Letöltési fejlesztések a Firefox-ban

kami911 képe

Letölthető a Mozilla Firefox 101-es verziója, a nyílt forráskódú és keresztplatformos webböngészőnek már letölthető. Ez egy kisebb frissítés, amely a visszahozza a fájlok megnyitásához és mentéséhez alkalmazott párbeszédablakot, amely a Firefox 98-as verziójával bevezetett optimalizált letöltési folyamattal vezetett ki a Mozilla.

Az asztali Firefox újdonságai

  • A weboldalak olvasása mostantól könnyebbé válik a prefers-contrast médiakérdéssel, amely lehetővé teszi a webhelyek számára, hogy felismerjék, ha a felhasználó magasabb (vagy alacsonyabb) kontrasztú webes tartalom megjelenítését kérte.
  • Mostantól minden nem konfigurált MIME-típushoz rendelhető egyéni művelet a letöltés befejezésekor.
  • A Firefox mostantól lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy videokonferenciák során egyszerre akárhány mikrofont használjanak. A legizgalmasabb előnye, hogy a mikrofonokat bármikor könnyedén átválthatja (ha a konferencia-szolgáltatója lehetővé teszi ezt a rugalmasságot).

Az Firefox for Android újdonságai

Az Firefox for iOS újdonságai

  • Szponzorált parancsikonok az iOS kezdőlapján: A küldetésünk anyagi támogatásának új módjain dolgozunk, beleértve az új szponzorált parancsikonokat a kezdőlapon. Csak olyan hirdetési partnerekkel dolgozunk együtt, amelyek megfelelnek adatvédelmi előírásainknak. Tudjon meg többet arról, hogyan utasíthatja el vagy tilthatja le a szponzorált parancsikonokat.
  • Hozzá lett adva egy beállítás, amellyel eltávolíthatja a parancsikonok részt az iOS kezdőlapjáról.
  • A kezdőlapon található ajánlott Pocket-cikkek mostantól megbecsülik az olvasási időt - így most vagy később is elolvashatja őket. A Firefox nyelvének angolra (Kanada) vagy angolra (Egyesült Államok) kell állítania ahhoz, hogy megkapja a Pocket cikkajánlásait.
  • Az URL-sávban a szöveg már nem lesz szöveghelyettesítéssel helyettesítve, amíg nem nyomja le a „szóköz” vagy a „.” billentyűt.

Fejlesztői újdonságok

A fejlesztőknek szóló újdonságok a Mozilla Developer Network 101-esre vonatkozó cikkében.

Letöltés

A legújabb Firefox továbbra is Windows (AMD 64 bites, ARM 64 bites és 32 bites), Linux (64 és 32 bites) és OS X (Intel és Apple Silicon) operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni, a közzétett biztonsági hirdetményeket pedig itt lehet elolvasni. Linux Mint esetén a frissítés elérhető a Frissítéskézelő alkalmazásban, illetve más platformok esetén terjesztés által biztosított frissítési csatornákon keresztül. A Windows 11 felhasználók már telepíthetik a Microsoft Store-ból.

Frissült az androidos Firefox is, amelyről szintén közzétettek kiadási megjegyzéseket a fejlesztők. A Firefox ESR – hosszan támogatott – 91.10.0 verziója letölthető innen (újdonságok). A böngészőplatformot érintő változások szintén részei az androidos kiadásnak. A Firefox Android verziójának letöltése.

Az iPhone készülékekre elérhető 101-es verzióról információ pedig itt található. Teljes változáslista. Az iOS verzió letöltése.

A Firefox következő – 102-as – verziója, várhatóan 2022. június 28-án jelenik majd meg.

Hozzászólások