A GPU Effects funkció visszatér, Motion Tracker videószűrő és új időzítő szűrők

kami911 képe

Az Shotcut nyílt forráskódú, ingyenes és platformfüggetlen videóvágó szoftver fejlesztői bejelentették az új Shotcut 23.04 béta verziójának kiadását, amely sok új funkciót és a legújabb technológiák támogatását ígéri.

Az új Shotcut 23.04 már a legfrissebb Qt 6 és FFmpeg 6 keretrendszerre épül, így az új funkciók és fejlesztések alkalmazása során az alkalmazás még stabilabb és megbízhatóbb lesz. Az új Shotcut verzióban visszatér a GPU Effects funkció, amely most nagyobb teljesítményű és stabilabb. A GPU Effects új funkciókat tartalmaz, mint az end-to-end támogatás 10 bites forrásokhoz, szöveg szűrők, videók áttekintők, stabilizáció, valamint lehetőség van a GPU szűrők csak vagy összes megjelenítésére a „gpu” keresési kifejezéssel a szűrőknél.

Az új Shotcut verzióban elérhető lesz a Motion Tracker videószűrő, amely lehetővé teszi a „Load Keyframes from Motion Tracker” gomb használatát a Corner Pin, Mask: Simple Shape, Size, Position & Rotate, valamint a Size & Position (GPU) szűrőknél. Két új időzítő szűrő is bekerül az új verzióba, nevezetesen a Sebesség: Csak Előre és a Sebesség: Előre és Hátra.

Ebben a verzióban további újdonságok is találhatók, mint például a szűrők mentésének és betöltésének lehetősége, egy 10 bites export előbeállítás a "ten_bit" kategóriában, gyorsabb és jobb minőségű YADIF deinterlacer, egy BWDIF deinterlacer, egy Lencse korrekció videó szűrő, héber nyelv támogatása, valamint vizuális téglalap vezérlő a Mask: Simple Shape szűrőnél.

Természetesen, számos hiba is javításra kerül, hogy az alkalmazás meglévő funkciói javuljanak, mint például a nyers FLAC audio fájlokban való keresés, a vízszintes idővonal görgetése az egérrel Linux és macOS rendszereken, az Audio felvétel funkció és még sok más.

Az új Shotcut 23.04 verzióval számos hiba került kijavításra, hogy javítsák az alkalmazás meglévő funkcionalitását, mint például a raw FLAC hangfájlokra történő keresés, az egér görgőjének használata vízszintes idővonal görgetéséhez Linux és macOS rendszereken, az Audio felvételi funkció és még sok más.

Azok, akik korán szeretnének ízelítőt kapni az új funkciókról és javításokról, most már letölthetik a Shotcut 23.04 verzióját nyilvános béta tesztelésre. Ha nem szeretne semmit telepíteni, letöltheti az AppImage verziót a projekt GitHub oldaláról a GNU + Linux disztribúcióhoz, vagy telepítheti a Flatpak verziót a Flathub Beta tárolóból. Részletesen az újdonságokról a projekt honlapján lehet olvasni.

A Shotcut videószerkesztőről

Az Shotcut egy ingyenes, nyílt forráskódú videószerkesztő program, amelyet könnyen kezelhető felhasználói felület jellemzi. Az Shotcut képes kezelni számos fájlformátumot, beleértve az AVI, az MOV, a MXF, a WMV és a 4K felbontású videókat is. Az alkalmazásnak sok hasznos funkciója van, amelyek lehetővé teszik a videók zökkenőmentes szerkesztését.

(forrás)