Megjelent a Wine 8 harmadik kiadásra jelölt verziója

kami911 képe

Minden év végén elérkezik a pillanat, amikor a Wine egy évnyi fejlesztése új stabil változatban kezd testet ölteni. Idén a Wine a 8-as verzióhoz érkezett és a napokban megjelent a Wine 8 harmadik kiadásra jelölt verziója.

Ha Linux alatt szükség van Windows alkalmazok futtatására, akkor a Wine vagy a belőle készült termékekkel teheti meg azt a felhasználó, x86 utasításkészlettel rendelkező számítógépeken. A Wine új kiadása, egy évnyi fejlesztési fázis után került immáron végleges verzióban a publikum elé. A köztes réteg, azaz wrapper, nem egy emulátor (erre utal a neve is: WINE – Wine Is Not Emulator), így nem teljes gépet emulál a gépben futó alkalmazásnak, mint mondjuk virtualizáció esetén, hanem az alkalmazott rendszerhívásokat fordítja le a megfelelő linux-os, mac-es hívásokra.


Főbb újdonságok

  • Ebben a verzióban már csak hibajavítások vannak, felkészülve a hamarosan elkövetkező kiadásra.

A Wine 8 harmadik kiadásra jelölt verziója huszonnyolc hibajavítást hoz, javításai között számos játékhoz és alkalmazáshoz található fejlesztés, többek között: AirBuccaneers, Bloodstained: Ritual of the Night, World of Warcraft Classic, Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth, Adobe Digital Editions 4.5, Resizing Dn-FamiTracker, Max Payne, Bully: Scholarship Edition, Vivisector, Sacred Gold (GOG), Rayman 3, Need for Speed: Payback, Agarest 1 és más szoftverekhez készültek javítások.

Az újdonságok teljes listája a bejelentésben található.

Letöltés és telepítés

Megtalálható magyar nyelven a Súgó-ban: Wine

További disztribúciókhoz szánt csomagok

  • Ubuntu - WineHQ bináris csomagok: Ubuntu aktuális kiadások
  • Debian - WineHQ bináris csomagok: Debian aktuális kiadások
  • Fedora - WineHQ bináris csomagok: Fedora aktuális kiadások
  • macOS - WineHQ bináris csomagok: macOS 10.8 és újabbakhoz.
  • Továbbiak

Jó borozást!