Teszteljétek a Firefox 109-es béta verzióját!

kami911 képe

Letölthető a Mozilla Firefox következő béta verziója. Ez lesz a nyílt forráskódú és keresztplatformos webböngésző 109-es verziója.

Miután a Firefox 108-es verziója már elérhető, a Mozilla mérnökei most a következő nagy Firefox kiadásra, a Firefox 109-re koncentrálnak, amelyet néhány nappal ezelőtt a béta-csatornába terjesztettek.

  • A Manifest Version 3 (MV3) mostantól alapértelmezés szerint engedélyezett (az MV2 továbbra is engedélyezett, illetve támogatott). Ez a jelentős frissítés egy izgalmas felhasználói felületváltozást is hoz az új Unified Extensions (Egyesített kiterjesztések) gomb formájában.
    Ajánlott írás: Mi lesz veletek Firefox kiegészítők?
    A Manifest v3 a Google Chrome böngésző új, harmadik verziója a manifest fájlnak, amely leírja a bővítmény funkcióit és működését. A manifest fájl egy olyan JSON-formátumú fájl, amelyet a bővítményeknek kell tartalmazniuk, és amely leírja a bővítmény összes tulajdonságát és működési módját. A Manifest v3 a Manifest v2-n alapul, de számos új tulajdonságot és lehetőséget tartalmaz, beleértve az új, korlátozott hozzáférési módokat, amelyek segítenek a bővítmények biztonságosabbá tételében. A Manifest v3 továbbá lehetővé teszi a bővítmények számára, hogy közvetlenül a rendszer eseményeire reagáljanak, így növelve a bővítmények hatékonyságát és elérhetőségét.

  • MacOS-en a Ctrl vagy Cmd + trackpad vagy egérkerék használat mostantól zoomolás helyett az oldalt görgeti. Ezzel elkerülhető a véletlen zoomolás, és megfelel a Safari és a Chrome viselkedésének. Ha vissza szeretné állítani a korábbi zoomolási viselkedést, állítsa a „mousewheel.with_control.action” és a „mousewheel.with_meta.action prefs” értékét „3”-ra az about:config-ban.

Fejlesztői újdonságok

A fejlesztőknek szóló újdonságok a Mozilla Developer Network 109-esra vonatkozó cikkében.

Letöltés

A legújabb Firefox béta továbbra is Windows (AMD 64 bites, ARM 64 bites és 32 bites), Linux (64 és 32 bites) és OS X (Intel és Apple Silicon) operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A béta verzióban kiadott verzió fejlesztésekről a béta verzió kiadási megjegyzésekben lehet olvasni. Az androidos Firefox béta is letölthető, azt is próbáljátok ki!

A Firefox béta kiadásának várhatóan 2023. január 17-én jelenik majd meg immáron a végleges 109-es verzióként. A Firefox 109 végleges kiadásával egyidőben jelenteti meg a Mozilla a Firefox 102 ESR sorozat, 102.7.0 verziójú frissítése is.

Vegye figyelembe, hogy ez egy előzetes verzió. Ha hibát talál jelezze a Mozilla felé.