Megjelent a KDE Plasma 5.24.6-os verziója

kami911 képe

A KDE projekt bejelentette a KDE Plasma 5.24.6 kiadását, amely a GNU/Linux disztribúciókhoz készült hatékony és modern asztali környezet következő LTS (Long-Term Support) darabja.

Mivel ez egy hosszú távon támogatott (LTS) sorozat, a KDE Plasma 5.24 a következő 18 hónapban pontkiadásokkal (más néven karbantartási frissítésekkel) lesz támogatva, amelyek további hibajavításokat hoznak, hogy az asztali környezet a lehető legstabilabb és legmegbízhatóbb legyen. Ez a hatodik ilyen frissítés.

Újdonságok

A KDE Plasma 5.24.6 LTS két hónappal a KDE Plasma 5.24.5 LTS frissítés után érkezett meg, hogy a hosszú távon támogatott (LTS) Plasma desktophoz ragaszkodóknak több hibajavítást és fejlesztést nyújtson a megbízhatóbb és stabilabb Plasma desktop élmény érdekében.

A KDE Plasma 5.24.6 LTS-ben javult a Plasma Wayland munkamenet, hogy a képernyőfelvétel rendszertálca ikonja látható területen jelenjen meg, valamint a KWin ablak- és kompozitkezelő összeomlásának kezelése, amikor az Alt+Tab billentyűkombinációt nyomjuk le, miközben egy ablak címsorának kontextusmenüje látható.

Szintén a Plasma Wayland munkamenethez kapcsolódóan a Rendszerbeállítások táblamód és a Rajzolótábla lapok is figyelmet kaptak a fejlesztőktől, így a táblamód lap második megnyitásakor fellépő összeomlás kijavítására, valamint arra, hogy a Rajzolótábla lap helyesen emlékezzen a „Célmegjelenítés” beállításaira.

Valójában a KDE Plasma 5.24.6 LTS több javítást is hoz a Rendszerbeállításokhoz, például a Plasma Stílusok oldal képes megjeleníteni a felhasználó által telepített Plasma stílusokat, a Kijelző konfigurációja oldal képes megjeleníteni a megfelelő frissítési sebességet, az Oldalsáv nézet képes szinkronizálni a főpanelen megjelenített oldallal, és a Bejelentkezési képernyő oldal képes azonnal megjeleníteni a "Get New [thing]" letöltő ablak segítségével letöltött SDDM bejelentkezési képernyő témákat.

Tovább javult a Flatpak alkalmazások támogatása, hogy a Breeze kurzortéma használatakor ne omoljon össze indításkor, például a Pitivi alkalmazással, és javult a külső kijelzők támogatása, hogy a panel ne tűnjön el, amikor a külső képernyőt leválasztják és újra csatlakoztatják. Továbbá kijavították a KWin összeomlását a HDMI-monitor csatlakoztatásakor vagy kihúzásakor.

A KDE Plasma 5.24.6 LTS-ben frissült a Rendszerfigyelő alkalmazás az AMD GPU-kra vonatkozó információk megjelenítéséhez, valamint a Rendszerfigyelő widgetek, amelyek most már képesek helyesen betölteni a kézzel készített előbeállításokat. A fejlesztők felhívják a figyelmet arra, hogy újra kell készíteni az előbeállításokat ahhoz, hogy ez a változás valóban működjön.

Szintén javult az SDDM bejelentkezési képernyő, amelynek UI elemei mostantól tiszteletben tartják a rendszer színsémáját out-of-the-box, amikor a Plasma beállításait szinkronizáljuk az SDDM bejelentkezési képernyővel, a Kickoff alkalmazásindító rácselemek az egérkurzor lebegtetésekor megjelenítik a vonatkozó tooltipeket, valamint a távoli asztal párbeszédpanel a sandboxolt alkalmazásokhoz, amely mostantól a várt módon jelenik meg.

A KRunner is kapott néhány módosítást, így többé nem fagy le, amikor három soron túli szöveget tartalmazó keresési eredményt alkalmaz, és lehetővé teszi, hogy az elhatároló karaktert szóközről kettőspontra változtassa a program újraindítása nélkül.

Egyéb változások között javult az automatikus Touch Mode felismerés, amely figyelmen kívül hagyja a hamis beviteli eszközöket, a Plasma mostantól lehetővé teszi harmadik féltől származó egérkurzor témák alkalmazását és törlését, a KWin legalacsonyabb késleltetési beállítása mostantól az elvártak szerint működik, a háttérképek mostantól a háttérképválasztó ablakban annak a képernyőnek a képarányában jelennek meg, amelyre alkalmazni fogják őket, és az Overview effektus már nem mutatja a paneleket.

A KDE Plasma 5.24.6 LTS javítja a Discover grafikus csomagkezelőt is, hogy a frissítések telepítése után csak akkor induljon újra automatikusan, ha az összes frissítés sikeresen alkalmazásra került, valamint hogy a keresőmező eltűnjön, ha a Discover ablaka keskeny/mobil módban van, és az ablakot átméretezi, hogy szélesebb legyen.

A Rendszertálcához is van néhány javítás, amelyek egy olyan összeomlást orvosolnak, amely egy olyan panel eltávolításakor lépett fel, amelyen egy Rendszertálca widget van, valamint az ikon nevét használják az olyan alkalmazások esetében, amelyek a Rendszertálca ikonjához ikonnevet és képet is adnak, mint például a Telegram alkalmazás esetében.

Végül, de nem utolsósorban a KDE Plasma 5.24.6 LTS frissíti a Flickr és Simon Stålenhag Picture of the Day háttérképeket, hogy azok csak naponta egyszer változzanak, javítja a kded démont, hogy a képernyő konfigurációjának módosításakor ne szivárogjanak ki az XCB klienskapcsolatok, frissíti a globális menü menüpontjainak szövegét, hogy kövesse az alapértelmezett Plasma téma színsémáját, és láthatóvá teszi a "Shut Down" és "Restart" gombokat az Application Dashboard indítóban, amikor teljes képernyős módban van.

Elérhetőség

A KDE Plasma 5.24-es verziójának bejelentéséről részletesen magyar nyelven is olvashat.

A KDE támogatása

A KDE egy szabad szoftver közösség, amely rengeteg önkéntese idejének és erőfeszítésének köszönhetően létezik. Mindig szívesen fogadunk új érdeklődőket, akik segíthetnek a kódolásban, hibajavításban és keresésben, dokumentáció írásában, fordításban, népszerűsítésben, stb. Minden közreműködésért hálásak vagyunk és örömmel fogadjuk. További információkért olvassa el a KDE támogatása oldalt, vagy legyen a KDE e.V. támogató tagja rendszeres pénzadománnyal.

(forrás)