Teszteljétek a Firefox 104-es béta verzióját!

kami911 képe

Letölthető a Mozilla Firefox következő béta verziója. Ez lesz a nyílt forráskódú és keresztplatformos webböngésző 104-es verziója.

Miután a Firefox 103-as verziója már nem elérhető, a Mozilla mérnökei most a következő nagy Firefox kiadásra, a Firefox 104-re koncentrálnak, amelyet néhány nappal ezelőtt a béta-csatornába terjesztettek.

A Firefox 104 nem tűnik különösen érdekes kiadásnak, de a Linux laptopok felhasználói számára fontos kiadás lehet, mivel lehetővé tesz egy régóta várt funkciót: nevezetesen a kétujjas vízszintes swipe gesztust az előre és hátra navigáláshoz az érintőpad segítségével, amely mostantól az Alt billentyű lenyomása nélkül is működik.

A kétujjas előre-hátra mozdulat már régóta elérhető volt Firefox böngészőben, a 4.0-s verzió óta, amely 2011-ben jelent meg. Az első 64 bites Linux-verzióként megjelenő Firefox-ban, a használatához le kellett nyomni az Alt billentyűt.

A kétujjas hátra és előre mozdulat funkciónak a Firefox 103-ban kellett volna megjelennie, de egy blokkoló hiba miatt késett, remélhetőleg a Firefox 104-re. Ha a funkció telepítés után azonnal használatba vehető és működik a Firefox 104-ben, a felhasználók a

widget.swipe.whole-page-pixel-size

beállításon keresztül állíthatják majd be az érzékenységét.

A funkció jelenleg csak Wayland-en működik, de a

MOZ_USE_XINPUT2=1

környezeti változó beállításával, könnyen beállítható, hogy X11-en is működjön. Az alábbiakban láthatod működés közben, de bátorítalak, hogy próbáld ki a saját Linux gépeden, és küldj visszajelzést a Mozillá-nak.

https://9to5linux.com/wp-content/uploads/2022/07/2022-07-28-17-25-47.webm

 

Más említésre méltó változások mellett a Firefox 104 frissíti a Picture-in-Picture (PiP) funkciót is, hogy a Disney+ videó streaming szolgáltatás feliratozását is támogassa, és javítja a beépített PDF nézegetőt, hogy lehetővé tegye a szöveg írását, rajzolását valamint aláírását is.

 

Fejlesztői újdonságok

A webfejlesztők számára a Firefox 104 támogatást ígér az

  • Array.prototype.findLast(),
  • Array.prototype.findLastIndex(),
  • TypedArray.prototype.findLast(), és
  • TypedArray.prototype.findLastIndex()

metódusokhoz, amelyekkel egy Array vagy TypedArray utolsó elemének értéke kereshető meg, amely megfelel egy megadott tesztfüggvénynek, és indexelhető.

A fejlesztőknek szóló újdonságok a Mozilla Developer Network 104-asra vonatkozó cikkében.

Letöltés

A legújabb Firefox béta továbbra is Windows (AMD 64 bites, ARM 64 bites és 32 bites), Linux (64 és 32 bites) és OS X (Intel és Apple Silicon) operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A béta verzióban kiadott verzió fejlesztésekről a béta verzió kiadási megjegyzésekben lehet olvasni. Az androidos Firefox béta is letölthető, azt is próbáljátok ki!

A Firefox béta kiadásának várhatóan 2022. augusztus 23-án jelenik majd meg immáron a végleges 104-es verzióként. A Firefox 104 végleges kiadásával egyidőben jelenteti meg a Mozilla a Firefox 91 ESR sorozat utolsó frissítését is, valamint az új Firefox 102 ESR sorozat második frissítő kiadását is.

Vegye figyelembe, hogy ez egy előzetes verzió. Ha hibát talál jelezze a Mozilla felé.

(forrás)