KDE Plasma 5.26 helyzetjelentés

kami911 képe

A KDE Plasma 5.26 kiadás, lesz GNU/Linux disztribúciókhoz készült hatékony és modern asztali környezet következő darabja. A fejlesztők közelednek a Plasma 5.26 béta verziójához, és rengeteg funkció érkezett a soft feature freeze előtt - ez az a pont, amikor az új funkciókat meg kell vitatni, mielőtt beolvaszthatóvá válnak. Sokukról alább olvashatsz! De most az a cél, hogy a Plasma 5.26 végleges kiadása előtt a következő hat hétben a hibajavításra és a felhasználói felület csiszolására koncentráljunk, és a segítséget nagyra értékeljük. Ha olyan fejlesztő vagy, akit izgat a Plasma, akkor most van itt az ideje a hibák kijavításának!

Újdonságok

  • A Rendszerbeállítások Éjszakai szín lapon mostantól az éjszakai szín mellett egy nappali színt is beállíthat a maximális rugalmasság érdekében.
  • A Discover mostantól megjeleníti a tartalmi értékeléseket az azokat támogató alkalmazásokhoz.
  • A Discover mostantól lehetővé teszi, hogy megváltoztassa az értékelés beküldéséhez használt nevet.
  • A Discover mostantól minden alkalmazás adatlapján van egy "Megosztás" gomb, amellyel elküldheti az alkalmazás linkjét valaki másnak.
  • A Discover mostantól frissítés előtt ellenőrzi, hogy van-e elég szabad hely, és figyelmeztet, ha nincs.
  • Mostantól beállítható, hogy mi történjen, ha egy olyan ablakot aktivál, amely éppen egy másik virtuális asztalon van: átvált az ablak virtuális asztalára (az alapértelmezett beállítás), vagy az ablak átugrik az aktuális virtuális asztalra.

Felhasználói felület fejlesztések

  • Többmonitoros beállítás esetén az ablakok pozícióját mostantól képernyőnként megjegyzi a rendszer, így a képernyők csatlakoztatásakor és kihúzásakor a manuálisan nem mozgatott ablakok automatikusan arra a képernyőre kerülnek, amelyen utoljára voltak.
  • A Bluetooth-eszközök párosítása, engedélyezése, stb. értesítések mostantól akkor is megjelennek, ha Ne zavarjon módban van, így nem marad le róluk.
  • A színválasztó widget felugró ablakában mostantól megjelenik egy helyőrző üzenet, ha nincs benne szín, és lehetővé teszi a mentett színek eltávolítását.
  • Az önálló Médiavezérlő widget (nem az, amelyik alapértelmezés szerint a Rendszertálcán jelenik meg) kompakt megjelenítése mostantól megjeleníti az éppen lejátszott zeneszám címét, előadóját és albumát.
  • Mostantól a Meta+Plus billentyűkombinációval is nagyíthatsz, ami az ISO billentyűzettel rendelkezők számára könnyebb lesz, mint a régi alapértelmezett Meta+Egyenlő billentyűkombináció.

Jelentős hibajavítások

  • Amikor az akkumulátor eléri a „kritikusan alacsony” küszöbértéket, a képernyő többé nem lesz helytelenül világosabb, ha már az automatikusan beállított fényerőszint alatt volt.
  • Az önmagát öröklő kurzortéma alkalmazása többé nem teszi lehetetlenné a felhasználói fiókba való bejelentkezést.
  • A Plasma Wayland munkamenetben a KWin már nem omlik össze néha, amikor egy mellékletet húz a Thunderbird-ből.
  • A Discover-ben a felhasználói adatok törlése gombra kattintva egy olyan, már nem telepített alkalmazás felhasználói adatai, amely egy helyi Flatpak csomagból származik (nem pedig egy gyakrabban használt .flatpakref fájlból vagy egy távoli repóból származó alkalmazásból), már nem törli az összes felhasználói adatot az összes Flatpak alkalmazásban.

Egyéb hibával kapcsolatos érdekes információk:

...És minden más

Ez a blog csak a jéghegy csúcsát fedi le! Ha még többre vágysz, nézd meg a https://planet.kde.org oldalt, ahol további híreket találsz más KDE munkatársaktól.
Hogyan segíthetsz

Ha fejlesztő vagy, nézd meg a 15 perces hibakeresési kezdeményezésünket. Az ilyen problémákon végzett munka gyorsan nagy változást hoz! Nézz szét a https://community.kde.org/Get_Involved oldalon is, hogy megtudd, hogyan lehetsz részese egy olyan projektnek, ami valóban számít. Minden egyes közreműködő óriási változást hoz a KDE-ben.

A KDE támogatása

A KDE egy szabad szoftver közösség, amely rengeteg önkéntese idejének és erőfeszítésének köszönhetően létezik. Mindig szívesen fogadunk új érdeklődőket, akik segíthetnek a kódolásban, hibajavításban és keresésben, dokumentáció írásában, fordításban, népszerűsítésben, stb. Minden közreműködésért hálásak vagyunk és örömmel fogadjuk. További információkért olvassa el a KDE támogatása oldalt, vagy legyen a KDE e.V. támogató tagja rendszeres pénzadománnyal.

(forrás)