LVFS hírek

Jelenleg, amikor új vagy frissített eszközök szállítására kerül sor a firmware-frissítés támogatásához Linux alatt az FWUPD/LVFS segítségével, egy Fwupd plug-in készítése/beállítása szükséges az eszköz tényleges firmware-másolásának/frissítésének elvégzéséhez, majd az eszköz VID/PID hozzáadása a quirks táblához, hogy az Fwupd tudja, hogy mihez kell illeszteni egy adott eszközt, hogy a firmware plug-in használhassa. Még azoknál az új eszközöknél is, ahol nincs szükség plug-in módosításra, új eszközbejegyzésekre van szükség a quirks táblázatban, és ez kihívást jelent, ha a Linux disztribúciók nem váltanak gyorsan az új FWUPD kiadásokra. Jelenleg egy jobb megoldás keresése folyik.

Mivel a Linux disztribúcióknak hetekig vagy hónapokig tart az új FWUPD kiadásokra való áttérés, nem könnyű új hibatáblázatot készíteni a FWUPD számára, még akkor sem, ha nincs szükség a plug-inek módosítására. Az új FWUPD-kiadások elfogadásához/elterjedéséhez szükséges idő az egyik jelentős akadálya annak, hogy az új eszközök a firmware-frissítés támogatását élvezhessék Linux alatt. Az Fwupd és a Linux Vendor Firmware Service (LVFS) vezető fejlesztője, Richard Hughes a Red Hat-tól, egy alternatívát keresett ezen a területen.

Ahelyett, hogy egy VID/PID hibatáblára támaszkodna az eszközök FWUPD plug-inekhez való illesztése során, azt a lehetőséget vizsgálja, hogy az eszköz firmware-je maga szolgáltassa a szükséges információkat, így nem lenne szükség hibatábla kiegészítésre. Ahhoz, hogy a firmware képes legyen kommunikálni a FWUPD plug-in-t a gazdarendszer számára, a Microsoft OS leíró specifikáció lehetséges használatát vizsgálja. A Microsoft operációs leírók specifikációja lehetővé teszi az IHV-k számára, hogy olyan firmware-információkat tároljon, amelyek segítségével Windows alatt könnyebben telepíthetők/konfigurálhatók az eszközök.

Richard vizsgálja a Microsoft OS 2.0 leíró specifikáció használatát leírókészletekkel, hogy a firmware közölhesse a rendszerrel, hogy milyen FWUPD plug-inre vagy részletekre van szükség a firmware frissítésének támogatásához. A 2,0 specifikáció megtalálható a Microsoft Docs honlapon.

(forrás)