Importálással egyszerűbbé vált a Firefox-ra való áttérés

kami911 képe

A Mozilla bejelentette, hogy elérhető a Firefox webböngésző 110-es verziója, amely számos újdonsággal érkezik.

Az asztali Firefox böngésző újdonságai

  • Az új verzió lehetővé teszi, hogy a felhasználók ne csak Edge, Chrome vagy Safari böngészőkből importálják a könyvjelzőiket, előzményeiket és jelszavaikat, hanem az Opera, Opera GX és Vivaldi böngészőkből is. Ez különösen hasznos lehet azok számára, akik áttérnének a Firefoxra.
  • A Windows rendszeren mostantól lehetőség van a GPU sandboxolás beállítására, amely további biztonságot nyújt a böngésző használata során. Fontos megjegyezni, hogy az X-Mouse Button Control (XMBC) esetében egy hiba miatt a görgetősáv működése megszűnhet a Firefoxban. Az XMBC fejlesztői dolgoznak az új verzió kiadásán, de addig is az XMBC újra konfigurálásával helyreállítható a görgetősáv működése.
  • A Firefox mostantól lehetővé teszi, hogy blokkolja a harmadik féltől származó modulok injektálását a böngészőbe. Ez különösen hasznos lehet, ha ezek a modulok összeomlásokat vagy más nem kívánatos viselkedést okoznak.
  • A macOS és a Linux rendszereken mostantól lehetőség van a dátum, idő és dátum-idő bemeneti mezők törlésére a Cmd + Backspace és a Cmd + Delete billentyűkombinációval. A Windows és Linux rendszereken pedig a Ctrl + Backspace és a Ctrl + Delete billentyűkombináció használható erre a célra.
  • A macOS és a Linux rendszerekben mostantól az GPU-gyorsított Canvas2D alapértelmezésben engedélyezett, amely lehetővé teszi a böngésző számára, hogy hatékonyabban dolgozzon az adatok megjelenítése terén.
  • A WebGL teljesítménye Windows, MacOS és Linux rendszereken javult. Emellett az Intel grafikus kártyákkal nem rendelkező felhasználók számára lehetővé teszi a hardveresített videó megjelenítésének és a videóskálázás minőségének javítását a Windows 10/11 operációs rendszereken.
  • Az új Firefox verzióban a Colorways többé nem elérhetők a böngészőben, legalábbis nem ugyanúgy, ahogyan eddig. Az aktív és mentett Colorways elérhetők az Kiegészítők és a témák lehetőségre kattintva a Firefox menüben. Emellett az összes előző Colorways gyűjtemét továbbra is telepíthető a Mozilla Add-ons webhelyén keresztül.

Firefox ESR böngésző újdonságok

A Firefox 110-zel együtt már megjelent a Firefox ESR (Extended Support Release) változata is, amely a hosszabban karbantartott és frissített, nagyvállalati felhasználásra, vagy ritkábban érkező új funkciókra vágyó felhasználók verziója. A Firefox 102-es ESR verziónak mostani már a nyolcadik frissítése, így a verziószáma 102.8. A Firefox 91 ESR támogatása 2022 szeptember 20-án járt le. A Firefox 110 ESR verziójáról szóló kiadási megjegyzésket itt olvashatja el.

Letölthető innen, de a Firefox 102-es verziót ki kell választani. (Az Firefox ESR 102-es alapverziójáról itt olvashat)

Az Firefox for Android böngésző újdonságai

A Mozilla kiadta a Firefox Android-hoz szánt 110-es verzióját is, mely néhány új funkcióval bővült. Az újdonságok között szerepel az Android 13+ témázott alkalmazásikonok támogatása, valamint néhány új bővítmény, mint például a Firefox Relay, a Tampermonkey, a Read Aloud: A Text to Speech Voice Reader és a ClearURLs támogatásának megjelenése a mobilos böngészőben.

A frissítés javítja továbbá a többsoros szöveg kiválasztását is, valamint lehetővé teszi a „Visszaugrás” gomb elrejtését a Sync fülön, miközben a keresősáv meg van nyitva.

Az Firefox for iOS böngésző újdonságai

Az egyik legérdekesebb újdonság az, hogy a Firefox mostantól támogatja a teljes oldalas képernyőmentést, amelyet PDF formátumban lehet menteni. A funkció használatához érdemes átnézni a „Weboldalak mentése PDF-ként a Firefox iOS alkalmazásban” című cikket.

A frissítés során javították az inaktív lapok törlésének problémáját, amely az Inaktív lapok listájának elejére ugrált vissza. Ezenkívül nem lehet többé eltávolítani a kezdőlapra mutató hivatkozást, és az utóbbiak között nem lehet elérni a korábban bezárt fülek listáját sem. Megjavították a lezárt lapok újbóli megnyitásakor meg nem jelenő panel hibáját.

Az újítások között azt is érdemes kiemelni, hogy az rögzített fülek mostantól nem jelennek meg az új lapok oldalán. A Firefox iOS alkalmazás egyébként ingyenesen letölthető az App Store-ból, és számos más funkcióval is rendelkezik, amelyek elősegítik a hatékony böngészést az iPhone és az iPad készülékeken.

Fejlesztői újdonságok

A fejlesztőknek szóló újdonságok a Mozilla Developer Network 110-esra vonatkozó cikkében.

  • A Firefox böngésző mostantól támogatja a CSS elnevezett oldalakat, amely lehetővé teszi a weboldalak számára, hogy oldalankénti elrendezést végezzenek, valamint oldaltöréseket adjanak hozzá deklaratív módon a nyomtatás során.
  • A Firefox mostantól támogatja a CSS méret konténer lekérdezéseket is. A funkció dokumentációja megtalálható az MDN oldalán.

Letöltés

A Mozilla folyamatosan dolgozik a böngésző biztonságának és teljesítményének javításán, és ez az új verzió számos új funkciót és javítást tartalmaz. Az új verzió telepítése javasolt minden Firefox felhasználónak, hogy kihasználhassák a frissített funkciókat és a legjobb böngészési élményt.

A Firefox ezen verziójával kapcsolatos teljes változáslista. A Firefox következő – 111-es – verziója, várhatóan 2023. március 14-én jelenik majd meg.

Ha hibát talál jelezze a Mozilla felé.