Meddig mehet szembe a Manifest v3 iránnyal a Mozilla Firefox?

kami911 képe

Letölthető a Mozilla Firefox a nyílt forráskódú és keresztplatformos webböngésző 109-es verziója.

Az asztali Firefox böngésző újdonságai

  • A Manifest Version 3 (MV3) mostantól alapértelmezés szerint engedélyezett (az MV2 továbbra is engedélyezett, illetve támogatott). Ez a jelentős frissítés egy izgalmas felhasználói felületváltozást is hoz az új Unified Extensions (Egyesített kiterjesztések) gomb formájában.
    Ajánlott írás: Mi lesz veletek Firefox kiegészítők?
    A Manifest v3 a Google Chrome böngésző új, harmadik verziója a manifest fájlnak, amely leírja a bővítmény funkcióit és működését. A manifest fájl egy olyan JSON-formátumú fájl, amelyet a bővítményeknek kell tartalmazniuk, és amely leírja a bővítmény összes tulajdonságát és működési módját. A Manifest v3 a Manifest v2-n alapul, de számos új tulajdonságot és lehetőséget tartalmaz, beleértve az új, korlátozott hozzáférési módokat, amelyek segítenek a bővítmények biztonságosabbá tételében. A Manifest v3 továbbá lehetővé teszi a bővítmények számára, hogy közvetlenül a rendszer eseményeire reagáljanak, így növelve a bővítmények hatékonyságát és elérhetőségét.

  • A Firefox böngésző új biztonsági és hozzáférhetőségi funkciókkal bővült. Az Arbitrary Code Guard exploit protection mostantól engedélyezve van a médialejátszó folyamatokban, így javítva a Windows felhasználók biztonságát.

  • Emellett a dátumválasztó eszköz is fejlesztésen esett át, így most már teljesen billentyűzettel is használható, javítva a képernyőolvasó felhasználók hozzáférhetőségét. Az eszközt használók számára mostantól a billentyűparancsokat is használhatják a naptár navigálásához és a hónapok kiválasztásához.

  • Január 16-tól a Colorways funkció nem lesz elérhető a Firefoxban, de a felhasználók továbbra is elérhetik a mentett és aktív Colorways-okat a „Kiegészítők és Témák” menüpontból.

  • MacOS-en a Ctrl vagy Cmd + trackpad vagy egérkerék használat mostantól zoomolás helyett az oldalt görgeti. Ezzel elkerülhető a véletlen zoomolás, és megfelel a Safari és a Chrome viselkedésének. Ha vissza szeretné állítani a korábbi zoomolási viselkedést, állítsa a „mousewheel.with_control.action” és a „mousewheel.with_meta.action prefs” értékét „3”-ra az about:config-ban.

  • A Firefox Nézet „Nemrég bezárt” részében a felhasználók mostantól kézzel is tudják bezárni, illetve törölni az hivatkozás linkeket a listából. Emellett a Tab Pickup és a Recently Closed részében lévő üres állapotú üzenetek és grafikai elemek is fejlesztésen estek át, hogy javítsák a felhasználói élményt.
  • A Firefox mostantól a spanyol (es-ES) és az argentin spanyol (es-AR) változatokban is tartalmaz egy beépített szótárt a helyesírás ellenőrző funkcióhoz.

Firefox ESR böngésző újdonságok

A Firefox 109-cel együtt már megjelent a Firefox ESR (Extended Support Release) változata is, amely a hosszabban karbantartott és frissített, nagyvállalati felhasználásra, vagy ritkábban érkező új funkciókra vágyó felhasználók verziója. A Firefox 102-es ESR verziónak mostani már a hetedik frissítése, így a verziószáma 102.7. A Firefox 91 ESR támogatása 2022 szeptember 20-án járt le. A Firefox 109 ESR verziójáról szóló kiadási megjegyzésket itt olvashatja el.

Letölthető innen, de a Firefox 102-es verziót ki kell választani. (Az Firefox ESR 102-es alapverziójáról itt olvashat)

Az előző Firefox ESR – hosszan támogatott – 91.13.0 verziója támogatása 2022. szeptember 20-án lejárt, a 91.x verzió felhasználóinak a 102-es verzióra való frissítés ajánlott, amit a nem letiltott frissítés esetén a Firefox böngésző is kezdeményezni fog.

