27. születésnapja után is lépdel a GIMP a 3.0 verzió felé

kami911 képe

A GNU Image Manipulation Program (GNU Képmanipulációs Program) 2022. november 21-én lett 27 éves lett (tekintsd meg az 1995 november 21-én megjelent első kiadás bejelentését).

A GIMP 2.99.14 újabb mérföldkő a GIMP 3.0 felé. Sok hiányzó darab kezd összeállni, bár még mindig folyamatban lévő munka. Mint mindig, most is várhatóak problémák, különösen ebben a kiadásban, amely fontos frissítéseket kapott a főbb területeken, mint például a vászon kezelésének kód, a szkriptek és a témakezelés.

Az újdonságok listája elég tekintélyes lesz a GIMP 3.0-s verzióban:

A GIMP születésétől fogva sok kritikát kapott, azért mert nem biztosítja a professzionális nyomdák által általában használt CMYK színteret. A 3.0-s verzió ebben is változást hoz:

Ez megérdemelne egy külön fejezetet ebben a hírben, mert hála az új GSoC diákunknak, a dolgok itt elég gyorsan haladtak, nem csak a CMYK, hanem a színtérinváziós projekt egésze tekintetében is. Rengeteg színkonverziót és megjelenítést kellett újragondolnunk a program különböző részein.

További részleteket a CMYK részben tudhat meg. A GIMP számos újdonságot hoz a GTK+ 3 CSS témakezeléstől kezdve, az új ecsetkezelési és nagyítási rendszeren és a már említett CMYK színtérkezelésen át (ami érinti a különféle fájltípusok kezelését is), az animált gif-ek, ani kurzorfájlok, továbbá a raw képformátumok kezelése is fejlődött. Végül, de nem utolsósorban az új GIMP kap egy üdvözlőképernyőt is.

Ezen változat újdonságai

Letöltések

A GIMP 2.99.14 szokás szerint a GIMP hivatalos honlapján (gimp.org) 3 csomagformátumban érhető el:

  •  Linux fejlesztői flatpak
  •  Windows telepítő
  •  macOS DMG csomag

Nyilvánvalóan más, harmadik fél által készített csomagok is várhatóak (Linux, *BSD disztribúciók csomagjai, stb.). Az MSYS2 projekt is úgy tűnik, hogy hamarosan tervezi a fejlesztői változat csomagolását is.

Mi a következő lépés

Ez a kiadás ismét egy fontos mérföldkő a GIMP 3.0 felé. Minden 2.99-es fejlesztési verzió nagy mérföldkő volt, de most már tényleg úgy érezzük, hogy közel járunk a kiadásra jelölt verzióhoz, és néhány nagyszerű fejlesztés történik. Ezzel a kiadással valóban közeledünk a GIMP 3.0 kiadásához, amint az a 3.0 útitervéből is látszik, ahol a legtöbb elem „majdnem kész” vagy „kész”. Egyértelműen elérkeztünk a fejlesztésnek ahhoz a részéhez, amikor elkezdünk konkrét fájdalmas pontokat megcélozni, ami sokat jelent.

Az elért mérföldkövek ebben a kiadásban:

  • Most már minden olyan téma megvan, amire feltétlenül szükségünk volt (semleges sötét, világos és középszürke témák);
  • a macOS buildek egyre inkább egy szinten vannak a többi buildtel;
  • a használhatóság véglegesítésén dolgozunk, miután a többelemes kiválasztás valóban megváltoztatta a GIMP rétegekkel való interakciójának egész paradigmáját;
  • a space invasion projekt jelenleg erősen fut. Bár ez a kiadás még nem mutat annyi következményt belőle, mint reméltük, a következő kiadásnak már mutatnia kell;
  • a fejlesztői dokumentáció, az új közreműködők beillesztése érdekében, végre eljutottunk valahová.

A GIMP 3.0 végleges kiadására még mindig nem tudunk dátumot mondani, de közeledünk hozzá!

Ne felejtsd el, hogy adományozhatsz és személyesen támogathatod a GIMP fejlesztőit, mint egy módja annak, hogy segítsd és felgyorsítsd a GIMP fejlesztését. A GEGL és a GIMP karbantartói közösségi támogatásokat fogadnak, hogy teljes munkaidőben dolgozhassanak a szabad szoftveren, ami a közösségének köszönhetően valósulhat meg!

Hozzászólások

simonszoft képe

GIMPSHOP

Sziasztok!

Engem anno a Gimp Shop (jó ideje nem frissítik már) húzott át a Gimphez, azóta amire szükségem van azt már megtanultam benne.
Ajánlom mindenkinek aki még nem próbálta, most már számos bemutató videó érhető el hozzá, nekem a személyes kedvencem:

https://www.youtube.com/watch?v=49pNLlvQcAw&list=PL2k-AVDevXZyL35Mh5ton1...

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)