Itt a GStreamer 1.20, most már FFmpeg 5.0 támogatással

kami911 képe

A GStreamer csapata bejelentette a GStreamer 1.20-as verzióját. Ez hatékony és széles körben használt nyílt forráskódú, platformokon átívelő multimédiás keretrendszernek a legújabb stabil változata.

A GStreamer 1.20 másfél évvel a GStreamer 1.18 után érkezik, hogy olyan jelentős új funkciókat vezessen be, mint a WebM Alpha dekódolás támogatása, a videódekóder alképkocka támogatása, a többszálú videokonverzió és keverés a kompozitorban, az MPEG-2 és VP9 állapotmentes adatfolyam támogatása Linux-on, valamint a VP8, VP9 és H.265 okos kódolás, átengedés (pass through) támogatása.

Bevezetésre került továbbá a GstPlay, egy új, magas szintű lejátszási könyvtár, amely a GstPlayer helyettesítésére szolgál, AV1 és MPEG-2 támogatás a Windows Direct3D11/DXVA dekóderhez, hangtámogatás a WPE (WebKit Port for Embedded) weblap elemhez, valamint CUDA alapú videó színtérkonvertáló, átméretező, feltöltő és letöltő elemek.

Továbbá a Matroska (MKV) és MP4 muxerek ebben a kiadásban frissítésre kerültek, hogy támogassák a H.264 és H.265 bemeneti folyam profil-, jelszint- és felbontásváltásait. Emellett új VA-API plugin implementáció is van, több dekóderrel és új utófeldolgozó részegységekkel.

További említésre méltó változások közé tartozik az RTP depayloader és payloader alaposztályok egységes támogatása, az SMPTE 2022-1 2-D Forward Error Correction támogatása, a libsoup2 és libsoup3 futásidejű kompatibilitási támogatása, valamint az NVIDIA memory:NVMM támogatás az OpenGL glupload és gldownload elemekhez.

Ezen felül a GStreamer 1.20 lehetővé teszi a kódolási profilok finomhangolását további, az alkalmazás által meghatározott elemtulajdonságokkal. A motorháztető alatt a legújabb FFmpeg 5.0 multimédiás keretrendszerrel történő felépítés támogatása, és javult az egyéni minimális GStreamer felépítések támogatása.

Számos WebRTC fejlesztés is megtalálható az új kiadásban, valamint az RTP, WebRTC és RTSP videodekóder automatikus csomagvesztés, adatsérülés és kulcskockakérések kezelésének támogatása.

Végül, de nem utolsósorban a GStreamer 1.20 új AppSink API-t hoz, amely események lehívására használható, számos új Rust nyelven írt bővítményt ad hozzá, valamint frissíti a Rust nyelvhez használható API kötéseket, továbbá javítja az AppSrc-t a belső várólista többféle konfigurációs lehetőséget biztosítva.

A GStream 1.20 már most letölthető a hivatalos weboldalról, ha kedvet kapott a saját fordításhoz. Ellenkező esetben érdemes megvárni, amíg megérkezik a kedvenc GNU/Linux disztribúció stabil szoftvertárába. Addig is, nézze meg a teljes kiadási jegyzéket, ahol részletesen megismerheti az új funkciókat.

(forrás)