Folytatódik GTK4-re átállás és az asztali környezet fejlesztése

kami911 képe

A GNOME projekt bejelentette a GNOME 44 asztali környezet kiadását és általános elérhetőségét, amely egy jelentős frissítés, és hozza a GTK4-es Epihaphy-t, a Wireguard támogatást, a Gyorsbeállítások funkció és a Beállítások is számos fejlesztést kapott.

A GNOME.Asia Summit 2022 konferencia szervezői által végzett munka elismeréseként a GNOME 44 „Kuala Lumpur” kódnevet kapta.

Az új verzió bevezeti az Epihaphy (GNOME Web) webböngésző GTK4 portját, a szabványos GTK fájlválasztót használó alkalmazások számára egy fájlválasztó rácsos nézetet, valamint a WireGuard VPN hozzáadásának támogatását közvetlenül a Hálózat panelről.

A GNOME 44 tovább javítja a GNOME 43-ban bevezetett Gyorsbeállítások funkciót: a Bluetooth gombhoz egy almenü bevezetésével a perifériák könnyebb és gyorsabb csatlakoztatása vagy leválasztása érdekében, a gombokhoz leírások hozzáadásával, hogy könnyen láthassuk állapotukat, valamint az XDG portal-ok 1.16.0-ban egy új háttérfigyelő szolgáltatáson keresztül a Háttéralkalmazások nevű új funkció bevezetésével.

A Háttéralkalmazások csak akkor jelennek meg, ha a háttérben futó alkalmazásoknak nincsen látható ablakuk. A felhasználók ezzel a funkcióval bezárhatják ezeket a háttéralkalmazásokat, vagy ellenőrizhetik, hogy az alkalmazások futnak-e vagy sem.

A GNOME 44 számos fejlesztést hoz a Beállítások alkalmazásban (GNOME Vezérlőközpont) is, amely mostantól támogatja a Wi-Fi kapcsolatok QR-kódokon keresztüli megosztását a Wi-Fi panelen, új helyválasztót a Dátum és idő panelen, kernel és firmware verzió mezőt az Információ panelen, valamint SMS/Hívás alkalmazásokat az Alapértelmezett alkalmazások panelen.

Ezenkívül a Hozzáférhetőség és a Hang paneleknek áramvonalasabb lett a kialakítása, javult a teszt egér/érintőtábla felhasználói felülete, új dizájn került bevezetésre az Eszközbiztonság panel párbeszédpaneljein, a Thunderbolt panel frissült, hogy csak akkor jelenjen meg, ha van Thunderbolt hardver, és különböző optimalizálások történtek a Régió és nyelv, Felhasználók, Wacom és egyéb paneleken.

A GNOME Szoftver alkalmazás mostantól új opcióval rendelkezik, amely csak a nyílt forráskódú és ingyenes alkalmazásokat jeleníti meg (alapértelmezés szerint kikapcsolva), a nem használt Flatpak futási idők automatikus eltávolításának lehetőségével a lemezterület megtakarítása érdekében, az alkalmazások parancssoron keresztüli eltávolításának új módjával, az rpm-ostree frissítések változásnaplóinak megjelenítésének lehetőségével, az rpm-ostree letöltések előrehaladásának jelentésével, valamint a keresés megbízhatóságának javításával.

A Nautilus (Fájlok) mostantól támogatja a 64 pixeles ikonméreteket, visszahozza a kibővített mappákat a lista nézetben, és jobb teljesítményt kínál keresés közben, a GNOME Contacts mostantól lehetővé teszi a kapcsolatok megosztását QR-kódokkal, támogatja a több billentyűparancsot, és lehetővé teszi a születésnap explicit visszavonását, a GNOME Maps pedig billentyűzetes navigációt kínál a keresési eredményekhez és mobilbarát dizájnt.

A GNOME 44-ben olyan új alkalmazások landoltak, mint a Workbench a GNOME-technológiákkal való kísérletezéshez, a Zap a hangok hangfalról való lejátszásához, a Boatswain a Stream Deck eszközök vezérléséhez, az Emblem a projekt avatarok generálásához, a Lorem a jól ismert Lorem Ipsum helyőrző szöveg generálásához, a Komikku mangaolvasó, az Eyedropper színválasztó, az Elastic spring animációk tervezője, a Clairvoyant Q/A alkalmazás és a Chess Clock idővezérlés a tábla feletti sakkjátékokhoz.

A GNOME 44 további említésre méltó változásai közé tartozik a Beállítások keresési eredmények letiltásának lehetősége a GNOME Shellben, egy új Globális parancsikonok portál, amely lehetővé teszi, hogy az alkalmazások értesítést kapjanak a parancsikonok aktiválásáról, javított értesítések az alacsony akkumulátor töltöttségről, javított húzás és ejtés a GNOME Shell App Gridjében, új lapátnézeti lehetőség a GNOME Console-ban, sima hőmérsékleti diagram a GNOME Weather-ben, új billentyűparancsok, új háttérképek és még sok más.

Fejlesztői élmény

A GNOME 44 új funkciókat és fejlesztéseket tartalmaz a GNOME platformot használó fejlesztők számára. Olvassa el a fejlesztőkre vonatkozó részt.

A GNOME 44 beszerzése

A GNOME szoftvere szabad szoftver: minden forráskódunk letölthető, és a vonatkozó licenceknek megfelelően szabadon módosítható és továbbterjeszthető. A telepítéshez javasoljuk, hogy várja meg a gyártója vagy disztribúciója által biztosított hivatalos csomagokat. A népszerű disztribúciók hamarosan elérhetővé teszik a GNOME 44-4t, és egyesek már rendelkeznek olyan fejlesztői változatokkal, amelyek tartalmazzák az új GNOME-kiadást. A GNOME OS-lemezképet virtuális gépként is kipróbálhatja a Boxes alkalmazás segítségével.

A GNOME 44 lesz az alapértelmezett asztali környezet a Fedora Linux 38 és az Ubuntu 23.04 (Lunar Lobster) operációs rendszerek kiadásaiban, mindkettő várhatóan 2023 április végén lát napvilágot. A GNOME 44-ről további részletek a hivatalos kiadási jegyzetekben olvashatók.

A GNOME-ról

A GNOME projekt egy non-profit alapítvány által támogatott nemzetközi közösség. A felhasználói élmény kiválóságára, valamint az első osztályú nemzetköziesítésre és hozzáférhetőségre összpontosítunk. A GNOME egy ingyenes és nyílt projekt: ha csatlakozni szeretne hozzánk, megteheti.

(forrás)