Megjelent a KDE Plasma 5.25.1-es első hibajavító verziója

kami911 képe

A KDE projekt bejelentette a KDE Plasma 5.25.1 kiadását, amely a GNU/Linux disztribúciókhoz készült hatékony és modern asztali környezet következő nagyobb verziójának első hibajavító kiadása.

A KDE Plasma 5.25 első karbantartási frissítése, amely különböző problémákat orvosol, mint például a külső képernyő támogatása több GPU-s beállítások esetén, a képernyő fényerejének 30 százalékon való megrekedése néhány laptopon, valamint a KWin összeomlása, amely a képernyő beállításának megváltozásakor lépett fel.

Továbbá a KDE Plasma 5.25.1 kijavít egy memóriaszivárgást a Plasma Klipper vágólap szolgáltatásában, egy „szellemablak” problémát, amely asztali gép váltásakor lépett fel, egy összeomlást a Rendszerbeállításokban, amikor egy kurzortémát próbáltak telepíteni egy helyi lemezmeghajtóról, valamint vizuális hibákat a Breeze-témájú csúszkáknál RTL (jobbról balra) nyelv használata esetén.

A KDE Plasma 5.25 asztali környezet sorozathoz készült első pontkiadásban szintén javítottunk egy problémát a Plasma Wayland munkamenetben, amikor videókat nézünk az MPV videólejátszó alkalmazás legújabb verziójával, mivel a videók nem egy kis átlátszó kerettel jelennek meg körülöttük.

Egy másik érdekes változás a KDE Plasma 5.25.1-ben, hogy a rendszerbeállítások bejelentkezési képernyő (SDDM) oldaláról már nem lehet eltávolítani a disztribúció tárolóiból telepített SDDM bejelentkezési képernyő témákat. Mostantól a Plasma csak a kézzel letöltött és telepített SDDM témák eltávolítását teszi lehetővé.

A KDE Plasma 5.25.1 emellett lehetővé teszi az egyes ablakok áthúzását egyik asztalról a másikra az Asztali rács effekt használata esetén, simábbá teszi az Áttekintés, az Ablakok bemutatása és az Asztali rács effektusok aktiválását érintőpad gesztus használata esetén, és javítja a KWin "élkiemelés" effektjét, hogy többé ne jelenjen meg, ha az egérkurzort a képernyő széle közelében mozgatjuk, miközben egy teljes képernyős ablak van fókuszálva és egy automatikusan elrejtett panel van jelen.

Végül, de nem utolsósorban ez az első KDE Plasma 5.25 pont kiadás javítja a rendszertálca ikonok méretezését, ha a Plasma panel magasságát páratlan számokra állítja be, és javítja a címsor aktív akcentusszínnel történő színezését, hogy az inaktív ablakok címsoraihoz helyesen alkalmazza a megfelelő színt.

Elérhetőség

A KDE Plasma 5.25.1-es verziójának bejelentéséről részletesen is olvashat.

A KDE támogatása

A KDE egy szabad szoftver közösség, amely rengeteg önkéntese idejének és erőfeszítésének köszönhetően létezik. Mindig szívesen fogadunk új érdeklődőket, akik segíthetnek a kódolásban, hibajavításban és keresésben, dokumentáció írásában, fordításban, népszerűsítésben, stb. Minden közreműködésért hálásak vagyunk és örömmel fogadjuk. További információkért olvassa el a KDE támogatása oldalt, vagy legyen a KDE e.V. támogató tagja rendszeres pénzadománnyal.

(forrás)