Megjelent a GCompris 3.0, a gyermekeknek

kami911 képe

Megjelent a GCompris 3.0 nyílt forráskódú oktatási szoftvercsomag, amely kettőtől és tíz év közötti korú gyermekek számára nyújt szórakoztató eszközöket, mostantól letölthető, új és továbbfejlesztett tevékenységekkel. A gyermekek számára készült oktatószoftver segítségével a kicsik különböző aktivitásokkal sajátíthatják el a legkülönbözőbb ismereteket, a számítógép használatától az olvasás, a matematika, tudomány és földrajz alapjain keresztül egészen a tengeralattjáró működésének elvéig.

A tevékenységek egy része játékközpontú, de ennek ellenére mégis oktatási célú. Íme a tevékenységi kategóriák listája néhány példával:

  • számítógép felfedezése: billentyűzet, egér, érintőképernyő;
  • olvasás: betűk, szavak, olvasásgyakorlat, szöveg begépelése;
  • számtan: számok, műveletek, táblázatos memória, felsorolás, kétszintű táblázat;
  • természettudomány: a csatornazár, a víz körforgása, megújuló energia;
  • földrajz: országok, régiók, kultúra;
  • játékok: sakk, memória, 4-es igazítás, akasztófa, tic-tac-toe;
  • egyéb: színek, formák, Braille-írás, megtanulják megmondani az időt.

Jelenleg a GCompris több mint 180 tevékenységet kínál, és továbbiak fejlesztése folyamatban van. A GCompris szabad szoftver, ez azt jelenti, hogy a saját igényeihez igazíthatja, fejlesztheti, és ami a legfontosabb, megoszthatja a gyerekekkel mindenhol. Elérhető több, mint két tucat nyelven, köztük magyar nyelven is.

A GCompris az egyik legrégebbi és legnépszerűbb nyílt forráskódú oktatási szoftvercsomag GNU/Linux disztribúciókhoz, és az új kiadás, a GCompris 3.0 még több órányi szórakozást és kikapcsolódást nyújt a gyerekeknek:

Az új GCompris 3.0 verzióban 182 aktivitást találunk, köztük 8 újat is. Az „Egérkattintás gyakorló” aktivitás segítségével gyakorolhatjuk az egér bal és jobb gombjainak használatát. Az „A részletek létrehozása” aktivitásban pedig a decimális mennyiségek ábrázolását tanulhatjuk meg szeletek vagy négyzetek segítségével. A „A részletek megtalálása” aktivitásban pedig fordítva írhatjuk le a szeletek vagy négyzetek által ábrázolt részleteket. Az „A Nemzetközi Morse-kód felfedezése” aktivitásban pedig megtanulhatjuk használni a Nemzetközi Morse-kódot. Az „Összehasonlítás számokkal” aktivitásban pedig megtanulhatjuk az összehasonlító jelek használatát számok értékeinek összehasonlításához. Az „10-es komplemens megtalálása” aktivitásban pedig egyszerű gyakorlattal tanulhatjuk meg a 10-es komplemens fogalmát. A „10-es komplemens cseréje” és az „10-es komplemens használata” aktivitásokban pedig az összeadások optimalizálásához használhatjuk a 10-es komplemenset.

Az új verzióban 2 új parancssori opciót is találunk: az összes elérhető aktivitás listázását és közvetlenül egy adott aktivitás elindítását.

Az új verzióban továbbá számos javítás és hibajavítás is található. A fordítások terén pedig 36 nyelv áll rendelkezésre, ezek közül 25 teljesen lefordított – ezek közé tartozik a magyar nyelv is.

További részleteket a kiadás bejelentő oldalán olvashat, a GCompris 3.0 pedig már letölthető a hivatalos weboldalról.

Képernyőképek

A projekt támogatása

Letöltések

Linux

Android

Windows

macOS