Megjelent a KDE Plasma 5.27-es béta verziója

kami911 képe

A KDE projekt bejelentette a KDE Plasma 5.27 béta kiadását, amely a GNU/Linux disztribúciókhoz készült hatékony és modern asztali környezet következő darabja. A KDE Plasma 5.27 rengeteg új funkciót tartalmaz, többek között a Plazma Üdvözlő alkalmazást, a Flatpak engedélyek beállításai lehetőségeit, a Display Configuration widget-et és többmonitoros konfigurációk támogatásának jelentős áttervezését.

Bemutatásra kerül Önöknek a KDE Plasma 5.27 kiadás előzetes verziója. A Plasma 5.27 Beta célja, hogy a tesztelők, a fejlesztők és a hibakeresők kipróbálhassák eme jövőbeni rendszert. A könnyű és funkciógazdag Linux asztali környezet mellett ez a kiadás egy Bigscreen verziót is tartalmaz a televíziók használatához. A KDE fejlesztőinek segítségére, telepítse a Plasma 5.27 Beta-t és tesztelje az alábbi funkciókat. Kérjük, jelentse a hibákat a hibakeresőnkben. A Plasma 5.27 végleges verziója február 14-én lesz elérhető az általános nyilvánosság számára.

FIGYELMEZTETÉS: Ez a kiadás nem tesztelt és instabil szoftvert tartalmaz. Nagyon ajánlott, hogy ne használja ezt a verziót éles környezetben és ne használja nap mint nap munkakörnyezetként. Használatával lehetséges összeomlásokat és az adatvesztést kockáztat.

Lásd alább a legfontosabb változásokat, amelyek tesztelésre szorulnak:

Plazma Üdvözlő alkalmazás

A Plazma Üdvözlő alkalmazás (Plasma Welcome) bemutatja az új felhasználóknak a KDE asztali környezet szépségét és előnyeit. Lehetővé teszi a kezdeti beállítási feladatok elvégzését, például az összes online fiók csatlakoztatását, és javaslatot tesz a KDE közösséghez való csatlakozásra is.

Plasma Welcome

Flatpak engedélyek beállításai

Felhasználóink egyre nagyobb száma telepít szoftvereket konténercsomagokon keresztül, például Flatpak-okon keresztül. Ezek a csomagok alapértelmezés szerint nem biztosítanak hozzáférést a rendszer többi részéhez, és szükség szerint kérnek jogosultságokat, ami azt jelenti, hogy a rosszindulatú kódok kisebb valószínűséggel tudják felemészteni a számítógépet. Egy új rendszerbeállítási modul hozzáadva, amellyel könnyen szabályozhatók ezek a Flatpak beállítások.

Flatpak engedélyek beállításai

A nagy többmonitoros átalakítás

A Display Configuration widget mostantól alapértelmezés szerint a Rendszerpanelon jelenik meg - aktív, ha csak egy képernyője van, vagy ha többmonitoros asztali beállítása van, és aktív, ha laptopja van egy vagy több külső képernyővel csatlakoztatva. Ez megkönnyíti a képernyők beállításainak gyors módosítását.

A színfalak mögött már zajlik a nagy többmonitoros átalakítás, amely sokkal megbízhatóbbá teszi a kijelzők beállítását. Van egy új, finomhangolt vezérlőeszköz is, ha a felhasználónak 3 vagy több képernyője van csatlakoztatva.

Képernyő konfiguráció

Héber naptár

Mostantól megjeleníthető a héber naptár a digitális óra felugró naptárában.

Héber naptár

KWin csempézési rendszer

A nagy monitorral rendelkezők számára a KWin már régóta képes egy ablakot balra, egyet pedig jobbra helyezni. Most a Meta-T billentyűkombinációval elindul a gyors csempézés, amely lehetővé teszi az ablakok elhelyezésének teljes ellenőrzését. Húzza az ablakokat a Shift lenyomva tartásával, és az ablakok „ragaszkodni fognak” a csempézett elrendezéshez.

Ablakok csempézése

Ablakok csempézése

Ablakok csempézése
Teljes változásnapló megtekintése >

Elérhetőség

A KDE támogatása

A KDE egy szabad szoftver közösség, amely rengeteg önkéntese idejének és erőfeszítésének köszönhetően létezik. Mindig szívesen fogadunk új érdeklődőket, akik segíthetnek a kódolásban, hibajavításban és keresésben, dokumentáció írásában, fordításban, népszerűsítésben, stb. Minden közreműködésért hálásak vagyunk és örömmel fogadjuk. További információkért olvassa el a KDE támogatása oldalt, vagy legyen a KDE e.V. támogató tagja rendszeres pénzadománnyal.

A KDE Plasma 5.27 asztali környezet béta verziójának tesztelésében érdekelt korai felhasználók letölthetnek különböző élő GNU/Linux disztribúciókat, amelyek a KDE Plasma fejlesztői kiadását szállítják, például:

További részletek a kiadás bejelentő oldalán találhatók.

A KDE Plasma 5.27 végleges kiadása 2022. június 14-én érkezik.

(forrás, forrás)