Az Firefox for Android böngésző újdonságai

Az új verzióban számos újdonság található, amelyek segítenek a böngészést és a weboldalak kezelését. Ebben a verzióban a teljes képernyős videók esetén a húzás már nem aktiválja az címsor megjelenését. Ezenkívül, ha az felhasználó eltávolít egy rögzített oldalt, Firefox megjelenít egy „visszavonás” lehetőséget. Az új verzió kezeli az Android 11 verzió vagy annál újabb engedélykéréseit, hogy minden alkalommal kérjen hozzáférést a felhasználótól a kamerához, amikor QR-kódokat olvas be. A keresőmotorok most azonnal frissülnek, amikor a nyelvet változtatja. Emellett az új verzió javította a teljesítményt a canvas-on, amikor a grafikus folyamatot használják, és csiszoltak a H.264-es videóhívások problémáját. Ezenkívül kijavításra került egy-egy összeomlás is, amely a nagy mennyiségű adat másolása során lépett fel, illetve a címsort érintette.

Az Firefox for iOS böngésző javításai

A legújabb frissítéssel az iOS-en futó Firefox új funkciókkal bővült, amelyek közül az egyik a teljes oldalas képernyőképek készítését teszi lehetővé, amelyeket PDF formátumban menthetünk el. A „Save web pages as PDFs in Firefox for iOS” című cikk segítségével megtudhatjuk, hogyan használhatjuk ezt a funkciót.

A frissítés javította a következő hibákat is:

  • A nem használt lapok törlésekor az „Inaktív lapok” lista elejére ugrik vissza.
  • A felhasználók nem tudják eltávolítani a kezdőoldal gyorsbillentyűjét.
  • A régebben bezárt panel nem elérhető a lap bezárása után.
  • A rögzített lapok nem jelennek meg az új lap oldalon.

Fejlesztői újdonságok

A fejlesztőknek szóló újdonságok a Mozilla Developer Network 109-esra vonatkozó cikkében.

  • A Firefox 69 óta elérhető, hogy a böngésző automatikusan megállítsa a kód futását, amikor az oldalon egy eseménykezelőre ér. A Firefox 109 most új támogatást ad hozzá a scrollend eseményhez. Az új megállópont (breakpoint)  használatához nyissa meg a JS hibakeresőt, és találja meg és bővítse ki az Eseménykezelő Töréspontok részt a jobb oszlopban.
    További információkat megtudhat a kapcsolódó fejlesztői cikkben.
  • A scrollend esemény mostantól alapértelmezetten engedélyezett. Az eseményt akkor következik be, amikor a görgetés befejeződött.
  • A Firefox mostantól véglegesen elkülöníti a harmadik fél kontextusokban lévő Storage-t a Storage Access-tól, hogy összhangban legyen más böngészőkkel és jobb Web-kompatibilitást biztosítson.

Letöltés

A Firefox ezen verziójával kapcsolatos teljes változáslista. A Firefox következő – 110-es – verziója, várhatóan 2023. február 14-én jelenik majd meg.

Ha hibát talál jelezze a Mozilla felé.

Hozzászólások

kami911 képe

Ti hogyan látjátok, hogyan

Ti hogyan látjátok, hogyan alakul a bővítmények iránti igény, mit keresnek az emberek, mi az ami hiányzik a Firefox böngészőből?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ti hogyan látjátok, hogyan

#1

Három hírt is közzétettél egyszerre, amik kapcsolatosak a Firefoxszal.
Mindhármat elolvasva válaszolok a kérdésedre.

Azt, hogy mit keresnek az emberek, nem tudom, se azt, hogy hogy alakul a bővítmények iránti igény.
Én azt tudom elmondani, hogy én mit várok el egy böngészőtől.
Először is legyen biztonságos, másodszor legyen annyira kezesbárány, amennyire csak lehet. Vagyis szolgálja ki a felhasználókat. Harcoljon az idegesítő, és pofátlan reklámokkal, és az aljas megtévesztő, beugrató dolgokkal, a csalásokkal, stb.

Természetesen nem várható el az, hogy a fejlesztői mindenre gondoljanak. Szerintem ezért nagy szükség van a kiegészítőkre, amiket harmadik fél készít. Ezeknek egy részét persze rossz szándékkal is készíthetik, ezért szükség van arra, hogy a kiegészítőket a Mozilla ellenőrizze.
Ez a Mozilla kötelessége, mert ő teszi lehetővé, hogy beépüljenek a Firefoxba.
Tudom, ezt meg is teszi, de rengeteg kiegészítőhöz az van odaírva, hogy nem vizsgálta!!!
Ha nem vizsgálta, ne legyen az addons.mozilla.org oldalon elérhető, vagy vizsgálja meg!
Mert így ez a felelősség áthárítása.

