Megjelent az OBS Studio 27.2.1

kami911 képe

Az OBS Project kiadta az OBS Studio 27.2.1-et, a hatékony, ingyenes és nyílt forráskódú élő közvetítési és képernyőfelvételi szoftver legújabb, OBS Studio 27.2 sorozatának első javító kiadásaként.

Az OBS Studio 27.2.1 pontkiadás célja, hogy a felhasználók által az előző kiadásból jelentett néhány problémát orvosoljon, valamint fejlesszen néhány meglévő funkcionalitáson, hogy a szoftvert stabilabbá és megbízhatóbbá tegye a felvételek és a streaming során.

A Linux-felhasználók számára az OBS Studio 27.2.1-es kiadása javítja a kameratámogatást egy olyan probléma megoldásával, amely miatt egyes kamerák nem dekódolta megfelelően GNU/Linux rendszereken, és egy memóriaszivárgást is megszüntet az új PipeWire rögzítési funkcióban.

Hozzáad egy „legendás" megoldást is, amely kijavít egy olyan illesztőprogram, illetve kernel hibát, amely miatt néhány NVIDIA GPU-felhasználónál a rendszer teljes lefagyását okozta, továbbá javítja a beépített Chromium  böngésző teljesítményét, és frissíti az AOM, SVT kódolókat az új upstream funkciók használata érdekében.

Ezen kívül kijavít egy olyan problémát, amely néhány gyakori billentyűparancsot tönkretett (pl. Ctrl-F a forrás képernyőre illesztéséhez), kijavítja, hogy az SRT és a RIST ne okozzon összeomlást az alkalmazásban, ha az URL nincs beállítva, vagy ha a médiaforrás le van tiltva egy RIST URL-lel, és kijavít egy olyan problémát, amely tönkretette az átméretezési fogást, ha a szűrők ablakában egészen a tetejére húzták.

Az OBS Studio 27.2.1 pont kiadásában szereplő egyéb említésre méltó változások között szerepel, hogy az alkalmazás elrejtése a rögzítésből mostantól naplózásra kerül, és néhány egyéb, a macOS és Windows felhasználókra jellemző hibát is orvosoltak.

Az OBS Studio 27.2.1 már most letölthető a hivatalos weboldalról, vagy telepítheti és frissítheti Flatpak alkalmazásként is a Flathub-ról.

Az előző nagyobb kiadás egy hete jelent meg: az OBS Studio 27.2 az OBS Studio 27.1 után a második nagyobb frissítés a 27.x sorozatban, amely számos izgalmas újdonságot hoz a Linux felhasználók számára, például hivatalos Flatpak támogatást, így könnyebben telepítheti a szoftvert kedvenc GNU/Linux disztribúciójára. Egy csomagformátum, amely mindet uralja!

Szintén a Linux-felhasználók számára az OBS Studio új kiadása ábécésorrendbe rendezi az ablakok listáját, amely a Window Capture forrásként való kiválasztásakor jelenik meg, a PipeWire rögzítést robusztusabbá teszi, különösen több GPU-s beállítások esetén, és bevezet egy keretrendszert, amely előkészíti az utat a Wayland-en a háttérben lévő gyorsbillentyűk közelgő támogatásához.

Az OBS Studio 27.2 továbbá számos problémát orvosol Linux-on, többek között az X11 ablakrögzítéssel kapcsolatos teljesítményproblémát, a hangfigyelés késleltetését, a videó rögzítő eszköz tulajdonságainak módosításakor fellépő összeomlást, a projektorok méretének átméretezését bizonyos WM-eken, az egér gyorsbillentyűk helytelen működését, a PulseAudio figyelési hangerősségét előjeles 32 bites és előjel nélküli 8 bites formátumokkal, az ablakrögzítést szoftveres raszterizációs eszközökön, valamint az X11-en bizonyos videóelőnézetet tartalmazó párbeszédpanelek bezárásakor fellépő összeomlást.

Az OBS Studio 27.2 főbb újdonságai közé tartozik az AJA forrás az AJA eszközökhöz, valamint az AJA kimenet az Eszközök menüben, a forrásokhoz tartozó új jobb egérgombos kontextusmenü opció, amely lehetővé teszi a különböző keverési módok beállítását, a RIST protokoll támogatása, a gyorsbillentyű-szűrők keresése és a duplikátum-felismerés, valamint a kísérleti AOM AV1 és SVT-AV1 kódolók a Speciális kimeneti módban.

Szintén újdonság egy billentyűparancs, amellyel a felhasználók frissíthetik a böngészőforrást, egy új figyelmeztető párbeszédpanel, amely olyan profilok váltásakor jelenik meg, amelyek beállításainak módosítása újraindítást igényel, egy új "Aktív kimenetek figyelmeztetésének megjelenítése kilépéskor" opció a Speciális beállításokban, amellyel engedélyezheti vagy letilthatja a kilépéskor megjelenő megerősítő párbeszédpanelt felvétel vagy streaming közben, valamint egy új opció az Általános beállításokban az OBS Studio főablakának elrejtésére rögzítés közben.

Az egyéb említésre méltó változások között szerepel az átmenet időtartamának jobb konzisztenciája, a Twitch panelek világos és sötét módjának támogatása, egy felhasználóbarátabb párbeszédpanel, amely tájékoztatja a felhasználókat, ha egy fájl nem íródik ki a felvételhez, átméretezhető szűrők előnézet/jellemzők, a források aktiválásának támogatása a szűrők párbeszédpanelen történő megtekintéskor, valamint a hangerőmérők támogatása, amelyek némított hangerő esetén szürkeárnyalatosan mutatják a hangtevékenységet.

Ezen felül az OBS Studio 27.2 figyelmeztető párbeszédpanelt ad hozzá, amely akkor jelenik meg, ha a YouTube streaming elindítása vagy leállítása sikertelen, a Docks menüt saját felső szintű menübe helyezi át a menüsoron, többé nem jeleníti meg az inkompatibilis hangszűrőket az azokat nem támogató források esetében, többé nem frissíti a böngészőforrásokat, ha azok mérete megváltozik, és az RTMP-kiszolgálók számára lehetővé teszi, hogy csendben kérjenek újracsatlakozást, ha a kiszolgáló nem elérhető.

(forrás, forrás)