Megjelent a KDE Plasma 5.25-ös verziója

kami911 képe

A KDE projekt bejelentette a KDE Plasma 5.25 kiadását, amely a GNU/Linux disztribúciókhoz készült hatékony és modern asztali környezet következő darabja.

Újdonságok

A KDE projekt ma bejelentette a KDE Plasma 5.25 kiadását és általános elérhetőségét, amely a GNU/Linux disztribúciókhoz készült népszerű grafikus asztali környezet legújabb stabil változata.

A négy hónapig készülő KDE Plasma 5.25 asztali környezet sorozat olyan izgalmas újdonságokat mutat be, mint a Tablet mód teljes körű vezérlése Wayland és X11 munkamenetekből egyaránt, új, ujjal követhető (1:1) touchpad gesztusok az érintésbarát eszközökhöz, egy konfigurációs ablak a KRunner számára, valamint egy új lebegő mód a panelhez, amely leválasztja azt a képernyő aljáról, hogy inkább dokkolóhoz hasonlítson.

A KDE Plasma 5.25 emellett tartalmazza mind a aktuális ablakok, mind az asztali rács teljes átírását, az vezérszínek automatikus szinkronizálását az asztali háttérképekkel (támogatja a diavetítéses háttérképeket is), a lehetőséget, hogy bármely színséma összes színét az vezérszínnel színezzük, valamint egy új, sima átmenetes átmeneteffektust a régi és új színsémák közötti váltáskor.

Támogatja továbbá a Wacom ExpressKey Remote eszközök összes gombjának konfigurálását, a más képernyőkhöz rendelt Plasma elrendezések elérésének és manipulálásának lehetőségét egy központi helyről a globális Szerkesztési üzemmódot az eszköztárban, egy új „Crashed Processes Viewer” alkalmazást az összeomlott alkalamzások adatainak megtekintéséhez. Emellett egy adott téma részeit is alkalmazni lehet a jelenlegi beállításokra.

A Plasma Wayland munkamenethez a KDE Plasma 5.25 javítja a többujjas érintőképernyős gesztusokat és a "csúsztatás" gesztust a virtuális asztalok ujjakkal történő váltásához, javítja a felhasználói élményt a játékosok számára a képernyőszéli műveletek letiltásával, hozzáadja a képernyőfelbontás megváltoztatásának lehetőségét a hivatalosan támogatott felbontásokon túli felbontásokra, és támogatja a „screencast session restore” protokollt az XDG portálokat használó alkalmazások, például a Flatpaks és a Snaps jobb integrációja érdekében.

A KDE Plasma 5.25-ben javult a Plasma Discover grafikus csomagkezelő is, amely újratervezett Alkalmazás oldalt kapott. Megjelent egy új képesség is az alkalmazások rendszeren lévő erőforrásokhoz való hozzáférési szintjének megjelenítésére. További újdonság a Flatpak alkalmazások beállításainak és felhasználói adatainak törlésének támogatása, és a felhasználók figyelmeztetése a védett szoftverek telepítésének kockázataira. A telepített alkalmazások mérete és egyéb tartalmak megjelennek most már az telepített alkalmazások telepítési oldalán, valamint a Flatpak és Snap alkalmazások jobb integrációja érdekében a "Dynamic launcher" támogatást is kapott a rendszer.

A KDE Plasma 5.25 egyéb említésre méltó változtatások között támogatja a KWin effektek érintőképernyő szélének áthúzásával történő aktiválását, lehetővé teszi, hogy a Kickoff, a Kicker és az Application Dashboard „Kedvencek” listájához. A rácsához több helyet ad hozzá ez a verzió, továbbá lehetőséget biztosít a minimalizált ablakok kizárására az áttekintő effektusból, élő effektust ad az Éjszakai szín funkcióhoz. Az "A rendszerről" oldala is megújult, hogy több releváns információt jelenítsen meg a hardverről.

A KDE Plasma 5.25 jobban támogatja a Breeze GTK témát használó GTK alkalmazásokat, hogy azok stílusa megfeleljen a Qt/KDE alkalmazások stílusának, a Rendszerbeállítások bejelentkezési képernyő (SDDM) lapján lehetőség nyílik a Leállítás és újraindítás parancsok szerkesztésére, bevezet egy "rázó" effektust a bejelentkezési képernyőre, ha rossz hitelesítő adatokat adunk meg, és számos applet, widget és különböző Rendszerbeállítási lap új funkciókkal és fejlesztésekkel frissül.

Elérhetőség

A KDE Plasma 5.25-ös verziójának bejelentéséről részletesen részben magyar nyelven is olvashat.

A KDE támogatása

A KDE egy szabad szoftver közösség, amely rengeteg önkéntese idejének és erőfeszítésének köszönhetően létezik. Mindig szívesen fogadunk új érdeklődőket, akik segíthetnek a kódolásban, hibajavításban és keresésben, dokumentáció írásában, fordításban, népszerűsítésben, stb. Minden közreműködésért hálásak vagyunk és örömmel fogadjuk. További információkért olvassa el a KDE támogatása oldalt, vagy legyen a KDE e.V. támogató tagja rendszeres pénzadománnyal.

(forrás)

 

Hozzászólások

meskobalazs képe

Elírás

5.25-ös lesz az :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve