, és kisebb hibákhoz, amelyeket a Sentry.io jelentett. Az alkalmásban további kódrefaktorizálásokat és fejlesztéseket hajtottak végre annak érdekében, hogy az alkalmazás még kényelmesebb és stabilabb legyen.

Az új verzióban a nyelvi fordításokat is frissítették, hogy az alkalmazás használata még könnyebb legyen a nemzetközi felhasználók számára. Emellett frissítették a közreműködő és adományozói listákat is, hogy az OpenShot mögött álló emberek elismerésben részesüljenek.

Az OpenShot 3.1-es verzió újdonságai ezek voltak:

400-nál is több videó profil

Az OpenShot mostantól több mint 400 videoprofilt tartalmaz, amelyek teljes mértékben kereshetők. Ennek a funkciónak a kutatása nagyon érdekes volt, és magában foglalta egy nagy metaadat adatbázis létrehozását az ismert videó felbontásokról, képkocka sebességekről, képarányokról, eszközökről és pixel arányokról - és egy új menedzsment szkriptet, amely képes validálni, deduplikálni és generálni, továbbá frissíteni a meglévő profiljainkat. A jövőben rendkívül egyszerű lesz új felbontásokat, új képkockasebességeket és új arányokat hozzáadni. A videoprofilokkal kapcsolatos további információkért tekintse meg felhasználói kézikönyvet.

Idő-újrafelosztási javítások

Bár az OpenShot egy ideig tartalmazott néhány alapvető idő-újrafelosztási funkciót, ezek meglehetősen korlátozottak voltak, és gyakran összeomlottak, amikor felgyorsították vagy lelassították a videókat. Ezek az összeomlások megszűntek, és egy sokkal robusztusabb idő-újrafelosztási implementáció került hozzá. Ez magában foglalja az előre- és hátrafelé haladó videók sokkal jobb hangmintavételezési támogatását is. Emellett mostantól támogatja a Bezier-görbéket használó időkulcskockákat is a videó és a hang fokozatos gyorsításához/lassításához.

Visszavonás és ismételt végrehajtás tranzakciók

Az OpenShot egyik legkeresettebb funkciója a jobb visszavonás és ismételt végrehajtás támogatás, különösen a többlépéses szerkesztéseknél, mint például egy klip 2 klipre szeletelése vagy egy sáv eltávolítása (azaz ami sok klipet mozgat egyszerre). Minden többlépéses szerkesztés mostantól támogat egy tranzakciós rendszert a színfalak mögött, amely ezeket a többlépéses szerkesztéseket csoportosítja. Az OpenShot összes művelete mostantól egyetlen kattintással visszavonható.

Feliratok és csak hangot tartalmazó hullámformák

A felirat effektus kapott némi figyelmet a fejlesztők részéről, és javult a VTT/Subrip szintaxis támogatása, beleértve az új alapértelmezett kulcskocka-tulajdonságokat, amelyek helyesen skálázódnak a különböző felbontásokhoz, beleértve a High DPI képernyőket is. Emellett az OpenShot mostantól támogatja a csak hangfájlok hullámforma-vizualizációját (az effektek leképzése előtt), ami lehetővé teszi, hogy a csak hangfájlokhoz olyan effekteket adjunk hozzá, mint a Caption effekt. Ez egy nagyon hatékony módja annak, hogy a csak hangot tartalmazó szerkesztéseket sokkal érdekesebbé tegye (hullámformák + színek + feliratszöveg).
Memóriaszivárgások és hibajavítások

Az OpenShot forráskódjában minden ismert memóriaszivárgást azonosítottunk és javítottunk, beleértve a zombi szálak megölését is, így az OpenShot sokkal jobban karbantartja és visszanyeri a memóriát, ami kíméletesebb memóriahasználatot eredményez. Például egy videó leképzése után a memória mostantól visszaadásra kerül, és a szálak megfelelően megsemmisülnek. Ez lehetővé teszi, hogy az OpenShot nagyon hosszú ideig fusson újraindítás nélkül, és különösen jó a kötegelt leképzések, a hosszú leképzések, a Cloud API renderelések és más szkript-használatok esetében, amelyek során az OpenShot napokig rendereli a videókat megállás nélkül.