Ha rákeresel a kiegészítők között a helyesírás szóra, akkor az egyik a Magyar helyesírási szótár, (amelynek Meskó Balázs az egyik szerzője), a másik a helyesiras.mta.hu oldalon található Helyesírási Tanácsadó Portálra épül. Ez utóbbinál azt a figyelmeztetést kapjuk, hogy "Ezt a kiegészítőt nem vizsgálja biztonsági szempontból a Mozilla. Telepítés előtt győződjön meg arról, hogy megbízik-e benne."
Ennél nagyobb baromságot még nem hallottam!
Először is értelmetlenség. Győződjek meg arról, hogy bízom valamiben?
A bizalom, olyan, mint a hit.
És hogyan győződjek meg arról, hogy bízom-e benne?
Én bízom a Magyar Tudományos Akadémia által üzemeltetett weboldalban, de hogy bízhatnék meg Pálóczi Ádámban, aki jegyzi a kiegészítőt?
Mivel nem tudok róla semmit, ne telepítsem? Akkor egyik kiegészítőt se telepíthetném fel.

A bizalom nem értelmezhető ebben az esetben. Ha mondjuk a LastPass Password Managert használom, nem azért teszem, mert megbízom a készítőkben.
Persze egy ilyen kiegészítőt nem telepítenék fel, ha az lenne mellé írva, hogy "A franc se tudja, hogy mit csinál ez a kiegészítő" Márpedig a Mozilla ezt írja oda sok kiegészítőhöz.

Tudom, hogy a REKLÁMOK tartanak el sok mindent, ezért "szükség van rájuk", akkor is, ha utáljuk őket.
És biztosan sok reklámcég orrol a Mozillára azért, mert harcot indított a tolakodó reklámok ellen, és lehetőséget biztosít például a követők elleni védelemre. De ezt természetesen nem viheti túlzásba.

Engem nem önmagában a reklámok zavarnak, hanem az, hogy például megszakítják vele a filmeket. Ezért már vagy 10 éve nem nézek filmet a tévében.

Az, hogy egy hírportál minden oldalán van egy csomó reklám, rendben van. De az, amikor az oldal fölé nyomják, és csak egy apró, alig látható kis bezárás gombbal lehet eltüntetni, az pofátlanság. Vagy az, ha folyamatosan villog. De a legidegesítőbb az, hogy a weboldalak nem úgy töltődnek be, ahogy egy épeszű ember elképzeli, hogy először az oldal teteje, aztán szép sorban lefelé.
Fel tudnék robbanni, amikor elkezdem olvasni a cikket, majd az oldal lejjebb ugrik, mert betöltődött egy reklámot. Mire megtalálom, hogy holt tartottam, újabb tartalom jelenik meg, és újra lejjebb ugrik az oldal.
Van rá lehetőség, hogy csak a lényeget töltse be a Firefox, ez az olvasói nézet, de sajnos nem lehet alapértelmezetté tenni.
Próbáltam már kiegészítőket is, de egyik sem 100-as. Én mindig olvasói nézetben olvasom el a cikkeket, de macerás mindig rákattintani az ikonra.

Ami pedig a Binget illeti, azt hiszem, jót tenne, ha ezt meglépnék, és lecserélnék a Google kereső alapértelmezett voltát. Nem ártana egy kis cicaharc a felhasználók kegyeiért. Jót tenne a világnak, ha a Google reklámbevételei megfeleződnének. Tanulnának egy kis alázatot.
Mondok egy példát. Én használom a Naptár alkalmazásukat, de felháborítónak tartom, hogy nem tudom beállítani a naptár hátterének fehér színét. Vagy a keresőoldalét.
Régebben volt egy kiegészítő, amivel ezt meg lehetett tenni, de már nem találom.

Jó néhány éve az EU elérte, hogy választható legyen a keresőmotor.
Akkortájt a DuckDuckGo keresővel kergették halálra a felhasználókat, akiknek első dolga volt a telepítés után, hogy nagy nehezen visszavarázsolták a Google keresőt.

Az lenne jó, ha a telepítéskor egyik sem lenne alapértelmezett, és a felhasználó választhatna, és ez a választás a későbbiekben is megmaradna, és egyszerűen lehetne váltani a keresőmotorok között.
Tudom, most is van választási lehetőség, csak az nevetséges!
Átállíthatom a DuckDuckGo-ra, a Vaterára, vagy a Wikipédiára.
De mióta keresőmotor a Vatera, és a Wikipédia?
Mit keresnek ott ezek?
Ráadásul a Vaterát nem is lehet törölni!
És miért nincs ott mondjuk a Bing, a Yandex, vagy a Yahoo?
Oké, hozzá lehet adni, és alapértelmezetté lehet tenni, de ez akkor lesz az igazi, ha ezt nem csak a jártasabb felhasználók tudják megtenni, hanem mondjuk a keresősávban feltűnőbbé teszik azt a kis nyilat, ami a választást lehetővé teszi, és ne a Google, és a Vatera között lehessen választani, hagyják el onnan a szarságokat, és csak a Google-lal összemérhető tudású keresők legyenek ott alapértelmezésben.
Nem értem, hogy ha a Vatera alapértelmezett, akkor például a YouTube miért nem?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve