A CPU-X a CPU-Z alternatívája Linux-on

kami911 képe

A technikában jártas Windows-felhasználók talán használták már a CPU-Z-t. Ez egy kiváló segédprogram átfogó rendszerinformációk gyűjtésére, amelyek nem állnak rendelkezésre a Windows készletalkalmazásain keresztül.

A CPU-Z nem érhető el Linuxon.

Ne csüggedjen! Többféle módon és eszközzel is részletes hardverinformációkhoz juthat Linuxon.

Sőt, ha a CPU-Z-hez hasonlót szeretne Linuxon, akkor szerencséje van. Egy X0rg nevű fejlesztő aki a GitHub-on létrehozott egy CPU-Z klónt CPU-X for Linux néven.

A felület nem biztos, hogy bitre pontos másolata a CPU-Z-nek, de nagyon ismerősnek fogja találni.

CPU-X: CPU, alaplap és egyéb hardveres részletek megismerésére szolgáló GUI

A CPU-X egy rendszerprofilozó (információ) és felügyeleti alkalmazás (erőforrás-felhasználás). Képes a processzor (CPU), a memória (RAM), a lapkakészlet (alaplap) tulajdonságainak észlelésére. A CPU-X egy ingyenes és nyílt forráskódú szoftver, amelyet GNU/Linux és FreeBSD rendszerekhez terveztek. Elérhető GUI, TUI és CLI formátumban is. Alapértelmezés szerint a CPU-X grafikus üzemmódban GTK3-at használ (GTK4 port - a fejlesztő szerint - nem lesz).

Átfogó információt tud nyújtani a hardverről, amely az alkatrészek fizikai vizsgálata nélkül is elérhető, ami nem mindig lehetséges. A CPU-X például az alábbiakban bemutatott módon tud információt szolgáltatni a telepített RAM-modulokról.

A CPU-X jellemzői

Az alkalmazás neve félrevezető lehet, mivel ez az alkalmazás a számítógép számos eszközéről képes információt nyújtani, és nem csak a CPU-ra korlátozódik.

Íme egy lista azokról a dolgokról, amelyekről a CPU-X információt tud nyújtani.

  • Processzor
  • Alaplap
  • Memória
  • Rendszer
  • Grafikus kártya
  • Teljesítmény

Ha először futtatja a CPU-X-et, az alábbi képernyőképhez hasonló kép fogadja.

Sokak érdeklődését felkeltheti a jobb alsó sarokban található „Start Daemon” gomb.

Ha elindítja a démont, akkor a CPU-X számára lehetővé teszi a speciális eszközök elérését, több információt nyújt, és elkerüli az üres címkéket (csomagolás, szorzó, buszsebesség - mint ahogy az a képernyőképen látható).

A CPU-X démon root jogosultságokat igényel, és a jogosultságok növeléséhez a Polkit-et használja. Ha asztali környezetet használ, a jelszó megadása a kérésnek megfelelően elindítja a démont, és nem igényel további közreműködést a felhasználótól.

Vegye figyelembe, hogy a memóriainformáció csak akkor érhető el, ha a Daemon aktív.

CPU-X a terminálban

A CPU-X-et parancssorból is használhatja, mivel két lehetőség áll rendelkezésre a CPU-X terminálban történő használatára:

  • az NCurses, és
  • a Coredump.

Először is, az NCurses felület eléréséhez használja a következő parancsot.

cpu-x -N

A felület hasonló lesz az alapértelmezetthez (GTK3), de Ncurses típusú felülettel, ahogy az alábbi képen látható. Itt a nyíl billentyűkkel lehet navigálni.

Másodszor, az adatok összegzéséhez adja meg a következő parancsot.

cpu-x -D

Ezzel a paranccsal a felhasználó megkapja a CPU-X által szolgáltatott összes rendszerinformáció kiiratását. Ez egy nagyon hosszú kimenet, ezért a kívánt információ elolvasásához görgetnie kell majd.

CPU-X telepítése Linuxon

  • A CPU-X legújabb AppImage-jét a GitHub kiadási oldaláról töltheti le.

A CPU-X natív csomagjai szinte minden disztribúcióhoz elérhetőek a hivatalos tárolókban. Itt vannak a telepítésükhöz szükséges parancsok:

  • Linux Mint Debian Edition 5, Debian 11 vagy újabb verzió, tovább Linux Mint 20.x és 21 verziók, illetve Ubuntu 20.04 vagy újabb Ubuntu esetén.
sudo apt install cpu-x
  • Fedora 30-as vagy újabb verzióhoz.
sudo dnf install cpu-x
  • FreeBSD 11 vagy újabb verzió esetén.
sudo pkg install cpu-x
  • OpenSUSE Leap 15.2 vagy újabb verzióhoz.
sudo zypper install cpu-x
  • Solushoz bármelyik verzió.
sudo eopkg install cpu-x
  • Arch Linuxhoz, mivel a csomag csak az AUR-ban érhető el.
yay -Syu cpu-x

A CPU-X forráskódját a GitHubon tekintheti meg. Amennyiben még többet szeretne megtudni az alkalmazásról, látogassa meg a CPU-X hivatalos oldalát.

(forrás)