Javított teljesítmény

Az OpenShot 3.1 számos változtatása javítja a CPU-teljesítményt, különösen a Frame Mapping (ami bármikor előfordul, amikor a forrásvideó FPS-értéke nem egyezik a videoprofiloddal) és a Clip teljesítmény (amikor effektekre vagy drága feldolgozásra van szükség, mint például az idő-remapping) körül. A klipek esetében további gyorsítótárat használunk a duplikált renderelési erőfeszítések elkerülése érdekében, a kerettérképezők pedig sokkal jobban optimalizáltak, hogy szintén elkerüljük ugyanazon képkocka duplikált feldolgozását.
Hatalmas köszönet

Továbbfejlesztett felhasználói útmutató és dokumentáció

Az OpenShot felhasználók (és leendő felhasználók) egyik leggyakoribb panasza mindig is a felhasználói kézikönyvvel kapcsolatos volt. Régi és elavult, a képernyőképek már nem felelnek meg a leírásainknak, és sok téma hiányzik. Most már minden OpenShot funkciót, képernyőt, effekteket, profilokat, előbeállításokat, címeket és még sok mást is lefed a dokumentáció. Frissítették az összes képernyőképet (nagyobb DPI-jű képek felhasználásával). Több mint 110 oldalnyi témát, leírást és információt tartalmazunk az OpenShot használatáról, valamint részletes glosszáriumot a videószerkesztési terminológiáról. A dokumentációs folyamat PDF-kimenettel is rendelkezik már, és mostantól az RST dokumentációs fájljaink bármilyen módosítása automatikusan frissíti a felhasználói kézikönyvet (és a PDF-et) az openshot.org oldalon. Soha nem volt még jobb alkalom az OpenShot megtanulására!

Vegyél részt

Régóta követed az OpenShot fejlesztését? Vannak elképesztő ötleteid az OpenShot fejlesztésére? Szeretnél segíteni abban, hogy a "videoszerkesztés öröme" a világra jusson? Küldj egy e-mailt a hello@openshot.org címre, és mutatkozz be! Tényleg ilyen egyszerű bármilyen szinten részt venni az OpenShotban, és természetesen nem kell programozónak lenned. Minden készséget, minden képességszintet és minden embert szívesen látunk, hogy csatlakozzon fejlesztői közösségünkhöz, ossza meg ötleteit, nevessen, és tegye az OpenShotot még fantasztikusabbá! Még mindig nem vagy meggyőződve, vagy egyszerűen nincs időd a közreműködésre? Bármikor küldhetsz adományt (és a neved megjelenik a stáblistában)!

Telepítés

Letöltés (PPA is van!)

A legújabb, stabil OpenShot telepíthető csomagtárolóból a következő PPA csomagtároló hozzáadásával Szoftverforrások alkalmazásban:

ppa:openshot.developers/ppa

Ezek után mentse el a beállítást és a „Szoftverkezelő” programban a a keresés mezőbe írja be: „openshot”, majd a csomag telepítése, vagy pedig futtassa terminálban a következő parancssort:

sudo apt install openshot-qt python3-openshot

A teljes parancssori telepítéshez a terminálban írja be a következő parancsokat:

sudo add-apt-repository ppa:openshot.developers/ppa
sudo apt update
sudo apt install openshot-qt python3-openshot

 

Hozzászólások

Pont jókor jött ez a cikk,

Pont jókor jött ez a cikk, épp majdnem neki álltam keresgélni egy videószerkesztő után, erre itt is van, pont megfelel arra, amire nekem kell :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve