Megérkezett a GStreamer 1.22

kami911 képe

A GStreamer csapata bejelentette a GStreamer 1.22-es verzióját. Ez hatékony és széles körben használt nyílt forráskódú, platformokon átívelő multimédiás keretrendszernek a legújabb stabil változata. A GStreamer 1.22 közel egy évvel évvel a GStreamer 1.20 után érkezik, mely számos javítást, új funkciót és más változtatást tartalmaz, hogy a felhasználók kiváló multimédia élményt élvezhessenek.

A GStreamer 1.22 támogatja az AV1 videókódoló eljárás javításait, amelyek a hardveres kódolás és dekódolás támogatásával hoznak VA-API/VA, AMF, D3D11, NVCODEC, QSV és Intel MediaSDK alkalmazásprogramozási interfészek segítségével, valamint új AV1 RTP payloader és depayloader elemekkel, új kódoló beállításokkal az AOM referencia kódoló alapú av1enc eszközzel, valamint AV1 elemző javításokkal.

A WebRTC támogatás is javult ezen a kiadáson keresztül a simulcast és a Google Congestion Control támogatásának hozzáadásával, valamint az új WebRTC alapú média szerver bevitel/kivétel (WHIP/WHEP) támogatással, valamint az összes-egy-WebRTC küldő plugin segítségével.

Kifejezetten Linux felhasználók számára a GStreamer új kiadása javítja a DMA buffer megosztás és a hardveres gyorsítású videódekóderek, kódolók és szűrők, valamint a rögzítés és renderelés tervezését.

A GStreamer 1.22 újdonsága a Qt6 támogatás bevezetése a videoszínrendezésre a QML jeleneten belül, az ONVIF időzített metaadat támogatást, az új fragmentált és nem fragmentált MP4 muxereket, az új gtk4paintablesink és gtkwaylandsink renderelőket, valamint az érintőképernyő esemény támogatást a navigációs API-ban.

Az újdonságok között van egy videocolorscale elem is, amely ígéretesebb teljesítményt nyújt, mert egyszerre képes átalakítani és skálázni is, továbbá tartalmaz egy bővítményt az Amazon AWS tároló és az hang szövegezési szolgáltatások számára, valamint H.264/AVC, H.265/HEVC és AV1 hardveres gyorsítású videó kódolókat az AMD GPU-k számára az Advanced Media Framework (AMF) SDK segítségével.

Javításokat hajtottak végre a magas bitmélységű videó támogatásán, a Video4Linux2 (V4L2) hardveres gyorsítású dekóderen, a CUDA és a Direct3D11 integrációkon, valamint a Playbin3, Decodebin3, UriDecodebin3 és Parsebin támogatáson.

Összességében a GStreamer 1.22 jelentős javulást hoz a multimédia keretrendszerben, többek között az AV1 videókódolás, a WebRTC és a Linux hardveres gyorsítás támogatásával, valamint új funkciókkal, mint például a Qt6 támogatás, az ONVIF metaadat támogatás, az új MP4 muxerek és az érintőképernyő esemény támogatás.

A GStream 1.22 már most letölthető a hivatalos weboldalról, ha kedvet kapott a saját fordításhoz. Ellenkező esetben érdemes megvárni, amíg megérkezik a kedvenc GNU/Linux disztribúció stabil szoftvertárába. Addig is, nézze meg a teljes kiadási jegyzéket, ahol részletesen megismerheti az új funkciókat.

(forrás)