Wine 8.4: még hatékonyabb alkalmazásfuttatás Windows nélkül

kami911 képe

Az ingyenes Wine 8.4 verziója megjelent, amely tartalmazza az első lépést a Wayland grafikus illesztőprogram felé, takarításokat az IME támogatásban, tesztek javítását és különféle hibajavításokat.

Ha Linux alatt szükség van Windows alkalmazok futtatására, akkor a Wine vagy a belőle készült termékekkel teheti meg azt a felhasználó, x86 utasításkészlettel rendelkező számítógépeken. A Wine új kiadása, egy évnyi fejlesztési fázis után került immáron végleges verzióban a publikum elé. A köztes réteg, azaz wrapper, nem egy emulátor (erre utal a neve is: WINE – Wine Is Not Emulator), így nem teljes gépet emulál a gépben futó alkalmazásnak, mint mondjuk virtualizáció esetén, hanem az alkalmazott rendszerhívásokat fordítja le a megfelelő linux-os, mac-es hívásokra.


Főbb újdonságok

Az egyik legfontosabb újítás az első lépés a Wayland grafikus illesztőprogram felé. A Wayland a modern grafikus felhasználói felületek (GUI-k) szabványos protokollja, amelyet a Linux operációs rendszerekben használnak. A Wine korábbi verziói még nem támogatták ezt a protokollt, de az 8.4-es verzió már tartalmazza az első lépéseket ennek a támogatásnak az irányába.

Emellett a Wine 8.4-ben javításokat és takarításokat hajtottak végre az IME támogatásban. Az IME (Input Method Editor) egy olyan program, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy nem latin betűkkel (például kínai, japán vagy koreai karakterekkel) írjanak szöveget. A javítások és takarítások révén az IME használata mostantól stabilabb és megbízhatóbb lesz a Wine használatakor.

A Wine 8.4-ben számos teszt javítása is található. A tesztek segítenek a Wine fejlesztőinek megbizonyosodni arról, hogy az alkalmazások megfelelően működnek-e a Wine-ban. A javítások révén mostantól pontosabbak és megbízhatóbbak lesznek a teszteredmények.

Végül, de nem utolsósorban a Wine 8.4-ben különféle hibajavítások is találhatók. A hibajavítások általában a programok és játékok stabilabb és megbízhatóbb működését biztosítják a Wine használatakor.

A Wine 8.4 ötvenegy hibajavítást hoz, javításai között számos játékhoz és alkalmazáshoz található fejlesztés, többek között: Thief: the dark project, Hard Truck 2: King of The Road, Amazon Games, Secondhand Lands, SPORE, foobar2000 v1.6, Starcraft Remastered, KakaoTalk IM, TextPads szoftverekhez készültek javítások.

Az újdonságok teljes listája a bejelentésben található.

Letöltés és telepítés

Megtalálható magyar nyelven a Súgó-ban: Wine

További disztribúciókhoz szánt csomagok

  • Ubuntu - WineHQ bináris csomagok: Ubuntu aktuális kiadások
  • Debian - WineHQ bináris csomagok: Debian aktuális kiadások
  • Fedora - WineHQ bináris csomagok: Fedora aktuális kiadások
  • macOS - WineHQ bináris csomagok: macOS 10.8 és újabbakhoz.
  • Továbbiak

 

Jó borozást!